Dünya Kıbrıs olayları beyazperdeye taşındı

Kıbrıs olayları beyazperdeye taşındı

19.05.2010 - 09:46 | Son Güncellenme:

.

Kıbrıs olayları beyazperdeye taşındı

"Tabutta Rövaşata", "Filler ve Çimen", "Çamur", "Cenneti Beklerken" ve "Nokta" gibi ses getiren filmlerin Kıbrıslı Türk yönetmeni Derviş Zaim, 1963 Kıbrıs olaylarını, yeni filmi "Gölgeler ve Suretler" ile beyazperdeye taşıdı.

Gölgeler ve Suretler’de, 1963’te başlayan olaylar sırasında Karagöz oynatıcısı olan babasından ayrı düşen genç kızın geçirdiği dönüşüm ve olgunlaşma süreci anlatılıyor.

Yıkılıp yanan köylerden, daha güvenli olan şehire kaçış esnasında yaşanan acılar, dostluklar ve savaş ortamı hikayeye ışık tutuyor.

KKTC’nin Karpaz, Büyükkonuk ve Gazimağusa bölgelerinde yapılan çekimlerde, Türk ve Rum oyuncular; Osman Alkaş, Settar Tanrıöğen, Erol Refikoğlu, Buğra Gülsoy, Hazar Ergüçlü, Popi Avraam, Ahmet Karabiber, Nadi Güler, Ekrem Yücelten, Cihan Tarıman, Cem Yardımcı, Konstantinos Gavriel, Pantelis Antonas rol aldı.

Filmin yapımcılığını Maraton Film, yetkili yapımcılığını Sadık Ekinci, uygulayıcı yapımcılığını Emre Oskay, sanat yönetmenliğini Elif Taşçıoğlu üstlendi. "Gölgeler ve Suretler"in görüntü yönetmeni ise Emre Erkmen.

Filmin sponsorluğunu ise Pegasus Havayolları, Kaya Artemis Otel, ALPET, Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), Cypri-Cola Company, Tözün Temizleme, Ekor Un Ürünleri Sanayii, KMK Copy Center, Kavanlar İnşaat, Umay Construction, Büyükkonuk Belediyesi ve Gazimağusa Belediyesi üstlendi.

Filmin dün tamamlanan çekimlerinin ardından Derviş Zaim, filmin oyuncularından Konstantinos Gavriel, Osman Alkaş ve Hazar Ergüçlü ile birlikte Doğu Akdeniz Üniversitesi Deniz Kulübü Tesislerinde basın toplantısı düzenleyerek film hakkında bilgi verdi.

-ZAİM: "HAYALİMİ GERÇEKLEŞTİRDİM"-

Haberin Devamı

Derviş Zaim, basın toplantısında, Kıbrıs’ta ilk sinema filmini çekerek bir hayalini gerçekleştirdiğini söyledi.

"Gölgeler ve Suretler"in daha önce sinemada hiç ele alınmamış 1963 Kıbrıs olaylarını anlatan film olduğunu kaydeden Zaim, "50 yıl önce vuku bulmuş olayı ele almaktan mutluyum. Filmi çekerken en büyük motivasyonum bu oldu" dedi.

Zaim, filmin çekimini 5 haftalık bir sürede tamamladıklarını, filmde Türk ve Rum oyuncuların birlikte rol aldıklarını belirterek, Karpaz yarımadasının bakir doğasını, tarihi ve insan malzemesini filme yansıttıklarını kaydetti.

Soruları da yanıtlayan Zaim, 1996 yılında "Tabutta Rövaşata" filmini çektikten sonra Kıbrıs’ta bir film çekmeyi çok istediğini, ancak geçen sürede koşulların oluşmamasından dolayı projenin hayata geçmesinin 14 yıl aldığını ifade etti.

"Gölgeler ve Suretler"in konusunu Kıbrıs’tan alan ve Kıbrıs’ta çekilmiş film olduğunu vurgulayan Zaim, sezgileriyle hareket ederek çalışmaktan mutluluk duyacağı oyuncuları seçtiğini, bunun da filme olumlu yansıdığını belirtti. Zaim, filmin gelecek yıl vizyona gireceğini kaydetti.

Filmin oyuncularından Konstantinos Gavriel de önemli bir yönetmenle önemli bir projede yer almaktan dolayı mutlu olduğunu, Kıbrıs’ta Türk ve Rumların birbirlerine insani yaklaşmaları gerektiğini söyledi.