Dünya İsrail’den Ankara’ya Ahmedinecad tepkisi

İsrail’den Ankara’ya Ahmedinecad tepkisi

31.10.2008 - 00:54 | Son Güncellenme:

İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, İsrail'e resmi ziyarette bulunan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’le görüşmesinde, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad'ın geçen ağustos ayında Türkiye'yi ziyaret etmesinden şikâyetçi oldu

İsrail’den Ankara’ya Ahmedinecad tepkisi

Livni-Gönül görüşmesinin ardından İsrail Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Livni'nin, "İran Cumhurbaşkanı'nın Türkiye ziyaretinden duyduğu hoşnutsuzluğu dile getirdiği" belirtildi. Açıklamaya göre, Livni Gönül'e, "İran'a ve cumhurbaşkanına yönelik uluslararası baskıyı artırmaya devam etmeliyiz" dedi. Livni, Türk hükümetinden, "İran'ı uluslararası arenada izole etmek için daha kararlı bir şekilde hareket etmeye" çağırdı.
Gönül de Livni’nin bu ifadelerine karşılık, çok sayıda çatışmanın bulunduğu bölgede Türkiye’nin iyi komşuluk ve içişlerine karışmama ilkesi çerçevesinde tüm komşularıyla temaslarını sürdürmekte olduğunu bildirdi.
Türkiye’nin İsrail’den alacağı insansız hava araçlarının test uçuşlarına katılmak için Savunma Bakanı Ehud Barak’ın davetlisi olarak Tel Aviv'e giden Gönül, bu araçların ilk ikisini kasım sonunda Türkiye’ye teslim edileceğini söyledi.
Gönül, Türkiye’nin İsrail’den alacağı toplam 10 adet insansız hava araçlarının geri kalanının ise gelecek yılın başında teslim edileceğini, araçların terörle mücadelede kullanılacağını belirtti.
İnsansız hava taşıtlarının test uçuşlarını izleyen Gönül, "Mükemmel araçlar... Verilecek görevleri en iyi şekilde yapacaklar" dedi. Deneme uçuşlarını Gönül’le birlikte Savunma Sanayisi Müsteşarı Murad Bayar, Türk Hava Kuvvetleri’nden bazı subaylar ve 20 dolayında Türk teknisyen de izledi.
İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak’la görüşmesi sırasında, iki ülke arasındaki projeleri değerlendirdiklerini belirten Gönül, bu projelerle ilgili ayrıntı vermedi ve "Şu anda en önemlisi bu araçlar... Acil ihtiyacımız var" dedi.