Dünya ‘Kalbimin yerine mantığımı dinledim’

‘Kalbimin yerine mantığımı dinledim’

19.09.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

İskoçya’nın bağımsızlığı bu sabah açıklanacak referandum sonucuyla kararlaştırılacak. Dün Birleşik Krallık’ta kalmaktan yana oy kullanan İskoçların çoğu “Kalbimizi değil, mantığımızı dinledik” diyor

‘Kalbimin yerine mantığımı dinledim’

İskoçya’nın Birleşik Krallık’tan ayrılması için yapılan tarihi referandumda yaklaşık 4 milyon 285 bin İskoç seçmen 307 yıllık birliğin kaderini oyladı. Türkiye saatiyle 00.00’da kapatılan sandıklardan çıkan sonuç bugün sabah saatlerinde resmen açıklanacak. IPSOS araştırma şirketinin dün öğlen saatlerinde, oy verme işlemi sürerken yayınladığı ankette bağımsızlık karşıtlarının yüzde 53 oranında oy alacağını öngördü. Diğer büyük araştırma şirketleri de İskoçya’nın Büyük Krallık içerisinde kalmasından yana oyları yüzde 51 ila 53 bandında gösteriyor.
İskoçya’nın başkenti Edinburgh’da sanki normal bir gün yaşanıyor. İskoç pilot Scon Mckenzie oyunu açıklamazken, “Hayır” diyecek seçmenlerin en büyük endişesinin ekonomi olduğuna dikkat çekti. Bazı seçmenler; özellikle birliğin bozulmasını istemeyenler “Kalbi dinlemek yerine mantığı dinlemeli” diyor. Ticaretle uğraşan seçmenlerin büyük bir çoğunluğunun “bağımsızlığa hayır” yönünde oy kullanacağı tahmin ediliyor.
45 yaşındaki öğretim görevlisi Martin, “Gerçekte böyle bir şeye ihtiyaç var mıydı bilmiyorum. Üstelik aynı adada daha fazla sınır gerekli mi? Bu yüzden ben “hayır” oyu kullandım” diyor. “Hayır” oyu kullananların çoğu İngiliz hükümetinin verdiği daha geniş özerklik sözlerini yerine getirmesini beklediklerini de kaydetti. 25 yaşındaki Nigel ise, İskoçya’nın kendisini temsil etmesi gerektiğine inanlardan... Laboratuar görevlisi olan Nigel bugünün çok önemli olduğunu belirterek, “Heyecanlı ve tarihi bir gün umarım İskoçya bağımsızlığına kavuşur” dedi. İskoç Kraliyet soyundan gelen psikolog Philip referanduma üzüldüğünü belirterek “Çok üzgünüm, biz tüm dünyaya örnektik; İskoç Kral 6. James, Birleşik Krallık’ın ilk kralıydı. Koca bir tarihi paylaştık. Neden bunu isterler anlamıyorum. Umarım ‘Evet’ oyu çıkmaz yoksa çok duygusal olur” dedi.

Haberin Devamı

Murray isyan bayrağı açtı

İskoç tenis yıldızı Andy Murray, dün sabah bağımsızlık referandumu konusundaki suskunluğunu bozdu. Twitter’da 2.71 milyon kullanıcısına mesaj yollayan Murray “Bugün İskoçya için büyük bir gün! ‘Hayır’ kampanyasının negatifliği bu konudaki görüşümü değiştirdi. Sonucu görmek için heyecanlıyım. Hadi bunu yapalım!” dedi. Glasgow doğumlu, 27 yaşındaki Wimbledon şampiyonu bugüne kadar referandum konusunda net bir tavır ortaya koymamıştı. Fakat geçtiğimiz ay bağımsızlık durumunda İskoçya milli takımında yer alacağını belirtmişti. İngiltere’nin Surrey kentinde yaşayan Murray, ikametgahı İskoçya’da olmadığı için referandumda oy kullanamayacak.