Dünya İran’dan İsrail’e misilleme

İran’dan İsrail’e misilleme

14.04.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

İran günlerdir beklenen ve 3. Dünya Savaşı’nın kapılarını açmasından korkulan saldırısını dün gece başlattı. İsrail’i ‘Gerçek Vaat’ ismini verdiği operasyonda onlarca insansız hava aracı ve füze ile hedef aldı.

İran’dan İsrail’e misilleme

Tüm dünya nefesini tutmuş bekliyordu; Tahran yönetimi, tüm dünya başkentlerinin endişeyle beklediği o saldırıyı başlatan düğmeye bastı. İran, Şam’daki büyükelçilik yerleşkesinde yer alan konsolosluk binasında 2’si Devrim Muhafızları generali toplam 7 kişinin öldüğü saldırıya misilleme olarak İsrail’i onlarca insansız hava aracı ve füze ile hedef aldı. İran’la aynı saatlerde Lübnan ve Yemen’den de İsrail’i hedef alan insansız hava araçlarının fırlatıldığı belirtildi. İran harekatı, “Gerçek Vaat Operasyonu” olarak isimlendirdi.

Haberin Devamı

Saldırıya ilişkin ilk açıklama İsrail tarafından geldi. İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari dün akşam saatlerinde İran’ın İsrail’e yönelik insansız hava aracı ile saldırı başlattığını ve İsrail’in hava savunma sisteminin saldırıya karşı hazır durumda olduğunu açıkladı. İran’ın 100’den fazla insansız hava aracı fırlattığı belirtildi. Üst düzey bir ABD’li yetkili, İran saldırısının 400-500 insansız hava aracı ve füzeden oluştuğu söyledi. Hedefleri mümkün olduğunca erken imha etmek için çalışılacağını vurgulayan ordu sözcüsü İran’a ait insansız hava araçlarının İsrail’e ulaşmasının saatler alacağını ve tehlike oluşması muhtemel bölgelerde sirenler çalacağını bildirdi. İsrail Havaalanları İdaresi (IAA) tarafından yapılan açıklamada, İran’ın saldırısı nedeniyle İsrail hava sahasının yerel saatle 00.30’dan itibaren kapatıldığı belirtildi. İsrail’de tüm eğitim faaliyetlerine de ara verildi. İsrail’de yayın yapan Haaretz gazetesi ise, İran’ın insansız hava araçlarıyla birlikte balistik füze de fırlattığını da yazdı. Gece yarısından sonra İsrail’de ilk sirenler duyuldu. CNN’e konuşan Amerikalı yetkililer, bazı İran iha’larının Ortadoğu’daki ABD savunma sistemleri tarafından düşürüldüğü bilgisini verdi.

Haberin Devamı

Devrim Muhafızları’ndan yapılan açıklamada ise “Siyonist rejimin Şam’daki İran büyükelçiliğinin konsolosluk bölümüne saldırısına cevap olarak Devrim Muhafızları Hava Kuvvetleri, Siyonist rejimin topraklarındaki belirli hedefleri düzinelerce insansız hava aracı ve füzeyle vurdu” denildi. İran’ın dini lideri Hamaney saldırının başladığı saatlerde sosyal medya hesabından yayınladığı videoda “Şeytani Siyonist rejim cezalandırılacak” dedi. İran Savunma Bakanı ise, İran’a saldırmak için hava sahasını veya topraklarını İsrail’e açan, yardımda bulunan herhangi bir ülkeye Tahran’ın güçlü bir karşılık verileceği uyarısında bulundu. İran medyası İsrail’e yönelik insansız hava araçlarının yanı sıra balistik füzelerin de fırlatıldığını duyurdu. İran’ın Birleşmiş Milletler misyonu, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada “İran’ın askeri eylemi, Siyonist rejimin Şam’daki diplomatik tesisimize yönelik saldırısına karşılıktı. Konu bir sonuca bağlanmış sayılabilir. Ancak İsrail rejiminin yeni bir hata yapması halinde İran’ın yanıtı çok daha sert olacaktır” dedi.

