Dünya Kod adı: Maria Adela Kuhfeldt Rivera

Kod adı: Maria Adela Kuhfeldt Rivera

27.08.2022 - 13:36 | Son Güncellenme:

Evlendiği İtalyan erkek bir yıl sonra gizemli bir şekilde öldü ancak aslında İtalyan değildi. Lüks mücevher dükkanıyla Napoli elitlerinin arasına sızması uzun sürmedi, kısa sürede ise NATO karargahının kapıları ona açıldı. Rus ajan, bazı subaylar ve ABD'li askerlerle aşk bile yaşadı.

Kod adı: Maria Adela Kuhfeldt Rivera

Adı Maria Adela Kuhfeldt Rivera. Babası Alman, annesi Perulu; Güney Amerika ülkesinin Callao kentinde doğdu.

Haberin Devamı

İtalya'nın güneyindeki Napoli kentinde tanınmış bir mücevher tasarımcısıydı. Serein adlı dükkanın müşterileri arasında, Arap prensleri bile vardı.

Maria Adela'nın Daha önce yaşadığı yerler arasında İtalya'nın başkenti Roma, Fransa'nın başkenti Paris ve Akdeniz'deki ada ülkesi Malta da vardı. En sonunda dokuz yıl önce Napoli'ye yerleşti.

Akıcı İtalyanca ve İngilizce konuşuyordu. Avrupa'nın her yerini, Ortadoğu ve Güney Asya'yı dolaştı.

Napoli'de tanıştığı insanlara, annesiyle birlikte 1980 yılında Sovyetler Birliği'ne seyahat ettiklerini ve annesi tarafından SSCB'de terk edildiğini anlattı. Yanına yerleştirildiği aile tarafından büyürken taciz edildiğini de hikayesine ekledi.

Kod adı: Maria Adela Kuhfeldt Rivera

2006 yılında Peru vatandaşı olmak için başvuru yaptı ancak sahte belgeler nedeniyle başvurusu reddedildi.

Haberin Devamı

2018 yılına gelindiğinde ise, aniden Napoli'yi terk etti. Tüm tanıdıkları Maria Adela'ya ne olduğunu merak ederken, Facebook hesabından İtalyanca bir paylaşım yaptı:

"En sonunda açıklamam gereken gerçek... Kemoterapiden sonra saçlarım büyüyor, çok kısalar ama oradalar. Her şeyi özlüyorum ancak nefes almaya çalışıyorum." 

Görünüşe göre, Maria Adela gizemli kayboluşunun bir yolunu bulmuş gibiydi.

Ancak, bir başka Avrupa ülkesinin sınırındaki geçiş kayıtlarının internete sızdırılmasıyla ilk kez radara takıldı. Araştırmacı gazetecilik grubu Bellingcat, Doğu Avrupa ülkesi Belarus'un sınır kayıtlarındaki Rus ajanlarına ait pasaport numaralarını tararken, bir isim göze çarpıyordu: Maria Adela Kuhfeldt Rivera.

Kod adı: Maria Adela Kuhfeldt Rivera

Bellingcat'in baş araştırmacısı Christo Grozev, Rus askeri istihbarat kurumu GRU'nun ajanlarına dair bilgiler ararken karşılarına Maria Adela'nın çıktığını söylüyor. Vladimir Putin'in Avrupa'daki tek müttefiki Alexander Lukaşenko'nun yönettiği Belarus'tan Avrupa'ya giren Maria Adela, tespit edilen diğer GRU ajanlarıyla aynı seri numaralarına sahip pasaportlar kullanıyordu.

Kod adı: Maria Adela Kuhfeldt Rivera

Dünya, İtalya Napoli'de onlarca NATO yetkilisiyle arkadaşlık yapan ve hatta bazılarıyla aşk yaşayan Olga Kolobova'yı konuşuyor.

