Dünya ‘Kıbrıs ve Ege büyük başağrısı’

‘Kıbrıs ve Ege büyük başağrısı’

10.12.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

‘Kıbrıs ve Ege büyük başağrısı’

‘Kıbrıs ve Ege büyük başağrısı’

‘Kıbrıs ve Ege büyük başağrısı’

WASHINGTON Milliyet

ABD Başkanı Clinton, 8 yıllık iktidarı boyunca ziyaret etmediği tek eyalet olan Nebraska’ya gitti ve burada "Küresel Çağda Dış Politika" konulu bir konuşma yaptı.
Küreselleşen dünyada, başarılı bir Amerikan dış politikası izlemenin üç temel koşulu olduğunu belirten Clinton, bu koşulları "Dost ve müttefik ülkelerle işbirliğinin ilerletilirken bir yandan da bu ülkelerin sayısının artırılması, Rusya ve Çin gibi eski düşmanlarla yapıcı ilişkiler kurulması ve bölgesel sorunların çözümü için yoğun çaba harcanması" olarak sıraladı.
Bölgesel sorunların çözümsüz kalmasının "bütün dünya açısından büyük başağrısı" yarattığını vurgulayan Clinton, "İşte biz bu nedenle, Yunanistan ile Türkiye arasında, Kıbrıs’ta, Hindistan ile Pakistan ve Etyopya ile Eritre arasında barış için çalıştık, çalışmaktayız" dedi.

Düş kırıklığı
Clinton önümüzdeki hafta, "atalarımın ülkesi" dediği Kuzey İrlanda’yı ziyaret edecek olmasının ve Ortadoğu’daki barış arayışına katkılarının da bu çerçevede değerlendirilmesini istedi.
ABD Başkanı daha önceki bir konuşmasında da "Kıbrıs sorununu çözememiş olmayı, sekiz yıllık iktidarının dış politika alanındaki en büyük düş kırıklıklarından biri" olarak nitelendirmişti.



DÜNYA