Dünya Kanada'da kayıtlara geçen en kötü orman yangınları sezonu: Bazı şehirler tahliye ediliyor

Kanada'da kayıtlara geçen en kötü orman yangınları sezonu: Bazı şehirler tahliye ediliyor

18.08.2023 - 16:54 | Son Güncellenme:

Kanada, batıda British Colombia eyaletinden doğuda Quebec'e kadar ülke genelinde aynı anda devam eden binden fazla yangınla kayıtlara geçen en kötü orman yangını sezonunu yaşıyor.

Kanadada kayıtlara geçen en kötü orman yangınları sezonu: Bazı şehirler tahliye ediliyor

Acil müdahale ekipleri Ulusal Hazırlık Seviyesi'ni 5. dereceye yükseltti. En yüksek olan bu seviye, ülkedeki tüm itfaiye çalışanlarının orman yangınlarına müdahale ile görevlendirilmesi anlamına geliyor. 240 ayrı yangınla en fazla etkilenen bölgelerden Northwest Territories eyaletinde olağanüstü hal ilan edildi. Eyaletin en büyük kentlerinden 20 bin nüfuslu Yellowknife'ta tahliyeler devam ediyor. Tahliyeler için Cuma günü öğle saatlerine kadar mühlet verildi. British Colombia eyaletindeki Kelowna kentinde de olağanüstü hal ilan edildi.

Haberin Devamı

Batı Kelowna'daki bin konutta yaşayanlara evlerini tahliye etmeleri söylendi. Yellowknife itfaiye servisinden yapılan açıklamaya göre, Cuma ve Cumartesi günü rüzgar nedeniyle yangın kente doğru ilerleyeceğinden "çok zor günler yaşanacak". Perşembe günü itibarıyla alevler kente 15 kilometre mesafede. Yetkililer Yellowknife'tan yaklaşık 5.000 kişinin havadan tahliye edilmesi gerektiğini, ancak hava koşulları nedeniyle ertelemelerin olduğunu ve uçuşların zorlaştığını söylüyor.

'EŞİ GÖRÜLMEMİŞ'

Northwest Territories’de yer alan birçok yerleşimde alarm verilmiş durumda. Toplam 46 bin kişinin yaşadığı bölgede ordu bölge tarihinin en geniş havadan tahliye çalışmalarını koordine ediyor. Bölgedeki yangınlar telefon ve internet hizmetlerinin kesilmesine neden oldu. Northwest Territories bölgesinin yöneticisi Caroline Cochrane, Yellowknife’ta yaşanan tahliyeyi ‘eşi görülmemiş’ olarak tanımladı.  Kanada tarihinin en kötü orman yangını mevsimlerinden birini geçiriyor. Perşembe günü itibarıyla aktif yangın sayısının 1100’e yaklaştığı ifade ediliyor. Uzmanlara göre bunun bir nedeni, bahar aylarının normalden daha sıcak ve yağışsız geçmiş olması.