Dünya İsrail’e ‘apartheid’ suçlaması yöneltildi

İsrail’e ‘apartheid’ suçlaması yöneltildi

28.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), İsrail’i, işgal altındaki Filistinlilere ve İsrail içindeki Arap azınlığa yönelik “insanlığa karşı suç teşkil eden apartheid ve zulüm politikaları yürütmekle” suçladı.

İsrail’e ‘apartheid’ suçlaması yöneltildi

New York merkezli kuruluşun yayınladığı “Eşik geçildi, İsrail Yetkilileri Apartheid ve Zulüm Suçları” bağlıklı 213 sayfalık raporda ‘apartheid ve zulüm suçları’ olarak tanımlanan politikalara örnek olarak, “İsrail’in Filistinlilerin hareketlerine kısıtlamalar getirmesi ve 1967 Orta Doğu savaşının ardından işgal altındaki topraklarda Yahudi yerleşimleri oluşturmak için Filistinlilere ait topraklara el koyması” gösterildi.

Haberin Devamı

Raporda, ABD Başkanı Joe Biden, ABD Kongresi ve Avrupa Birliği ülkelerine de İsrail’in apartheid rejimi ve baskıları nedeniyle endişelerini  bildiren açıklamalar yapmaları çağrısında bulunuldu. Öte yandan Birleşmiş Milletler’e baskı ve ayrımcılığı soruşturmak için uluslararası bir komisyon kurması, bu suçlara karışan İsrailli yetkililere mal varlıklarının dondurulması ve seyahat yasağı getirilmesi konusunda önlemler dahil yaptırım uygulaması da tavsiye edildi.