Dünya İsrail Al Jazeera'yı yasaklıyor

İsrail Al Jazeera'yı yasaklıyor

02.04.2024 - 11:34 | Son Güncellenme:

İsrail hükümeti Al Jazeera kanalını yasaklayacağını duyurdu.

İsrail Al Jazeerayı yasaklıyor

İsrail parlamentosu Knesset, hükümete aralarında Al Jazeera’nın da bulunduğu kanalların yayınlarını yasaklama yetkisi veren yasayı onayladı. Yabancı gazetecilerin Gazze’ye girişleri yasak olduğu için, Al Jazeera’nın Gazze’de yerleşik muhabirleri savaşı alandan bildiren tek gazeteciler olarak kaldı. 

Haberin Devamı

Sosyal medya hesabından "Al Jazeera artık İsrail'de yayın yapamayacak" diyen Başbakan Binyamin Netanyahu, 'terörist kanal' olarak suçladığı uluslararası televizyonun ülkedeki bürosunu kapatmak için 'derhal harekete geçeceğini' açıkladı. Al Jazeera’dan yapılan yazılı açıklamada ise, “Netanyahu kanala ve kanal çalışanlarının haklarına karşı yeni yalanlar ve suçlamalar sunmak dışında, Al Jazeera ve basın özgürlüğüne karşı saldırılarını dünyaya meşru gösteremiyor" denildi.

Uluslararası televizyon ayrıca, "Tahrikleri ve yüz kızartıcı bir şekilde yaptığı yanlış suçlamalarının ardından, Al Jazeera çalışanlarının ve dünya genelindeki bürolarının güvenliğinden İsrail Başbakanını sorumlu tutuyor" ifadesini kullandı. ABD'den gelen ilk açıklamada, televizyon kapatmanın kaygı verici olduğu belirtildi. 

Haberin Devamı

İsrail, Gazze Şeridi'ndeki savaşta onlarca gazeteciyi kasten hedef aldı ve Al Jazeera'nın Gazze Büro Şefi Vael El Dahduh’un oğlu Hamza Al Dahduh İsrail saldırısında hayatını kaybetti. Al Jazeera’nın merkezinin bulunduğu Katar, İsrail ve Hamas arasındaki görüşmelerde arabuluculuk yapıyor. Daha önce Katar’ın arabuluculuğuyla geçici bir ateşkes sağlanmış ve 105 İsrailli rehine serbest bırakılmıştı. 

İsrail daha önce de daha küçük bir Lübnan kanalı, Al Mayadeen’in ülkede faaliyet göstermesini yasaklamıştı. 1996’da kurulan Al Jazeera, yöneticilere ve hükümetlere yönelik eleştirileriyle Orta Doğu’daki medya yapısını değiştirdi. Ancak bazı bölge ülkeleri kanalın yayınlarına hoş bakmadı. 

Kanal, Suudi Arabistan, Ürdün ve Mısır’da ya yasaklandı veya kapatıldı. Al Jazeera, İsrailli politikacılara ve yorumculara yayınlarında yer veren ilk Arap kanalı. Yasak 45 gün boyunca geçerli olacak ve yenilenebilecek. Yasa ise Temmuz’a dek veya Gazze’deki büyük çatışmaların sona ermesine dek yürürlükte kalacak.