Haberin Devamı

Netanyahu savaş kabinesini topladı

İran saldırısın başlamasının ardından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu savaş kabinesini topladı. Netanyahu yaptığı videolu açıklamada “Savunma sistemlerimiz konuşlandırıldı ve hem savunmada hem de saldırıda her türlü senaryoya hazırlıklıyız. İsrail devleti güçlüdür, IDF güçlüdür, halk güçlüdür” dedi. ABD, İngiltere, Fransa’nın yanı sıra birçok ülkenin İsrail’in yanında durduğunu belirten Netanyahu, “Net bir ilke belirledim. Kim bize zarar verirse, biz de onlara zarar vereceğiz. Kendimizi her türlü tehdide karşı savunacağız ve bunu sakince, kararlılıkla yapacağız” ifadelerini kullandı.

İran’dan İsrail’e misilleme

Biden güvenlik zirvesini topladı

ABD başkanı Biden saldırıdan kısa süre önce hafta sonu tatilini yarıda keserek Beyaz Saray’a döndü. Biden saldırının başladığı saatlerde de en üst düzey yetkililerle güvenlik zirvesi gerçekleştirdi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson, “Başkan Biden ulusal güvenlik ekibi tarafından durum hakkında düzenli olarak bilgilendiriliyor. İsrailli yetkililerin yanı sıra diğer ortak ve müttefiklerle de sürekli iletişim halinde” dedi. Beyaz Saray’dan saldırıyla ilgili yapılan açıklamada ise “İran, İsrail’e hava saldırısı başlattı. İsrail’in güvenliğine desteğimiz tam. ABD, İran’dan gelen tehditlere karşı İsrail’in savunmasını destekleyecek” ifadeleri kullanıldı.

Haberin Devamı

İran’dan İsrail’e misilleme

İran’dan İsrail gemisine baskın

İran, Basra Körfezi’nde İsrail ile bağlantılı olduğunu öne sürdüğü bir ticari gemiye helikopterle baskın gerçekleştirdi. ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson ise İran’a “Gemiyi derhal serbest bırakın” çağrısında bulundu.

İran’dan İsrail’e misilleme

İsrailli genç öldü, Batı Şeria karıştı

Batı Şeria’da kayıp bir genci arama çalışmaları sırasında şiddet olayları patlak verdi ve Yahudi yerleşimcilerle çıkan çatışmalarda iki Filistinli öldü, 25 kişi de yaralandı. Kayıp olan Benjamin Ahimeir isimli 14 yaşındaki İsraillinin daha sonra cesedinin bulunduğu açıklandı.

Haberin Devamı

Irak, Ürdün ve Lübnan hava sahalarını kapattı

*Saldırının başlamasından kısa süre önce Ürdün, haberin ajanslara düşmesinin ardından ise Irak hava sahasını kapattıklarını açıkladı. Irak Sivil Havacılık Otoritesi, hava sahasının 05.30’a kadar tüm yönlere ve transit uçaklara geçici olarak kapatılacağını duyurdu. İran’ın İsrail’e dron saldırıların ardından yaşanan gerilim nedeniyle Türk Hava Yolları’nın (THY), İran’ın başkenti Tahran’a sefer yapan uçağı İstanbul Havalimanı’na geri döndü.

Batılı ülkelerden İran’a kınama

*İngiltere Başbakanı Rishi Sunak sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “İran rejiminin İsrail’e yönelik pervasız saldırısını en güçlü ifadelerle kınıyorum. İran bir kez daha kendi arka bahçesinde kaos tohumları ekmeye niyetli olduğunu göstermiştir. Birleşik Krallık İsrail’in yanı sıra Ürdün ve Irak da dahil tüm bölgesel ortaklarımızın güvenliğini savunmaya devam edecektir” dedi. Fransa Dışişleri bakanı Stephane Sejourne de İran’ın saldırısını güvenliğe yönelik tehditte yeni bir seviye olarak nitelendirdi. Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB’nin, İran’ın İsrail’e yönelik saldırılarını şiddetle kınadığını bildirdi.