Dünya Avrupa'dan Rus diplomatlara art arda sınır dışı kararı

Avrupa'dan Rus diplomatlara art arda sınır dışı kararı

05.04.2022 - 12:50 | Son Güncellenme:

Roma'da Dışişleri Bakanlığı'na çağrılan Rusya Büyükelçisi'ne 30 diplomatın 'istenmeyen adam' ilan edildiği bildirildi. Danimarka da Buça'daki katliamın ardından 15 Rus diplomatı sınır dışı etme kararı aldı. Moskova, misillemede bulunmaya hazırlanıyor.

Avrupadan Rus diplomatlara art arda sınır dışı kararı

Fransa ve Almanya'nın onlarca Rus diplomatı sınır dışı edeceğini duyurmasının ardından benzer adımlar diğer Avrupa ülkelerinden de geliyor.

Haberin Devamı

İtalya, ülkede görev yapan 30 Rus diplomatı sınır dışı etme kararı aldı. İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio, Rusya’nın Roma Büyükelçisi Sergey Razov’un bu sabah bakanlığa çağrıldığını açıkladı.

Büyükelçi Razov’a, 30 Rus diplomatın 'istenmeyen kişi' ilan edildiği bildirildi. İtalya hükümeti bu kararın 'ulusal güvenlik' endişeleri nedeniyle alındığını duyurdu.

Dışişleri Bakanı Di Maio’nun Rusya yönetimine karşı açıklamalarının ardından son günlerde tehdit mesajları aldığı ortaya çıkmıştı.

Başbakan Mario Draghi de dün bu konuda bir açıklama yaparak, "Aldığı aşağılık tehditler karşısında Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio ile azami dayanışma içindeyim. Hükümet olarak Bakan’a Ukrayna’yı ve barışı savunması hususunda desteğimiz tamdır" demişti.

Haberin Devamı

Bir diğer Avrupa ülkesi Danimarka da ülkedeki 15 Rus diplomatı sınır dışı ediyor. Kopenhag yönetimi, Buça'da ortaya çıkan katliamın ardından Rus diplomatların ülkeyi terk etmesini istedi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, hem İtalya hem de Danimarka'ya benzer adımlarla misillemede bulunacağını açıkladı.

Pazartesi günü Almanya 40, Fransa ise 33 Rus diplomatı sınır dışı edeceğini açıklamıştı.

Ukrayna'yı işgale girişen Rusya, ABD ve diğer Batılı ülkelerin ağır yaptırımları altında. Buça'daki korkunç görüntüler yeni yaptırımları tetikleyecek. Avrupa Birliği, hafta içinde yeni yaptırım paketini ilan ediyor.

AVRUPA'DAN PEŞ PEŞE KARARLAR

Dışişleri Bakanı Ann Linde'nin yaptığı açıklamada, İsveç'in uluslararası kurallara uygun hareket etmeyen üç Rus diplomatı sınır dışı edeceği bildirildi. Linde gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bugün, Dışişleri Bakanlığı İsveç'teki çalışmaları Viyana Sözleşmesine uygun olmayan üç Rus diplomatı sınır dışı etme kararı aldı" ifadeleri kullanıldı.

İspanya Dışişleri Bakanlığı'ndan da bir açıklama yapıldı. Buna göre, Rusya Büyükelçiliği'nin 25 personeli sınırdışı edilecek.