Dünya Kıbrıs Rum kesiminde hükümet krizi

Kıbrıs Rum kesiminde hükümet krizi

03.08.2011 - 16:35 | Son Güncellenme:

.

Kıbrıs Rum kesiminde hükümet krizi

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas ile Demokratik Parti (DİKO) Başkanı Marios Karoyan’ın, koalisyonu sürdürüp sürdürmeme konusunda yaptıkları üçüncü görüşmeden de sonuç çıkmadı ve taraflar yollarını ayırdı.

Haberin Devamı

Karoyan, özellikle Kıbrıs konusundaki yaklaşımlarda Hristofyas’la aralarında farklılıklar bulunduğunu ve arzu edilen görüş birliğine varılamadığını belirterek, Kıbrıs Rum yönetimi lideri ile işbirliğine son verdiklerini bildirdi.

DİKO’nun, Hristofyas başkanlığındaki AKEL-DİKO koalisyon hükümetinde yer alan iki bakanını geri çekme kararını alması ve ardından kabinenin tamamının istifa etmesiyle Rum tarafında ortaya çıkan hükümet krizine çözüm bulmak üzere, Hristofyas ile Karoyan bugün üçüncü kez bir araya geldi.

Rum radyosunun haberine göre Karoyan, üçüncü görüşmenin ardından DİKO’nun Hristofyas’la işbirliğine son verdiğini açıkladı.

Önceki görüşmelerinde, işbirliğine devam için öngördükleri şartları ve önerileri içeren paket sunan DİKO Başkanı, bunlar üzerinde Hristofyas’la, arzu edilen görüş ortaklığını sağlayamadıklarını söyledi. Karoyan, özellikle Kıbrıs sorunundaki yaklaşımları arasında ciddi farklar bulunduğunun altını çizdi.

Partisinin, işbirliğine devam etmek için sunduğu öneri ve şartlarını bugünkü görüşmede madde madde ele aldıklarını anlatan Marios Karoyan, "Ancak maalesef, krizden kurtulma stratejisinde tam bir anlaşmaya varmak mümkün olmadı.

Kıbrıs sorununun yönetilmesinde ciddi yaklaşım farklılıklarımız varlığını koruyor. Ekonomik krizin göğüslenmesi için ortak bir çaba oluşturulmasında da siyasi partilerle görüş birliği sağlanamadı" dedi.

Marios Karoyan, bugünkü görüşmeden çıkan sonuç hakkında DİKO yetkili organlarını bilgilendireceğini kaydetti.

Öte yandan, DİKO ile olan işbirliğinin sona erdiğini belirten Rum Sözcü Stefanos Stefanu, Hristofyas’ın bu durumdan dolayı üzüntü duyduğunu aktardı.

Dimitris Hristofyas’ın Kıbrıs sorunu, ekonomi ve iç yönetim gibi ana konularda görüş birliği sağlanmasına dönük çabalarını sürdüreceğine işaret eden Stefanu, koalisyonun sona ermesine rağmen Hristofyas’ın, ülkenin ciddi sorunlarının çözümü için DİKO’ya uzattığı dostluk elini geri çekmeyeceğini söyledi.

Stefanu, bir soruya karşılık, Hristofyas’ın kendisini yalnız hissetmediğini belirterek, "Tek partinin desteklediği bir hükümet ilk kez görülmüş bir şey değil" diye konuştu.

Rum Sözcü, Hristofyas’ın, AKEL ile istişare ettikten sonra yeni kabineyi önümüzdeki günlerde ilan edeceğini de açıkladı.

AKEL ÜZÜNTÜSÜNÜ DİLE GETİRDİ

Haberin Devamı

Rum tarafında hükümetin büyük ortağı AKEL’in Genel Sekreteri Andros Kiprianu, DİKO’nun, Hristofyas hükümetindeki işbirliğine son vermesi kararın üzerine üzüntülerini dile getirdi.

Kiprianu, DİKO’nun kararına saygı duyduklarını da ifade etti.

KIBRIS KONUSUNDA ANLAŞAMADILAR

Haberin Devamı

DİKO, Hristofyas’tan, Kıbrıs müzakerelerinde sunduğu "dönüşümlü başkanlık, ağırlıklı oy ve 50 bin Türkiye kökenli KKTC vatandaşının adada kalması" önerilerini geri çekmesine istiyordu.

Başkanlık sisteminin uygulandığı Kıbrıs Rum kesiminde, AKEL-DİKO koalisyonu, önce DİKO’lu 2 bakanın istifası, ardından Hristofyas’ın tüm bakanların istifasını istemesiyle 28 Temmuz Çarşamba günü sona ermişti.

Kıbrıs Rum kesiminde Zigi’deki Rum Milli Muhafız Ordusu’nun (RMMO) Evangelos Florakis deniz üssünde, 11 Temmuz’da meydana gelen patlama ve üssün yakınında bulunan Vasiliko elektrik santralının patlamanın etkisiyle yanarak devre dışı kalmasının ardından ortaya çıkan siyasi tartışmalar krize dönüşmüş vee DİKO Hristofyas’la yollarını ayırmıştı.

Patlamaya yol açan mühimmatın üste tutulmasının sorumlusu olarak gösterilen Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas’a, "istifa et" çağrıları yapılıyor.