Dünya ‘Kıbrıs’ta başarısızlık ortak!’

‘Kıbrıs’ta başarısızlık ortak!’

20.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, BM Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) üye ülkelere, İsviçre’nin Crans-Montana kentinde yapılan Kıbrıs Konferansı hakkında bilgi verdi.

‘Kıbrıs’ta başarısızlık ortak’

Birleşmiş Milletler (BM) BMGK’daki kapalı oturumun ardından basın toplantısı düzenleyen Eide, konseyin Kıbrıs soruna çözüm bulunması için tarafları destekleme konusundaki kararlılığını sürdürdüğünü söyledi.

Tekrar başlamak zor

Eide, “Karşılıklı suçlama oyununun zamanı değil diye düşünüyorum. Herkes, sadece kendileri haklıydı, diğerleri hatalıydı görüşünde. Crans-Montana’da Kıbrıs sorununa çözüm bulunamamasının ortak bir başarısızlık olduğunu kabul etmek zorundayız” ifadelerini kullandı. Eide “Liderler sorunun çözümü konusundaki çabaları sürdürme kararı alırsa, BM her zaman hazır. Ama Ada’da ve çevresindeki gelişmelere bakıldığında şimdilik böyle bir süreç görmüyoruz. Farklılıkları artırmaktan çok, acil uzlaşı içinde adım atılması gerektiğini düşünüyorum yoksa herhangi bir süreci yeniden başlatmak çok daha zor olacak” diye konuştu. Eide ayrıca, doğalgaz arama çalışmalarıyla ilgili soruya “Artan gerginlikten endişe duyuyorum ve bunun olumsuz gelişmelere neden olmamasını umut ediyorum.” yanıtını verdi.

Eide’ye, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun “Artık bundan sonra Kıbrıs’ta başka süreçler olacak” açıklaması sorulurken, Eide, “Bizim BM olarak tek parametremiz adanın birleşmesi” dedi.

Haberin Devamı