Dünya ‘Kaptan Kirk’ün uzay seyri

‘Kaptan Kirk’ün uzay seyri

14.10.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

“Uzay Yolu” dizisinin efsanevi Kaptan Kirk’ü William Shatner, Blue Origin şirketinin aracıyla 10 dakikalığına uzaya gitti. 90 yaşındaki aktör uzaya çıkan en yaşlı kişi oldu

‘Kaptan Kirk’ün uzay seyri

1960’larda ABD yapımı “Uzay Yolu” dizisinde “Kaptan Kirk”ü oynayan aktör William Shatner, dün tarihe geçti. William Shatner, Jeff Bezos’un şirketi Blue Origin’in düzenlediği yolculukta 10 dakikalığına uzaya çıkıp döndü. “New Shepard” adlı roket ve kapsül sistemi, rüzgâr nedeniyle yaşanan bir günlük gecikmenin ardından dün ABD’nin Teksas eyaletinden fırlatıldı. 10 dakika süren seyahatte 106 km yüksekliğe çıkan uzay aracı, aynı bölgedeki çöle paraşütle iniş yaptı.

Haberin Devamı

Yolcular arasında William Shatner’ın yanı sıra Blue Origin yöneticisi Audrey Powers, uydu görüntüleme şirketi “Planet Labs”ın kurucusu Chris Boshuizen ve klinik araştırma firması “Medidata Solutions”ın CEO’su Glen de Vries de yer aldı. Blue Origin dün ikinci sivil mürettebatlı uzay yolculuğunu gerçekleştirirken, 90 yaşındaki William Shatner uzaya giden en yaşlı kişi oldu. Shatner, yolculuğun büyüleyici olduğunu söyledi. Mission NS-18 isimli seferle uzaya çıkan aktöre Bezos’un hayran olduğu belirtildi.

‘Kaptan Kirk’ün uzay seyri

Dördüncü sefer dün gerçekleşti

ABD merkezli uzay turizmi ilk defa Virgin Galactic’in sahibi İngiliz iş insanı Richard Branson ve beraberindeki 5 kişi tarafından 11 Temmuz’da gerçekleştirilmiş, 9 gün sonra Jeff Bezos şirketine ait kapsülle uzay gezintisi yapmıştı. Elon Musk’ın sahibi olduğu SpaceX de geçen ay özel seferle uzay turizmine katılan 3’üncü kuruluş olmuştu. William Shatner da uzay turizmine yeni bir halka ekledi.

Haberin Devamı

Milyarlık reklam

Uzmanlar, Blue Origin şirketinin sahibi Jeff Bezos’un aktör William Shatner’ı uzaya götürerek 191 milyar dolarlık servetinin bile satın alamayacağı büyük bir reklam yaptığını söyledi. Bezos’un uzay yolculukları için 100 milyon dolarlık bilet sattığı belirtiliyor. Rakam, gelecek seferleri de kapsıyor.

Film ekibinden uzayda akşam yemeği

Uzayda çekilen ilk film olacak ‘Vızov’un (Sınanma) yönetmeni Klima Şipenko ve aktris Yuliya Peresild’in de yanlarında bulunduğu Uluslararası Uzay İstasyonu’nun (UUİ) mürettebatı ABD’ye ait modülde akşam yemeği yedi. Fransız astronot Thomas Pesquet, Twitter’da modülden bir fotoğraf paylaştı. Rus yönetmen Klim Şipenko ve oyuncu Yulia Peresild film çekimi için 5 Ekim’de Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderilmişti.