Dünya İran tek yumruk

İran tek yumruk

11.06.2010 - 02:01 | Son Güncellenme:

Güvenlik Konseyi’nin İran’a yaptırımlar, kanlı bıçaklı olan muhafazakâr basın ve reformcu basını birleştirdi. İngiliz Guardian gazetesi yaptırımların “rejime bir hediye” olduğunu yazdı

İran tek yumruk

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin İran’a yönelik yeni yaptırım kararını kabul etmesi, aralarında büyük bir çekişme yaşanan İranlı Muhafazakâr ve reformcu basını birleştirdi. Muhalif liderleri destekleyen gazeteler bile, yaptırım kararı karşısında hükümeti savunarak Batı’yı suçladı.
Muhafazakâr Kayhan gazetesi, dün “Yasa dışı yaptırımlara İran’ın kararlı yanıtını bekleyin” manşetiyle çıktı. Gazete, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’ın, “BM Güvenlik Konseyi’nin güvenilirliği sona eriyor” şeklindeki sözlerine de yer verdi.
Reformcu Eftabı-ı Yezid gazetesi de baş sayfadan yayımladığı başyazısında hükümeti savunarak, ABD’nin, Tahran’ın nükleer programı konusunda işbirliğine yanaşmadığı şeklindeki iddiasını yalanladı. Gazete, “İran, Tahran anlaşmasını imzalayarak işbirliği isteğini gösterdi” diye yazdı.
Gazete, yaptırımların İran’ın barışçıl nükleer teknoloji hakkını kullanmasını önleyemeyeceğini” yazdı. Başyazıda, “Batı, Rusya ve Çin’le birlikte çatışma yolunu seçtiğine göre İran’ın yanıtı da sert olacaktır” denildi. Gazete ayrıca, ABD’nin tüm çabalarına rağmen, Türkiye, Brezilya ve Lübnan sayesinde yaptırım kararının oybirliğiyle alınamadığını da vurguladı.
İran’da geçen seneki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından ortaya çıkan “Yeşil Devrim” girişiminin lideri muhalif lider Mir Hüseyin Musevi’ye yakın olduğu belirtilen Cumhuri İslami gazetesi de hükümeti destekledi. Gazete, İran’ın nükleer başmüzakerecisi Said Celili’nin, “İran’ın haklarına karşı çıkmanın bedeli olacaktır” şeklindeki sözlerini aktardı. Haberde, Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki’nin, “İran’ın mantıklı diplomasisi Batı’yı yendi” şeklindeki sözlerine deyer verdi. Hükümete bağlı İran gazetesi ise, yaptırım kararını neredeyse görmezden geldi. Gazetenin ilk sayfasında Dünya Kupası haberleri dikkat çekti.

Meydan okuma fırsatı
İngiliz Guardian gazetesi de, dünkü başyazısında, BM yaptırımlarının Tahran yönetiminin işine yarayabileceğini belirtti. “BM’nin İran yaptırımları: Rejime bir hediye” başlıklı yazıda şu ifadeler kullanıldı:
“Yaptırımlar Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad ve Devrim Muhafızları’na, dünyaya meydan okumalarının bedelini ödetmek amacıyla tasarlandı. Ancak mali engellerin mimarları iki uygunsuz gerçeği dikkate almadılar: İlki, Mir Hüseyin Musevi’nin muhalif hareketinin de uranyum zenginleştirmeyi ulusal bir hak olarak gördüğü ve yaptırımlara karşı çıktığı, ikincisi de Ahmedinecad’ın yaptırımlardan fayda sağlayacağıydı. Yenilenen yaptırımlar Ahmedinecad’a dünyaya meydan okuma ve kazanma fırsatını verecek.”

Haberin Devamı

Türkiye ‘hayır’a rağmen1929 sayılı karara uyacak
Türkiye, BM Güvenlik Konseyi’nde yaptırıma “hayır” oyu verse de karara uymak zorunda.
- 40 İran şirketinin malvarlıkları dondurulacak,
- İsfahan Nükleer Teknoloji Merkezi Başkanı Cevad Rahiki’ye de seyahat yasağı getirildi,
- İran’ın uranyum, nükleer, balistik füze teknolojisi konusunda yabancı yatırım yasaklanacak,
- İran’a ağır silahların satışına yasak getirilecek,
- İran’ın, nükleer silah taşıyabilen balistik füzelerle ilgili her türlü faaliyeti yasa dışı kabul edilecek,
- Yasaklı kargo taşıdığından şüphelenilen gemilerde arama yapılması istenecek.