Dünya Kriz çıkartan fotoğraf

Kriz çıkartan fotoğraf

02.02.2010 - 01:53 | Son Güncellenme:

Rumlar, Talat’ın BM Genel Sekreteri’ni Cumhurbaşkanlığı’nda ağırladığını görünce küplere bindi. BM’nin KKTC’yi tanıdığını öne süren bazı Rum partileri ve kuruluşlar, Ban onuruna verilen resepsiyonu boykot etti

Kriz çıkartan fotoğraf

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Rum Yönetimi Lideri Dimitris Hristofyas arasında devam eden görüşmelere “kişisel destek” vermek amacıyla Ada’ya giden BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un, resmi program dışına çıkarak, Talat’la Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda bir araya gelmesi Rum tarafını ayağa kaldırdı. Rum partiler DİSİ, AKEL, DİKO, EDEK, “Neden Ban’ın Talat’ın makamında görüşmesini engellemedin” diye Hristofyas’a yüklendi. Hristofyas da tepki olarak Ban’ı Başkanlık Sarayı’nın kapısında karşılamadı.
Ban Ki-mun Ada’ya gelmeden önce yapılan açıklamada, görüşmenin “Cumhurbaşkanlığı ikametgâhında” yapılacağı açıklanmıştı.
KIRMIZI HALIYLA KARŞILANDI Ada’ya önceki akşam giden Ban Ki-mun, Hristofyas’la Rum Başkanlık Sarayı’nda görüştü. Dün de KKTC’ye geçen Ban, Cumhurbaşkanlığı’nın kapısında kırmızı halıyla karşılandı; Talat, Başbakan Derviş Eroğlu ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün’ün de hazır bulunduğu heyetler arası toplantıya katıldı.
KADEH KALDIRDILAR Toplantının ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın 20 metre uzağındaki konuta geçen Ban, burada Talat’ın onuruna verdiği yemeğe katıldı. Ban ve Talat yemekte kadeh kaldırdı. Ban’ın Cumhurbaşkanlığı’na girişinin ve yemeğin Rum televizyonu tarafından yayınlanması üzerine Rum tarafı karıştı.
KKTC TANINDI Görüntüler üzerine açıklama yapan AKEL Merkez Komite Üyesi Hristos Hristofidis, Ban’ın ziyaretini kınadı. Ziyaretle ilgili Rum hassasiyetlerinin Ban’ın heyetine aktarıldığını anlatan Hrisftofidis, “Resmi ziyaret programında görüşmenin sözde cumhurbaşkanlığında değil Kıbrıslı Türk liderin konutunda yapılacağı belirtilmişti” dedi. DİSİ Başkan Yardımcısı Nikos Tornaridis de, Rum Yönetimi’nin gafil avlandığını belirtti.
EDEK Birinci Başkan Yardımcısı Marinos Sizopulos de, “Ban’ın hareketi işgali ve KKTC’yi dolaylı yoldan tanıma anlamına gelir” dedi.
BM: TANINMA ANLAMINA GELMEZ Ban’ın Kıbrıs Özel Temsilcisi Alexsander Downer de yaşanlar üzerine yaptığı kısa açıklamada, “makamda ziyaretin tanınma anlamına gelmeyeceğini” söyledi.

Haberin Devamı

Çözüm için irade ve kararlılık vurgusu
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’la ara bölgede bir araya gelen liderler ortak basın açıklaması yaptı. Basın toplantı- sında ilk sözü alan Ban, Kıbrıs’ta sorunun çözülmesi açısından ortada bir fırsatın bulunduğunu söyledi. Ban, liderler adına ortak açıklamayı da okudu. Açıklamada liderler, “Çözüm için önemli bir fırsat var karşımızda” dedi. Ban’ın liderlere, “Cebimde bir planla gelmedim. Çözümü sizler bulacaksınız” dediği öğrenildi.

Kriz çıkartan fotoğraf