Dünya ‘Irak PKK’yı terör örgütü ilan etmeli’

‘Irak PKK’yı terör örgütü ilan etmeli’

24.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, önceki gün Irak ziyaretine başladı. Fidan, burada önce Iraklı mevkidaşıyla görüşürken, Bağdat’ı, PKK’yı resmen terör örgütü olarak ilan etmeye çağırdı.

‘Irak PKK’yı terör örgütü ilan etmeli’

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, önceki gün resmi ziyaret için Irak’a gitti. Önce başkent Bağdat’a giden Fidan’ın gündeminde Kürt petrolünün Türkiye’ye ihracatının yeniden başlaması, su meselesi ve PKK konuları bulunuyordu. Bakan Fidan, Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin’le Bağdat’ta Dışişleri Bakanlığındaki görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında “Ortak düşmanız olan PKK terör örgütünün, ikili ilişkilerimizi zehirlemesine izin vermemeliyiz. Irak’tan dostluk ve kardeşlik gereği PKK’yı resmen terör örgütü olarak tanımalarını bekliyoruz” dedi. Türkiye’nin dış politikada en fazla önem ve öncelik verdiği konulardan birinin komşusu Irak’la ilişkileri olduğunu vurgulayan Fidan, “Irak’ın toprak bütünlüğünün, siyasi birliğinin ve egemenliğinin korunması, dış politika önceliklerimizdendir. Bu yaklaşımımızı bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da titizlikle muhafaza edeceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘İZİN VERMEMELİYİZ’

Bakan Hüseyin’le görüşmesinde çok kapsamlı konuları ele aldıklarını aktaran Fidan, “Bunların başında terörle mücadele gelmekte. Ortak düşmanımız olan PKK terör örgütünün ikili ilişkilerimizi zehirlenmesine izin vermemeliyiz” dedi. Terör örgütü PKK’nın Irak egemenliğine meydan okumasına Türkiye’nin kayıtsız kalamayacağını vurgulayan Bakan Fidan, “PKK terör örgütü Sincar’ı, Mahmur’u, Kandil’i, Süleymaniye’yi ve daha birçok Irak köylerini işgal etmiş durumdadır. Suriye ve Irak arasında sınırları yok sayarak kurduğu terör koridoruyla bu iki bölgeyi birleştirme arayışındadır. Emperyal güçlerin maşası haline gelmiş olan PKK terör örgütüne karşı Iraklı kardeşlerimizin mücadelesini her seviyede destekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Irak’tan “dostluk ve kardeşlik gereği” PKK’yı resmen terör örgütü olarak tanımalarını beklediklerini ifade eden Bakan Fidan, “Biz ismi ne olursa olsun ister PKK, ister DEAŞ, Irak’ın toprak bütünlüğüne, siyasi birliğine kasteden, Iraklı kardeşlerimizin istikrar ve refahına göz diken, insanlık suçu işleyen her türlü terör örgütüne karşı mücadelede Irak’la birlikte çalışmaya hazırız” dedi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın, Fuad Hüseyin’le görüşmesinde, ikili ekonomik ve ticari ilişkiler, su konusunda iş birliği, İslam düşmanlığı ve kutsal değerlere yönelik saldırılar, Kalkınma Yolu Projesi gibi konular da ele alındı. Irak’ın refahını, güvenliği ve istikrarının, Türkiye’nin refahı, güvenliği ve istikrarına katkı yaptığına, yapacağına inandıklarının belirten Fidan, “Başbakan Sudani tarafından kurulan hükümeti destekliyoruz.. Sayın Sudani tarafından öncülüğü yapılan Kalkınma Yolu Projesi’ni de kuvvetle destekliyoruz. Bu stratejik hamlenin Irak’ı bölgenin ulaştırma üssü haline dönüştüreceğini düşünüyoruz” diye konuştu.

‘Irak PKK’yı terör örgütü ilan etmeli’

Görüşmenin bitiminde eski ITC başkanlarından, Türkmen Kardeşlik Ocağı Genel Başkanı Faruk Abdullah Abdurrahman, Bakan Fidan’a 120 yıllık Osmanlı kaması hediye etti. Abdurrahman, “120 yıldır Irak’ta bulunan bu kamayı, ana vatana dönmesi için size hediye ediyorum” dedi.

Haberin Devamı

FİDAN TÜRKMEN CEPHESİ HEYETİYLE GÖRÜŞTÜ

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, dün de Türkiye’nin Bağdat Büyükelçiliği’nde Irak Türkmen Cephesi (ITC) liderleri ve heyetiyle de görüştü. Görüşmede Irak Türkmen Cephesi Başkanı Hasan Turan ve Irak’taki Türkmen toplumunun önde gelenleri yer aldı. Turan, yaptığı konuşmada bu ziyaretin Türkmen toplumu ve Irak için önemli olduğunu vurgulayarak, “Bu ziyaretin Irak ve Türkiye arasındaki ilişkileri daha fazla güçlü bir hale getirmesini ümit ederiz... Her zaman yanımızdaydınız. Sorunlarımız büyüktür. Bu ikili temaslarda sorunlarımızın bir nebze de olsa giderilmesinde eminim katkınız olacaktır” ifadelerini kullandı.

Bakan Fidan da “Irak Türkmen Cephesi liderliği, değerli Irak Türkmen toplumunun önde geleni kardeşlerim. Bağdat Büyükelçiliğinde sizlerle beraber bir araya gelmiş olmaktan duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum” dedi. Fidan şöyle devam etti: “Türkiye, Irak Türkmenlerini Irak’la Türkiye arasında en önemli köprülerden biri olarak görmekte. Irak’taki Türkmen kardeşlerimizin uzun yıllardır maruz kaldığı ayrımcılığın, haksızlığın giderilmesi için de Türkiye Cumhuriyeti yıllardır sistemli ve ısrarlı bir şekilde, Türkmen kardeşlerimizin haklı olan siyasi haklarının, ekonomik haklarının verilmesi için var gücüyle çalışmalarına devam etmektedir... Mümkün olduğunca Irak’ın toprak bütünlüğüne, siyasi birliğine ve istikrarına hizmet edecek şekilde Türkmen kardeşlerimizle olan ilişkilerimizi devam ettireceğiz ve Türkmen kardeşlerimizin Irak siyasetine, Irak toplumuna yaptıkları katkı her türlü takdirin üstündedir.”