Dünya Kabuslara giriyor! 33 kişiye saldırdı, uzmanlar 'insanlıktan çıkarıldılar' dedi

Kabuslara giriyor! 33 kişiye saldırdı, uzmanlar 'insanlıktan çıkarıldılar' dedi

30.10.2021 - 13:48 | Son Güncellenme:

Onlarca yıldır çocukların doğum günü partilerinin temel dayanağı oldular, bizi su fışkırtan çiçekler, hayvana benzer balonlar ve komik yüzlerle eğlendirdiler. Ancak 'katil palyaço'dan 2016 yılındaki korkunç 'palyaço çılgınlığına' kadar bir çok insan, onlardan giderek daha fazla ürküyor.

Kabuslara giriyor 33 kişiye saldırdı, uzmanlar insanlıktan çıkarıldılar dedi

Ancak bu kadar çok insana mutluluk getirmesine rağmen, birçok insan da palyaçoların onlara huzursuzluk hissi veren uğursuz, ürkütücü bir yanını görüyor.

Haberin Devamı

Peki onlardan korkmamıza neden olan nedir?

Nottingham Trent Üniversitesi'nde yetkili bir psikolog olan Profesör Mark Griffiths'e göre, bir palyaçonun giyinme şekliyle ilgili her şey aynı zamanda endişe verici olabilir.

MailOnline'a verdiği demeçte Griffiths, "Palyaçoların bütün özellikleri abartılı, özellikle yüz, saç ve ayaklar - kocaman burunlar, korkunç ağızlar, devasa uzun ayakkabılar ve bazı insanlar için korkutucu olabilen orman yangını saçları" dedi.

Koulrofobi (palyaço korkusu) üzerine bir blog yazısı yazan Dr. Maratos şunları ekledi: "İnsanların palyaçolardan korkmasının bir nedeni, insanların insan gibi gözükmeleri gerektiğini kabul etmeleri ama palyaçolar, hiç doğru gözükmüyorlar. Bunun yerine grotesk görünüyorlar ve çoğu zaman yüzleri çarpık. Bu çok sinir bozucu olabilir."

Haberin Devamı

Cox, palyaçoların makyajları nedeniyle genellikle 'insanlıktan çıkarıldığını' söyledi ve şunları etkiledi:

"Palyaçoların gözleri hüzünlüyse ancak yüzlerinde kocaman bir gülümseme varsa, bu endişe vericidir. Bu onları insanlıktan çıkarıyor, tıpkı askeri çevik kuvvet polisi gibi, çünkü yüzlerini göremiyorsunuz, makyaj ve tuhaf peruk yüzünden onları daha az insan yapıyor."

KATİL PALYAÇO

Cox'a göre bir diğer önemli neden de palyaçoların medyada tasvir edilme şekli. Seri katil John Wayne Gacy yarı zamanlı bir palyaço olarak çalıştı ama asla birini öldürürken palyaço kıyafeti giymedi.

Kabuslara giriyor 33 kişiye saldırdı, uzmanlar insanlıktan çıkarıldılar dedi

Buna rağmen, 'Katil Palyaço' olarak tanındı ve halk onu bu yüzden hatırlıyor.

Palyaçoların ürkütücü olduğu fikri insanlarda gerçekten yankı uyandırdı.'

1972 ve 1978 yılları arasında en az 33 genç erkek ve oğlan çocuğuna saldıran ve onları öldüren Gacy, çocuk hastanelerinde ve hayır kurumlarında 'Palyaço Pogo' veya 'Palyaço Yamaları' gibi düzenli performanslar sergiledi.

Gacy ölüm cezasına çarptırıldı ve 1994'te 52 yaşında zehirli iğne ile idam edildi.

Bu haftanın başlarında, Kuzey Carolina'dan bir adam, son 10 yılda Gacy'nin kurbanlarından biri olarak adlandırılan üçüncü kişi oldu.

Kuzey Carolina'dan Francis Wayne Alexander'ın kalıntıları, 1978'de Gacy'nin Chicago bölgesindeki evinin yakınında bulunduktan sonra DNA testi ile tanımlandı.

Haberin Devamı

Cox, Gacy'den sonra, Stephen King'in 1986'da yayınlanan ünlü korku romanı 'It'in (O) ve dört yıl sonra devam eden TV mini dizisinin yayınlanmasıyla palyaço korkusunun daha da büyüdüğünü söyledi.

Profesör Griffiths, Hollywood'un kısmen suçlu olduğu konusunda hemfikir. Griffiths, "Palyaçolar, filmlerdeki kötü temsilleri nedeniyle de korkutucu olma eğiliminde" diyerek şöyle devam etti:

"Yüzleri, Batman'deki Joker ve It'teki katil olan palyaço da dahil olmak üzere, bir korku kültürünün parçası haline geldi. Palyaçolarla karşılaşmamış olsanız bile, televizyonda ve filmlerde gördüklerinizden etkileniyorsunuz."

KATİL PALYAÇO ÇILGINLIĞI

2016 yazında, 'Katil Palyaço Çılgınlığı' olarak bilinen şey, ülkenin her yerinde salgın gibi ABD'ye yayıldı, bir anda insanlar korkunç palyaço kıyafetleri giymeye başladı.

Kabuslara giriyor 33 kişiye saldırdı, uzmanlar insanlıktan çıkarıldılar dedi

Olay daha sonra Kanada, Avustralya ve nihayet aynı yıl İngiltere'ye yayıldı ve polis, insanları kasten korkutmak için 'ürpertici palyaço kıyafetleri' giyindiği düzinelerce vakayla uğraşmak zorunda kaldı.

Haberin Devamı

Cox, bunun palyaço korkusuna katkı sağladığını belirtti.

KOULROFOBİNİN TARİHİ

Peki palyaço korkusu ne zaman başladı?

Cox, It'in yayınlanmasının yanı sıra hem Gacy'yi hem de palyaço olmasa da katillerin maskeli olduğu bir korku filmi furyasını sebep göstererek, "Muhtemelen 60'lardan sonra ortaya çıktı" dedi.

Elm Sokağı'nda Kabus'ta Freddy Krueger, 13'üncü Cuma'da Jason ve Çığlık filmlerinin hepsi, insanlar üzerinde büyük bir etki yarattı.