Maskesi düşürülen ve gerçek adı Olga Kolobova olan Rus ajan, Rusya'nın ünlü askeri istihbaratı GRU'nun özel timinde yer alıyordu.

NATO Müttefik Müşterek Kuvvet Komutanlığı'na ev sahipliği yapan Napoli'ye, başarılı bir iş kadını ve sosyetik olarak yerleştirildi. 2012 yılında evlendiği İtalyan erkek, bir yıl sonra gizemli bir şekilde öldü. Ancak aslında evlendiği adam, Rusya ve Evkadorlu'ydu.

Haberin Devamı

Kod adı: Maria Adela Kuhfeldt Rivera

Lüks mücevher butiği Serein'le kısa sürede tanındı, Napoli elitlerinin arasına sızması fazlasıyla kolay oldu. Ayrıca, Napoli'de bir gece kulübünün sahibiydi.

Şehrin ileri gelenleriyle vakit geçirmesi ise, ona NATO üssünün kapılarını açtı. NATO istihbaratının ana karargahına ev sahipliği yapan şehirde, ittifakın idare merkeziyle bağlantılı Monte Nuovo adlı Lions Kulübü'nün sekreteri oldu.

Kod adı: Maria Adela Kuhfeldt Rivera

Böylece, Napoli'de NATO ve ABD deniz piyadelerinin düzenlediği partilere bile katıldı.

Bellingcat'a konuşan bazı NATO subayı ve ABD donanma askerleri, Maria Adela diye bildikleri Olga Kolobova ile aşk yaşadıklarını söyledi.

Kod adı: Maria Adela Kuhfeldt Rivera

Rus casusun Napoli'deki arkadaşlarından biri, Cosmopolitan dergisinin eski editörü Marcelle D'Argy Smith'ti. Smith, Maria Adela'nın kendisini havalimanından lüks bir üstü açık arabayla aldığını hatırlıyor.

Haberin Devamı

Kod adı: Maria Adela Kuhfeldt Rivera

"Biz gerçekten çok iyi arkadaştık" diyen Marcelle D’Argy Smith, Olga Kolobova'yı şu cümlelerle anlatıyor:

"Çok güzel ve inceydi. Diğer kadınların onu sevdiğini düşünmedim, çünkü isterse bir tehdit olabileceğini fark ettiler. Çok sayıda erkek arkadaşı vardı ancak onlar hiçbir zaman saygın kişiler gibi görünmediler. Çok çekiciydi, erkekler sıradan görünüyordu ve bunu hiç anlamadım."

Araştırmacı gazetecilik grubu Bellingcat, ayrıca ABD donanmasının Avrupa ve Afrika müfettişi albay Sheila Bryant'la da konuştu. Maria Adela'nın hikayesini 'kafa karıştırıcı' ve 'inandırıcılıktan uzak' olarak tanımlayan müfettiş Bryant, meslektaşlarından etraflarındaki yüksek derecede gizli askeri bilgilere erişimi sınırlamalarını istedi.

Kod adı: Maria Adela Kuhfeldt Rivera

Bellingcat, 2018 yılında Napoli'den Moskova'ya tek yön bilet alan ve bir daha kimsenin görmediği Rus ajanın, dört yıldır eski pasaportlarıyla seyahat etmediğini belirtiyor.

Kod adı: Maria Adela Kuhfeldt Rivera

Araştırmacı gazetecilik grubuna göre, Kolobova 2006 yılında Peru'ya vatandaşlık başvurusu yaptığında GRU'da çalışmaya başlamıştı.

Gerçek kimliği ortaya çıkarılan Olga Kolobova'nın hikayesi, dünya medyasında 'şoke edici' başlıklarıyla yayımlanıyor. GRU'nun ünlü 'yasadışı'lar adlı programında eğitilip Rusya dışına gönderilen kadın ajan, tıpkı diğer meslektaşları gibi uzun yıllar çifte hayat yaşadı.