Dünya Kaptan Cook’un gemisi bulundu

Kaptan Cook’un gemisi bulundu

04.02.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

İngiliz kâşif Kaptan James Cook'un yaklaşık 250 yıldır ABD sularında kalan gemisi "HMS Endeavour”un enkazı, 20 yıl süren aramanın ardından bulundu.

Kaptan Cook’un gemisi bulundu

Cook'un 1770’de Avustralya'yı keşfettiği seyahatinde komuta ettiği gemi olmasıyla ünlenen Endeavour’un enkazının ABD’nin Rhode Island Eyaleti'nde bulunduğu açıklandı. Avustralya Ulusal Denizcilik Müzesi müdürü Kevin Sumption, Endeavour’un ülkenin denizcilik tarihinin en önemli gemisi olduğunu belirterek “Arşiv ve arkeolojik kanıtlara dayanarak, enkazın Endeavour olduğuna ikna oldum” dedi. Ancak ABD'li araştırmacılar, Avustralyalı uzmanların bir sonuca varmak için "erken" davrandığını belirterek, araştırmaların devam edeceğini açıkladı.

Haberin Devamı

Endeavour’la 1768’de İngiltere’nin Plymouth kentinden yola çıkan Cook, 1771’e kadar süren seferi sırasında, Güneybatı Pasifik Okyanusu’nun haritasının çıkarılmasına yardımcı oldu ve Avustralya’ya Birleşik Krallık adına el koydu. Sonra birçok kez el değiştiren ve Amerikan Bağımsızlık Savaşı’nda kullanılan Endeavour, 1778’de Rhode Island’ta batırıldı.