Dünya Kül bulutları krizi aşılamadı...

Kül bulutları krizi aşılamadı...

19.04.2010 - 09:10 | Son Güncellenme:

.

Kül bulutları krizi aşılamadı...

İspanya’nın Avrupa Birliği’nden sorumlu bakanı Diego Lopez Garrido, Eyjafjallajökull Yanardağı’nın kül bulutları nedeniyle olumsuz etkilenen Avrupa hava sahasının bu hafta başından itibaren kısmen açılmasını beklediklerini belirtti. Avrupa Komisyonu’nun ulaştırmadan sorumlu üyesi Siim Kallas da, halen neredeyse tüm uçuşların durdurulduğunu, bu durumun devam edemeyeceğini açıkladı.

Eyjafjallajökull Yanardağı’ndan püsküren ve binlerce metreye yükselen kül bulutları, son 1 haftadan bu yana Avrupa üzerindeki geniş bir havasahasında ulaşımı felce uğratmış, binlerce uçak seferi ertelendi.

Avrupalı ulaştırma bakanları, deneme uçuşlarının sonuçlarını değerlendirmek üzere bugün bir araya gelmeye karar verdi..

Alman Lufthansa şirketi Frankfurt ve Münih arasında 10 yolcusuz uçak uçururken, Air France de 2 başarılı uçuş gerçekleştirildiğini, 3 deneme uçuşu daha planlandığını belirtti. Bazı havayolu şirketi yetkilileri, çoğu uçuşların gereksiz yere iptal edildiğini, iptal kararının bilgisayar modellerine dayanarak alındığını savunurken atmosferdeki kül birikmesini ölçmek için hiçbir balon yollanmadığına dikkati çekti.

Hava tahmin uzmanları, yoğun rüzgar yüzünden kül bulutlarının hava ulaşımını tehlikeli etkileyecek biçimde yer değiştirdiğine dikkati çekiyor. Kül bulutlarının önümüzdeki günlerde de hava ulaşımını olumsuz etkilemesi bekleniyor. Havayolu şirketleri uçuş iptallerinden dolayı günde 200 milyon dolar zarara uğradığı hesaplandı.

Avrupa’nın güney batısıyla, Balkanlar'ın güneyi, İtalya’nın güneyi, Yunanistan ve Türkiye’nin hava sahası şu an için açık durumda. Avrupa'da 38 ülkenin hava sahasının güvenliğinden sorumlu Eurocontrol'den yapılan açıklamada, hava sahasının açık olduğu bölgelere ulaşmanın da güzergâhta yer alan uçuşa kapalı bölgeler yüzünden sıkıntılı olduğu belirtildi.

İzlanda’daki Eyjafjallajökull Yanardağı’nın faaliyete geçmesiyle etkisini sürdüren kül bulutu en çok Avrupa havaalanlarında uçmayı bekleyen milyonlarca yolcuyu mağdur etti. Çoğu yolcu varış noktalarına tren ya da kiralık otomobillerle ulaşmaya çalışıyor. Alman Demiryolu şirketi Deutsche Bahn, hava ulaşımında yaşanan sıkıntılar yüzünden ek seferler düzenliyor. Fransız ve İngiliz Demiryolu şirketleri de benzer uygulamaları devreye soktu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de ABD’ye düzenlediği ziyaretin ardından ülkeye dönemedi. ABD dönüşü hava sahasının kapalı olması yüzünden Başbakan Merkel’in uçağı Portekiz’e mecburi iniş yaptı. Merkel Cumartesi günü de İtalya’nın başkenti Roma’ya geçti. Oradan da kara yoluyla Güney Tirol’a hareket eden Merkel zorlu yolculuk ardından Berlin’e ulaştı.