Dünya Kennedy suikastında ‘derin devlet’in izi

Kennedy suikastında ‘derin devlet’in izi

31.10.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

John F. Kennedy suikastına dair belgelerin gizliliğinin kaldırılmasının ABD Başkanı Joe Biden tarafından geciktirilmesinin ardından, olayda tetiği çektiği bildirilen Lee Harvey Oswald’i CIA’in keskin nişancı olarak eğittiği iddia edildi

Kennedy suikastında ‘derin devlet’in izi

DIŞ HABERLER - Eski ABD Başkanı John F. Kennedy, 22 Kasım 1963’te Dallas’ta makam otomobilindeyken uzaktan açılan ateşle öldürülmüştü. Küba’da vaktiyle ABD’nin istihbarat servisi CIA için çalışan Fidel Castro karşıtı militan Ricardo Morales Sr.’ın, Kennedy’yi vurduğu bildirilen Lee Harvey Oswald’i keskin nişancı olarak eğittiği iddia edildi. Aynı zamanda FBI’ın muhbirleri arasında yer alan “Maymun” lakaplı Morales Sr.’ın oğlu Morales Jr., “Miami Herald” gazetesine yaptığı açıklamada, babasının Kennedy’nin katili olarak Oswald’in fotoğrafını basında görmesinin ardından onu hatırladığını söyledi. Morales Jr., babasının onlara Oswald’i Küba’yı işgal etmeye hazırlanan gizli bir CIA kampında eğittiğini ancak onun suikast yapamayacak kadar kötü bir keskin nişancı olduğunu söylediğini aktardı. Bunu öğrendikleri zaman ailesinin şoke olduğunu belirten Morales Jr., Kennedy’yi kimin öldürdüğünü sorduklarındaysa Morales Sr.’ın “Ben yapmadım ama emirleri beklemeden iki gün önce Dallas’taydım. Kötü birşey olursa diye temizlik ekibindeydik” cevabını verdiğini söyledi.

Haberin Devamı

‘Korktuk, anlatamadık’

Morales Sr. “temizlik ekibi elemanı” olarak gittiği Dallas’ta daha sonra planlanan görevin ne olduğunu bilmeden geri dönmüş ve kendisine suikast nedeniyle görevin iptal edildiği söylenmişti. ABD’de yaşayan Morales Jr., ailesinin Morales Sr.’nin iddia edilen eylemlerinin sonuçlarıyla uğraşmaktan korktuğu için babasının hikâyesini daha önce paylaşmadığını ve aradan bu kadar zaman geçtikten sonra kimsenin ona inanmayacağını ifade etti. Öte yandan, Oswald’ın Kennedy suikastından iki gün sonra Teksaslı iş insanı Jack Ruby tarafından vurularak öldürülmesi, katilin Oswald olmadığı ve başkanın hükümet yardımıyla güçlü ve karanlık bir çete tarafından ortadan kaldırıldığı yönünde iddialara neden olmuştu. Davayı araştıran Demokrat anketçi Fernand Amandi verdiği demeçte, Morales Sr.’ın Kennedy suikastına karıştığı iddiasının, Kennedy cinayetine ilişkin popüler komplo teorileriyle iyi örtüştüğünü söyledi.

Haberin Devamı

Kennedy suikastında ‘derin devlet’in izi

Tetikçi olduğu bildirilen Lee Harvey Oswald da yakalanıp kelepçelendikten iki gün sonra polis merkezinde öldürülmüştü.

