Dünya İran’dan ABD’ye karşı hamle geldi

İran’dan ABD’ye karşı hamle geldi

05.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İran, Başkan Trump ve yardımcısı Pence’in attığı tweetler ile halkı gösterilere teşvik ettiğini öne sürerek ABD’yi Birleşmiş Milletler’e şikayet etti. Dün sadece rejim yanlısı gösteri haberleri gelirken, Devrim Muhafızları’ndan sonra ordu da mühahaleye hazır olduğunu bildirdi

İran’dan ABD’ye karşı hamle geldi

İran, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni (BMGK) acil toplantıya çağıran ABD’ye, bir karşı hamle yaptı ve ülkede devam eden protestolarla ilgili olarak içişlerine karışmakla suçladığı Washington’u Birleşmiş Milletler’e (BM) şikayet etti. İran’ın BM Daimi Temsilcisi Gholamali Khoshroo, Genel Sekreter Antonio Guterres ve BMGK’ya gönderdiği mektupta, “ABD hükümeti gösterilere destek verme bahanesiyle anlamsız bir şekilde İran’ın içişlerine müdahale eylemlerini artırdı. ABD Başkanı (Donald Trump) ve Başkan Yardımcısı (Mike Pence), çok sayıda saçma tweet ile İranlıları tahrik edici eylemlere teşvik etti” ifadelerine yer verdi. ABD Başkanı Trump, “Yozlaşmış olan hükümetlerini geri almak için çalışan İran halkına saygı duyuyorum. Zamanı geldiğinde ABD’den büyük destek göreceksiniz” açıklamasını yapmıştı.

Haberin Devamı

‘BM’yi ilgilendirmez’

ABD’yi uluslararası hukuku ve BM Sözleşmesi’nin prensiplerini ihlal etmekle suçlayan Khoshroo, Trump yönetiminin İran ile ilgili açıklamalarının kınanması çağrısında bulundu. Rusya ise, ABD’nin Güvenlik Konseyi’ni acil toplantıya çağırmasını “gereksiz” bulduğunu” açıkladı. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Ryabkov’un, “BM Güvenlik Konseyi’nin bu konuda (İran’daki olaylar) herhangi bir rolü olacağını düşünmüyoruz. İran’ın iç işlerinde, BMGK’nın bir etkisi olamaz” ifadesini kullandı. İran’daki olaylar, 28 Aralık’ta Meşhed’de bir grup göstericinin, ülkedeki hayat pahalılığı, işsizlik, yolsuzluk gibi sorunları protesto etmesiyle başlamıştı. Kısa sürede rejim karşıtı gösterilere dönüşen protestolar, Tahran, Kirmanşah, Senendeç, Zencan, Şiraz, Kum, Şiraz, Ahvaz, Zahidan, Erak, Hurrem Abad gibi pek çok kente yayılmış, şu ana kadar en az 24 kişi hayatını kaybetmişti. İran Devrim Muhafızları Komutanı Muhammed Ali Caferi, önceki gün yaptığı açıklamada ülkesinde son günlerde gerçekleşen “rejim karşıtı” gösterilerin sona erdirildiğini iddia etmişti.

Haberin Devamı

Rejim yanlıları dün de sokaktaydı

İran’da yaklaşık bir haftadır devam eden rejim karşıtı gösteriler ve sokak olaylarını protesto etmek için, cuma imamları ve dini otoritelerin çağrısıyla başlayan “destek gösterileri”, dün de Meşhed, Şiraz, Urumiye, İsfahan ve Erdebil gibi bir çok büyük kentte sürdü. Attığı sloganlarla ABD ve Suudi Arabistan yönetimlerini hedef alan göstericilerin, “Kahrolsun fitneci münafıklar”, “Bizde şikayetçiyiz, ancak sesimizi doğru yoldan dile getiriyoruz” gibi sloganlar atması da dikkati çekti. Önceki gün de Ahvaz, Abadan, İlam, Arak, Hürremabad, Kirmanşah ve Buşehr gibi bazı önemli kentlerde toplanan rejim yanlıları, sokak olaylarını protesto etmişti.

Ordu da devreye girdi

İran Devrim Muhafızları’nın, gösterileri bastırmak için üç kente askeri birlikler konuşlandırdığı bildiriliyor. Devrim Muhafızları komutanı Binbaşı General Muhammed Ali Caferi, Hamadan, İsfahan ve Lorestan kentlerine kuvvetler gönderdiklerini söyledi. Ülke çapında “sorun çıkartanların” sayısının 15 bini geçmediğini belirten Caferi, bunların büyük bir kısmının da gözaltına alındığını kaydetti.

Bu arada İran Devrim Muhafızları’nın ardından İran ordusu da protesto gösterilerinin sona erdiğini savundu. Ordu Komutanı Abdülrahim Musavi, halkın ve kolluk kuvvetlerinin protestoları bastırdığını, ama askeri birliklerin gerekirse müdahaleye hazır olduğunu söyledi. Rus Sputnik ajansının bildirdiğine göre Tümgeneral Musavi, İran halkına ve kolluk kuvvetlerine “huzursuzluğun” sona erdirilmesindeki çabaları için teşekkür ederken, İran’daki “örnek güvenlik durumunun” bozulmasından “Büyük Şeytan” ABD, “siyonist rejim” İsrail ve “münafık” Halkın Mücahitleri Örgütü’nün “yardakçılarını” sorumlu tuttu ve “İran İslam Cumhuriyeti Ordusu’ndaki yoldaşlarınızın, Büyük Şeytan’ın emrindeki enayilere karşı koymaya hazır olduğundan emin olabilirsiniz” diye ekledi.