Dünya Kanada ve Iskoçya’da başörtülü polise izin

Kanada ve Iskoçya’da başörtülü polise izin

26.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Fransa’da bazı sahillere getirilen haşema yasağı tüm dünyada tartışılırken, bazı Batı ülkeleri ise çeşitliliği kucaklayan kararlar alıyor. Kanada ve İskoçya, başörtülü kadınların polis olmasının önünü açmak için üniformalarda değişikliğe gitti

Kanada ve Iskoçya’da başörtülü polise izin

Fransa’da bazı belediyelerin sahillerde haşema giyilmesini yasaklamasının ardından başlayan tartışma devam ederken, Kanada ve İskoçya’da Müslüman kadınların polis olabilmeleri için başörtüsüyle ilgili yasaklar kaldırılıyor. Konuyla ilgili bir açıklama yapan İskoçya Polis Teşkilatı Emniyet Müdürü Phil Gormley, başörtüsünün artık üniformanın tercihi bir parçası olduğunu vurgulayarak, Müslüman kadınlara polisliği bir kariyer olarak görmeye başlamaları çağrısı yaptı.
200 yıl sonra bir ilk
Kanada’nın sembolü olan atlı polis teşkilatında yapılan değişiklikle ilgili konuşan hükümet sözcüsü Scott Bardsley de toplumdaki çeşitliliğin bir yansıması olarak daha fazla Müslüman kadını polis memuru olarak görmek istediklerini söyledi. Yasağın ocak ayında kalktığı öğrenilirken, değişiklik Kanada basını tarafından yeni fark edildiği için, hükümet sözcüsüne ilk defa konuyla ilgili soru soruldu. Atlı polis için üç farklı başörtüsü tasarlandığı açıklandı. Kanada Kraliyet Atlı Polisi’nin üniforması, 200 yıldır çok küçük detaylar dışında hiçbir değişime uğramamıştı.
Londra’da protesto
Paris’e dün bir ziyarette bulunan Londra’nın ilk Müslüman Belediye Başkanı Sadık Han, yasağa karşı çıkarak “Kadınlara neyi giyip neyi giyemeyeceğini kimsenin söylememesi gerektiğini düşünüyorum. Bu kadar basit. Bence bu (yasak) doğru değil. Bizim harika olduğumuzu söylemiyorum ancak Londra’nın en keyifli yanlarından biri de farklılığı sadece hoşgörüyle karşılamamız değil, aynı zamanda saygı duymamız, sahiplenmemiz ve kutlamamızdır” açıklamasında bulundu. Londra’daki Fransa Büyükelçiliği önünde ‘Canın ne isterse onu giy sahil partisi’ adıyla dün gerçekleştirilen bir gösteriyle de yasaklar protesto edildi.
Fransa’da ise yasağa tepki gösteren kişiler, ülkelerindeki yasağın İran’daki başörtüsü takma zorunluluğundan farkı olmadığını savundu.