Dünya Kazakistan’da seçim zamanı

Kazakistan’da seçim zamanı

08.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Kazakistan’da halk, 28 yıl ülkenin cumhurbaşkanlığını yapan ve geçtiğimiz aylarda görevini bırakan Nursultan Nazarbayev’in ardından ilk kez cumhurbaşkanını seçmek için sandık başına gidecek.

Kazakistan’da seçim zamanı

Yarın yapılacak seçimde, aralarında geçici cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’in de bulunduğu 7 aday yarışacak. Nazarbayev’in partisi Nur Otan Partisi adayı Tokayev’in yanı sıra Komünistler Halk Partisi’nden Jambıl Ahmetbekov, Kazakistan Demokratik Partisi “Ak Yol” adayı Daniya Yespayeva, “Millet Kaderi Partisi”nden Amirjan Kosanov, Halk Demokratik Vatansever Partisi “Köy” adayı Toleutay Rahimbekov, Kazakistan Sendikalar Derneği’nden Amangeldi Taspihov ile “Büyük Bozkır Kartalları” Toplumsal Birliği adayı Sadibek Tugel de cumhurbaşkanlığı koltuğu için ter dökecek.

Haberin Devamı

11 milyon 947 bin kayıtlı seçmenin bulunduğu ülkede, seçim vaatleri arasında mevcut gelişmenin sürdürülmesi, kırsal kesimlere daha fazla destek, tarım, işçi hakları, cinsiyet eşitliği gibi konular var. Bununla birlikte seçimler, ülkedeki siyasi yaşamın en önemli olaylarından biri olarak görülüyor. 10 uluslararası kuruluş ve birçok yabancı ülkeden uluslararası gözlemcinin izleyeceği seçimin resmi sonuçlarının ise 16 Haziran’da açıklanması bekleniyor.

Nazarbayev ve Nur Otan Partisi, 28 yılda ülkenin kaydettiği gelişmenen mimarı olarak görüldüğünden, cumhurbaşkanlığına aday olan ve halen bu görevi yürüten Tokayev’in şansının yüksek olabileceği belirtiliyor. Uzun yıllar ülkenin uluslararası temsilciliklerinde bulunan, cumhurbaşkanlığının öncesinde de senato başkanlığını yürüten Tokayev, Nazarbayev’in güvendiği isimlerden biri olarak biliniyor. Tokayev, kampanyası sırasında “Nazarbayev’in kurduğu ülkenin gelişiminin devamlılığını sağlayacağına” değinmişti.

Haberin Devamı

Bununla birlikte seçim kampanyası döneminin, ülkede bugüne kadar gerçekleşenlerin en ilginci olduğuna da vurgu yapılıyor. Nitekim vaatler arasında “mülkiyet haklarının yeniden gözden geçirilmesi”, AB ile yakınlaşma, parlamenter sisteme geçme gibi unsurlar da dikkat çekiyor.

Yazarlar