Dünya İran'da en yetkili ismin yeğeni... Cezaevinde açlık grevine başladı

İran'da en yetkili ismin yeğeni... Cezaevinde açlık grevine başladı

25.12.2022 - 18:44 | Son Güncellenme:

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in 3 yıl hapis cezasına çaptırılan yeğeni Feride Muradhani, hapishane koşullarına tepki göstererek açlık grevine başladı.

İranda en yetkili ismin yeğeni... Cezaevinde açlık grevine başladı

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in yeğeni Mahmut Muradhani sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Mahsa Amini gösterileri sırasında tutuklanan kardeşi Feride Muradhani'nin açlık grevine başladığını duyurdu. Muradhani paylaşımında, kardeşi Feride Muradhani'nin Tahran Evin Hapishanesi'ne naklini istediğini ve tutulduğu Tahran eyaletinin Veramin şehrindeki Karçak Cezaevi’ndeki koşullara tepki göstererek açlık grevine başladığını belirtti. Muradhani, "Feride Muradhani Karçak Cezaevi'ndeki koşullara tepki göstererek Evin Hapishanesine nakli kabul edilmediğinden dolayı açlık grevine başladı" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Başkent Tahran'da bulunan Evin Hapishanesi ülkedeki bir çok siyasi mahkumun kaldığı en büyük hapishane olarak biliniyor. Evin Hapishanesi, Batılı insan hakları örgütlerinin eleştirilerine konu olurken, ABD yönetimi de daha önce hapishaneyi, insan hakları ihlalleri gerekçesiyle kara listeye almıştı.

3 YIL HAPİS CEZASI ALMIŞTI

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in 23 Kasım'da ülkedeki rejim karşıtı gösterilere destek verdiği gerekçesiyle tutuklanan yeğeni Feride Muradhani'nin avukatı Muhammed Hüseyin Akasi, sosyal medya hesabından açıklama yapmıştı. Muradhani'nin din adamları özel mahkemesince yargılandığını ve 15 yıl hapis cezası aldığını duyuran Akasi, cezaya itiraz ettiklerini belirtmişti. Akasi, karara yapılan itiraz sonrası 15 yıllık hapis cezasının temyiz mahkemesi tarafından 3 yıla düşürüldüğünü açıklamıştı.

Haberin Devamı

Ayetullah Ali Hamaney'in yeğeni, 23 Kasım'da ülkedeki rejim karşıtı gösterilere destek verdiği gerekçesiyle ifadeye çağırılmış ve savcılık talimatıyla tutuklanmıştı. Tutuklanmasının ardından kendisine ait sosyal medya hesabından yayınlanan bir videoda İran yönetimi ve Hamaney'e yönelik ağır eleştiriler yapan Muradhani, İranlıları verdikleri özgürlük mücadelesinde yalnız bırakmayacağını ve gösterilere destek verdiğini duyurmuştu.

 İNGİLTERE ADINA FAALİYET YÜRÜTTÜĞÜ İDDİA EDİLEN 7 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Aralarında İran-İngiltere vatandaşı bulunan toplam 7 kişi İran’dan kaçmaya çalıştıkları sırada İran Devrim Muhafızları Ordusu tarafından gözaltına alındı. İran Devrim Muhafızları Ordusu tarafından yapılan yazılı açıklamada, söz konusu kişilerin İngiltere merkezli "Zagros" adlı örgütün üyesi oldukları ifade edilerek, Mahsa Amini protestolarına katılım çağrısı yaparak, protestolara liderlik ettikleri belirtildi. Açıklamada, "Ülke içerisinde İngiltere merkezli faaliyet yürüten ve içerideki rejim karşıtı grupları kullanarak İran'daki ayaklanma ve isyanları kışkırtan ve bu yönde örgütlü faaliyet içerisinde bulunan ‘Zagros’ adlı bir örgüt tespit edilerek çökertildi" denildi.

Haberin Devamı

Operasyonun İran Devrim Muhafızları Ordusu Kerman İstihbarat Birimi tarafından gerçekleştirildiği aktarılan açıklamada, "Aralarında ülke içerisindeki isyanlara liderlik eden, içerik üreterek eylem çağrıları yapan ve ayaklanmaları organize ettikleri tespit edilen 7 kişi ülkeden kaçmaya çalışırken gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasından bazılarının İran-İngiltere vatandaşı olduğu tespit edildi. Örgütün içeride ve dışarıdaki bağlantılarının tespit edilmesine yönelik soruşturma ise devam ediyor" ifadeleri kullanıldı.

NE OLMUŞTU?

İran'ın başkenti Tahran'da 13 Eylül'de gözaltına alındıktan sonra fenalaşarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin 16 Eylül'de yaşamını yitirmesi, ülkede infiale yol açmıştı. İran Ulusal Güvenlik Konseyi, ülkede Mahsa Amini'nin hayatını kaybetmesinin ardından başlayan ve 3'üncü ayına giren protestolarda şu ana kadar 200’den fazla kişinin hayatını kaybettiğini açıklamıştı.