Dünya İsrail ziyareti ödülden etti

İsrail ziyareti ödülden etti

02.07.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cezayirli ünlü yazar Boualem Sansal’a verilen ödülün Arap sponsorları, yazarın İsrail’i ziyaret etmesi nedeniyle ödülden desteklerini çekti

İsrail ziyareti ödülden etti

Cezayir’in en önemli yazar ve aydınlarından Boualem Sansal, yayıncılık devi Gallimard’ın 2008’den bu yana her sene Arapça yayımlanan edebi eserlere verdiği prestijli ödülü kazandı. Fakat ödüllle birlikte takdim edilen 15 bin euro değerindeki para ödülünü alamadı. Para ödülüne fon sağlayan Arap Büyükelçiler Konseyi, Sansal’ın mayıs ayında Kudüs Yazarlar Festivali’ni ziyaret etmesini gerekçe gösterdi. ‘Darwin Sokağı’ adlı romanıyla ödüle layık görülen Sansal, kazandığının açıklanmasından sonra onur konuğu olarak gittiği edebiyat festivali nedeniyle karşılaştığı ayrımcılığa isyan etti.

‘Hoşgörüsüzlük hapishanesi’
Hamas’ın ‘Filistin halkına ihanet’ diye adlandırdığı ziyaretin ardından Sansal ödül komitesiyle anlaşmaya giderek sadece plaketi almayı kabul etti. Sansal Arap ülkeleri ve ‘vatanı Cezayir’in kendilerini hoşgörüsüzlük hapishanesine hapsettiğini’ söyledi.
Sansal, Filistinlilerin gerçekten yardım edilebilmesi için herkesin İsrail’i özgürce ziyaret edebilmesi gerektiğini öne sürdü. Büyükelçiler Konseyi’nin basın sözcüsü “Büyükelçiler İsrail’le savaş durumunda olan Arap Birliği’nin resmi pozisyonuna tabiidir. Hiçbir büyükelçi edebiyata müdahale etmek istemezdi” dedi.