Dünya ‘Irkçı liderleri reddedin’

‘Irkçı liderleri reddedin’

07.08.2019 - 07:54 | Son Güncellenme:

ABD’deki saldırılar ve Başkan Trump’ın konuyla ilgili tutumu tartışılmaya devam ediyor. Eski ABD Başkanı Obama, isim vermeden sert biçimde Trump’ı eleştiren bir mesaj paylaştı.

‘Irkçı liderleri reddedin’

ABD’de gerçekleşen iki saldırının yarattığı şok devam ederken, eski ABD Başkanı Barack Obama, isim vermeden Başkan Donald Trump’ı eleştirdi. Obama, ülkenin Ohio ve Teksas eyaletlerinde meydana gelen silahlı saldırılara ilişkin açıklamalarda bulundu. Saldırılar üzerinden ABD Başkanı Donald Trump’a gönderme yapan Obama, “Liderlerimizin ağzından çıkan, korku ve nefret iklimini besleyen, ırkçı düşünceleri normalleştiren dili doğruca reddetmeliyiz. Bizim gibi görünmeyen insanları şeytanlaştıran, göçmenler de dahil olmak üzere diğer insanların yaşam tarzımızı tehdit ettiğini ima eden, bazı insanlara ‘insan altı’ diyen veya Amerika’yı sadece belli tip insanlara ait gören liderleri reddetmeliyiz” dedi. Trump’ın göç karşıtı söyleminin şiddeti körüklediğine dair eleştirileri reddetmesinin hemen arkasından paylaştığı mesajında Obama, insanlara nefreti besleyen, ırkçılığı normalleştiren liderleri reddetme çağrısında bulundu. Trump, saldırı sonrasında yaptığı açıklamada, silah satın almak isteyenlerin geçmişlerinin daha ayrıntılı sorgulanması ve sabıka kayıtlarının araştırılmasını sağlayacak bir yasanın yapılması gerektiğini savunarak, bu yasanın göçmen reformuyla birleştirilmesini istemişti. Trump’ın çözümüne ırkçılık eleştirileri yapılmıştı.

Haberin Devamı

Beyaz ırkçılığa tepki yok

“New York Times” gazetesi, saldırıların ardından ele aldığı başyazısında, “beyaz ırkçılığa” gerektiği kadar tepki gösterilmediğine değindi. Gazetede “beyaz ırkçı” saldırılara, Müslümanların düzenlediği saldırılar kadar tepki verilmediğine dikkat çekilirken, “Saldırı eğer İslam adı altında yapılsaydı yönetim tüm gücüyle teröristlerin silah, para ve ideolojilerini yayacağı platformlara erişimini engellemeye çalışır, destekçilerine yaptırımlar uygular, teröristlere  yardım ve yataklık yapanlar hakkında soruşturma açardı... Müslümanlar aşırılık yanlılarına karşı daha sert tavır almamakla suçlanır ya da  siyasiler Müslümanların ABD’ye girmelerinin yasaklanması çağrısı yapardı” ifadelerine yer verildi.