Dünya Kayıp teğmen 70 yıl sonra bulundu

Kayıp teğmen 70 yıl sonra bulundu

30.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kore Savaşı’nda kaybolan ABD’li Teğmen Redgate’in cenazesi, Kuzey Kore liderinin “iyi niyet göstergesi olarak” eski başkan Donald Trump’a teslim ettiği kutuların içinden çıktı.

Kayıp teğmen 70 yıl sonra bulundu

DIŞ HABERLER Kore Savaşı’nın en önemli dönemeçlerinden biri olarak kabul edilen Chosin Rezervuarı Muharebesi sırasında, bölüğünün saldırıya uğramasının ardından 11 Aralık 1950’de kaybolduğu bildirilen ABD’li Teğmen Thomas J. Redgate’in cesedi, 70 yıl aradan sonra tespit edildi. ABD’nin eski başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un arasında Temmuz 2018’de bir zirve yapılmıştı. Kuzey Kore bu zirveden sonra savaş sırasında öldürülen Amerikan askerlerinin kalıntılarını içerdiği iddia edilen 55 kutuyu Washington’a teslim etmişti.

Haberin Devamı

Antropolojik analiz

Kuzey Kore’nin onlarca yıldır kutuları elinde tuttuğu iddia edilirken, kalıntılar daha sonra Hawaii’deki DPAA (Savaş Tutsağı / Kayıp Sayımı Ajansı) tarafından incelendi. Antropolojik analiz ve DNA testlerine dayanarak, kutulardan birindeki kalıntıların Teğmen Redgate’e ait olduğu belirlendi. Redgate’in cesedinin tespitinin, resmi olarak Nisan 2020’de yapıldığı, ancak kamuoyu duyurusunun ailesine bildirilmesinin ardından bu hafta gerçekleştirildiği bildirildi. Kaybolduğunda 24 yaşında olan Bostonlu Redgate’in cenazesinin Massachusetts eyaletindeki Bourne kasabasındaki askeri mezarlıkta toprağa verileceği açıklandı.

 Marilyn Monroe, Türk askerleriyle poz vermişti

1950-1953 yılları arasında yapılan Kuzey Kore ile Güney Kore arasındaki savaş, Soğuk Savaş’ın ilk sıcak çatışması olmuştu. Kore Savaşı, ABD ve müttefiklerinin, daha sonra da Çin’in müdahalesiyle uluslararası bir boyut kazanmıştı. Kore Savaşı’na Türkiye de katılmıştı. Birleşmiş Milletler Ordusu’nun komutası altında, ABD 25. Piyade Tümeni’ne bağlı Türk Tugayı birçok operasyonda savaşmıştı. Kore Savaşı’nda 721 şehit veren Türkiye’nin yaralı asker sayısı da 2147’ydi, 175 Türk askerinden ise bir daha haber alınamamıştı. Savaş sırasında Kore’ye moral ziyaretinde bulunan ünlü Hollywood yıldızı Marilyn Monroe, Türk askerlerini de ziyaret etmiş ve Pilot Üsteğmen Cavit Özata’nın koluna girerek poz vermişti.