Akılları karıştıran komplo teorileri

Lee Harvey Oswald, John F. Kennedy’yi öldürmekle suçlanırken, yıllar boyunca başkanın katilinin kim olduğuyla ilgili komplo teorileri ortaya atıldı. Bazıları başkanın, 1961 yılında Fidel Castro rejimini yıkmak için gerçekleştirdikleri işgal girişimi olan Domuzlar Körfezi Çıkarması’nın başarısızlığı sonrası, Kennedy tarafından ihanete uğradıklarını hisseden ABD destekli Kübalı militanlar tarafından öldürüldüğüne inanıyor. Teoriye göre, Castro karşıtı Kübalı sürgünler, suikastı ABD’yi Küba’yı işgal etmeye zorlamak ve Kennedy’nin Küba Füze Krizi’nin ardından ABD birliklerini Küba’dan uzak tutmak için Sovyetler Birliği ile yaptığı anlaşmayı reddetmesi için bir araç olarak düzenledi. Başka bir teoride, Kennedy’nin, daha önceki CIA’nın Castro’ya suikast düzenleme girişimlerinin ardından ABD’ye misilleme yapan Küba hükümeti tarafından öldürüldüğü iddia ediliyor. Castro, eğer Kennedy’yi öldürselerdi Küba’nın ABD tarafından ciddi bir misillemeye maruz kalacağını söyleyerek teoriyi reddetmişti.

Haberin Devamı

Neden geciktirildi?

Hatta bazı komplo teorisyenleri Kennedy’den sonraki ABD Başkanı Lyndon B. Johnson’ın başkan yardımcılığından başkanlığa yükselmesi için cinayetin arkasında olduğuna inanıyor. O dönemdeki yüksek mahkeme baş yargıcı Earl Warren tarafından yürütülen 10 aylık soruşturmada, Oswald’ın Kennedy’nin konvoyuna ateş ettiğinde tek başına hareket ettiği sonucuna varılmış ancak daha sonra suikastı araştıran komite ikinci bir tetikçi bulunması olasılığının yüksek olduğunu açıklamıştı. Yıllar içinde gizemini koruyan Kennedy suikastı, Başkan Joe Biden’ın geçen hafta olayla ilgili gizli dosyaların “geçici olarak yayımlanmasının” bu yılın sonuna kadar kamuya tam olarak ifşa edilmeyeceğini açıklaması üzerine tekrar gündeme geldi. ABD hükümetinin suikastla ilgili belgelerin bir kısmını gizli tutması devletin olayla ilişkisi olduğu iddialarına da neden oluyor. Washington DC’deki Ulusal Güvenlik Arşivi’nde Küba analisti olan Peter Kornbluh, “Kennedy suikastından birşey öğrendiysek, komplo teorilerinin gizliliğin karanlığında küf gibi yayıldığıdır. Neredeyse 60 yıl sonra Kennedy suikastının sona erdirilebilmesi için tarihsel şeffaflığın zamanı geldi” diyerek belgelerin gizliliğinin acil olarak kaldırılması çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

‘Maymun Morales’ istihbarat ajanı

“Maymun Morales” olarak adlandırılan Morales Sr., 1953 Küba Devrimi sırasında Fidel Castro’nun istihbarat subayı olarak görev yapmıştı, ancak daha sonra sürgüne gönderildi ve ABD istihbarat servisleri CIA ve FBI için çalışmaya başladı. Maymun Morales, ayrıca 1960’larda ve 70’lerde uyuşturucuyla mücadele idaresi, İsrail’in MOSSAD örgütü ve Venezuela istihbarat teşkilatı için çalışmaya devam etti. Gizliliği kaldırılan CIA belgelerine göre, Maymun Morales, 1964’te Kongo’daki bir görevden sonra çoğu şeyi “bildiği” gerekçesiyle CIA tarafından işten çıkarıldı. ABD’nin Küba’daki ünlü bir muhbiri olan Maymun Morales’in, Latin Amerika’daki uyuşturucu kaçakçılığıyla, Barbados’ta 73 kişinin ölümüne neden olan hava saldırısıyla ve 1976’da Dışişleri Bakanı Henry Kissinger’a yönelik bir suikast planıyla bağlantısı olduğu biliniyor. Maymun Morales, 1982’de Florida’da bir barda çıkan kavgada öldü.