Dünya İsrail ‘1915 bizim işimiz değil’ dedi

İsrail ‘1915 bizim işimiz değil’ dedi

27.12.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

İsrail meclisinin kültür komitesi dün Ermeni olaylarının soykırım olarak tanınması için toplandı. Ancak hükümet araya girince görüşme ertelendi. İsrail “Tarihi olaylar bizim işimiz değil” dedi

İsrail ‘1915 bizim işimiz değil’ dedi

Fransa’dan sonra İsrail de 1915 olayları hakkındaki iddiaları meclis gündemine taşıdı fakat hükümetin müdahalesi sayesinde oturumdan bir sonuç çıkmadı. İsrail Parlamentosu Knesset Eğitim ve Kültür Komitesi, 1915 olaylarının “Ermeni soykırımı” olarak tanınmasını, “Ermeni soykırımını anma günü” belirlemeyi ve konunun ders kitaplarına girmesini öngören bir teklifi dün kamuya açık bir oturumda değerlendirdi. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun tamitaıyla Dışişleri Bakanlığı devreye girince oturumdan herhangi bir karar çıkmadı. Oturum sonunda teklifin komite tarafından kabulü için bir oylama yapılması bekleniyordu. Ancak oturum yöneticisi, konunun gelecekte tekrar görüşülebileceğini belirterek konuyu belirsiz bir tarihe erteledi.

Dışişleri karşı çıktı
İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Yigal Palmor, “1915’te yaşanan trajik olaylar tartışılmalı. İsrail’in bakış açısı böyle bir tartışmanın açık bir oturumda akademik bir atmosferde gerçeklere dayanılarak gerçekleşmesidir. Bizim pozisyonumuz bunun siyasi tartışmalara alet edilmemesi yönünde’ dedi.
İsrail’in sol eğilimli Haaretz gazetesi de İsrail Dışişleri Bakanlığı’nın komiteyi uyardığını yazdı. Bir bakanlık yetkilisi “İlişkimiz hassas ve kırılgan, çizgiyi geçemeyiz. Konuya akıllıca yaklaşmalıyız. Böyle bir girişimin ciddi sonuçları olabilir” dedi.
Tartışma milletvekillerini ikiye böldü. Yasayı destekleyen vekiller “Avrupa’da Yahudilerin yaşadıklarını unutmamalı ve tüm soykırımlara karşı tavrımızı ortaya koymalıyız” diyerek Türkiye ile ilişkiler de bozulduğu için önlerinde tanıma için bir engel kalmadığını söyledi. Teklife karşı çıkanlar ise Türkiye’nin Fransa konusunda takındığı tavrı hatırlatarak, “ilişkilerin hassas olduğu bir dönemde böyle bir karar veremeyiz” dedi.

Tarih önceden belliydi
Meretz partisi Milletvekili Zahava Gal-On, “Yıllardır, İsrail hükümeti soykırımı tanımayı stratejik ve ekonomik nedenlerle Türkiye ile bağları nedeniyle reddediyordu” diyerek ahlaki sorumluluklarının bu tür hesapların ötesinde olduğunu savundu.
Komite Başkanı Alex Miller ise oturumla Türkiye arasında herhangi bir ilişki olmadığını vurgulayarak “Bu eğitimle ilgili bir konu” şeklinde konuştu. Kadima Partisi milletvekili Otniel Schneller de yasaya en net karşı çıkanlardan biri oldu. Schneller, “Bu tartışmayı Türkiye ile düzeltmeye çalıştığımız ilişkilerimizden bağımsız düşünemeyiz” dedi. Haaretz gazetesi de “İsrail Türkiye’yi tarik etmeye çalışıyor” yorumunda bulundu. 2007 yılında benzer bir teklif reddedilmiş, teklif son kez İsrail parlamentosu gündemine sekiz ay önce gelmiş ama ertelenmişti.