Dünya Irak’ta hükümeti kurma görevi Abdülmehdi’nin

Irak’ta hükümeti kurma görevi Abdülmehdi’nin

04.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Irak Meclisi’nin ikinci oturumunda Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) adayı Fuad Hüseyin’e fark atarak Şii’lerin desteği ile Cumhurbaşkanı seçilen Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) adayı Berham Salih, yemin sonrası Şii siyasetçi Adil Abdülmehdi’yi hükümeti kurması için görevlendirdi. KDP’nin muhalefetine rağmen Salih’in Cumhurbaşkanı seçilmesine eski Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı KDP lideri Mesud Barzani tepki gösterdi.

Irak’ta hükümeti kurma görevi Abdülmehdi’nin

Barzani, “Irak Cumhurbaşkanı adayı, ya en büyük Kürt grubu tarafından seçilmeliydi ya da Kürdistan fraksiyonunun bir isim üzerine uzlaşması gerekirdi” dedi. Cumhurbaşkanını belirlemek için mevcut mekanizmanın hiçbir şekilde kabul edilebilir olmadığını ifade eden Barzani, yakın bir gelecekte buna yönelik tutumlarını açıklayacağını söyledi. Başbakanlık için görevlendirilen Abdulmehdi, Iraklı güçlerin oluşturduğu Reform ve İnşa Koalisyonu, Şii lider Ali Sistani’nin yanı sıra Sünni ve Kürt partilerinin de desteklediği isimdi. Daha önceki hükümetlerde Başbakan Yardımcılığı ve Petrol Bakanlığı görevlerinde bulunan, geçmişte Sünni ve Kürt grupları ile güçlü ilişkiler kuran Abdulmehdi, bir dönem Cumhurbaşkanı Yardımcılığı da yapmıştı.

Haberin Devamı

ABD’den açıklama

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Irak’taki yeni cumhurbaşkanı ve hükümet kurma sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu. Yeni Cumhurbaşkanı Berham Salih’le henüz görüşmediğini ancak kendisini yakından tanıdığını belirten Pompeo, “Umuyorum ki İran tarafından kontrol edilen değil, ulusal birliği ve Irak halkının geleceğini düşünen bir Irak hükümeti kurulur” dedi.