Dünya KKTC'de siyasiler seçim sonuçlarını yorumladı

KKTC'de siyasiler seçim sonuçlarını yorumladı

19.04.2010 - 15:13 | Son Güncellenme:

.

KKTCde siyasiler seçim sonuçlarını yorumladı

Kıbrıs Rum kesimindeki siyasiler, KKTC’de dün yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimini Başbakan Derviş Eroğlu’nun kazanmasının, savunduğu tezlere bağlı olarak, "olumsuz bir gelişme olduğunu" öne sürdü.

Komunist AKEL partisi Genel Sekreteri Andros Kiprianu, Eroğlu’nun seçilmesinin ardından şekillenen durumu parti organlarında inceleyeceklerini belirtti.

Bunun "olumsuz bir gelişme olduğunu" savunan Kiprianu, "Kıbrıs Türk toplumunda şekillenen bu duruma karşı herkesin birlik içinde olması gerektiğini" kaydetti.

Ana muhalefet demokratik Seferberlik Partisi (DİSİ) Başkan Vekili Averof Neofidu da KKTC seçimlerinin "yasa dışı" olduğunu iddia ederek, bu seçimlerin, Kıbrıs Türk toplumunun, bu sabah, Kıbrıs Rum tarafının liderinin resmi muhatabı olacak olan liderini ortaya koyduğunu söyledi.

Neofidu, Eroğlu’nun kazanmasının kendilerini düşündürmesi gerektiğini belirtti.

Rum Meclis Başkanı ve Demokratik Parti (DİKO) Başkanı Marios Karoyan ise seçimleri Eroğlu’nun kazanmasının kendi tezlerini değiştirmeyeceğini kaydetti.

Sosyalist EDEK partisi Başkanı Yannakis Omiru, Kıbrıs Türk liderliğinin Kıbrıs sorununa ilişkin siyasetinin Türkiye tarafından belirlendiğini iddia ederek, "bunun da 19 aylık doğrudan müzakerelerde Talat’ın siyasi davranışlarıyla kanıtlandığını" öne sürdü.

Omiru, "tüm bunlara karşın, Eroğlu’nun kazanmasının, daha katı, daha uzlaşmaz tezlere neden olacağının da açık olduğunu" savundu.

EVRO.KO Başkanı Dimitris Şilluris ile Rum Çevreciler ve Ekologlar Hareketi Genel Sekreteri Yoanna Panayotu da Eroğlu’nun seçilmesini olumsuz bir gelişme olarak nitelendirdiler.