Dünya Irak’ta siyasi gerilim: Sadr siyaseti bıraktı!

Irak’ta siyasi gerilim: Sadr siyaseti bıraktı!

30.08.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Irak’ın en önemli dini ve siyasi figürlerinden Mukteda es-Sadr, dün siyaseti tamamen bıraktığını açıkladı. Ülkedeki siyasi gerilim yeni bir boyuta taşınırken, çıkan olaylarda can kayıpları yaşandı.

Irak’ta siyasi gerilim: Sadr siyaseti bıraktı

Irak’ta uzun süredir devam eden siyasi gerilim, dün yeni bir boyut kazandı. Şii dini ve siyasi lider Mukteda es-Sadr, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Siyasi işleri bıraktığımı ve siyasetten tamamen çekildiğimi ilan ediyorum. Babamın mezarı, tarihi eser kurumuyla Sadr ailesinin müzesi hariç tüm kurumları kapatma kararı aldım” ifadelerini kullandı. Sadr Grubu’nun lideri olan Mukteda es-Sadr, ayrıca “Ölürsem veya öldürülürsem sizden Fatiha ve dualar diliyorum” dedi. Daha önce de defalarca siyasetten çekileceğini açıklayan ve kararından dönen es-Sadr, bu açıklamada ‘Son çekilme’ ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Sadr, açıklamasında siyasi rakiplerini hedef aldı ve reform çağrılarının dinlenmediğini ifade etti. İran’da ikamet eden ve önceki gün ‘mercilik görevine son verdiğini’ duyuran Iraklı Şii dini mercilerden Ayetullah Kazım el-Hairi’yi eleştiren Sadr, Hairi’nin mercilikten çekilme kararını kendi iradesiyle almadığını savundu.

Irak’ta siyasi gerilim: Sadr siyaseti bıraktı

Hükümet binasına girdiler

Sadr’ın siyasetten çekilme kararı, destekçileri aylardır parlamentonun dağıtılması için protestolar gerçekleştirdiği sırada açıklandı. Sadr’ın açıklamasının ardından yüzlerce Sadr yanlısı Iraklı, hükümet başkanlığı binası ‘Cumhuriyet Sarayı’nı bastı. Daha önce meclisi basan Sadr yanlıları ilk kez hükümet binasında gösteri düzenledi. Önce başkent Bağdat’ta ardından da ülke genelinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Güvenlik güçlerinin sarayın boşaltılması için yaptığı müdahale sırasında 12 kişinin hayatını kaybettiği 200’den fazla kişinin de yaralandığı belirtildi. Bunun üzerine Sadr Grubu’nun askeri kanadı Seraya es-Selam’ın silahlı üyeleri sokağa indi. Silahlı grupla güvenlik güçleri arasında çatışmaların yaşandığı bildirilirken, Yeşil Bölge’ye çok sayıda havan topunun düştüğü aktarıldı. Yaşananların ardından Mukteda Sadr’ın şiddet olaylarını protesto etmek amacıyla açlık grevine başladığı ifade edildi.Sadr, geçtiğimiz ekim ayındaki seçimde en yüksek sandalye sayısına ulaşmış, ancak çoğunluk hükümeti kuramamıştı. Sadr grubu meclisten çekilmiş ve büyük bir siyasi gerilim başlamıştı. Sadr yanlıları, eski Başbakan Nuri Maliki’nin de içinde bulunduğu İran destekli Koordinasyon Grubu’nun Muhammed Şiya el-Sudani’yi başbakan adayı göstermesine itiraz etmiş, iki kez meclis binasını basmıştı. Sadr, 10 Ağustos’ta Yüksek Yargı Konseyi’nden meclisi bir hafta içerisinde feshetmesini istemişti.

Haberin Devamı

Öte yandan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Türk vatandaşlarının Bağdat’a seyahat etmemesi konusunda uyarıda bulunuldu.