Dünya Küllerin arasında ceset arıyorlar!

Küllerin arasında ceset arıyorlar!

07.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Fuego Yanardağı’ndaki patlamalarda can verenlerin sayısı 75’e çıktı. 192 kişi de halen kayıp. Arama kurtarma görevlileri, demir çubuklarla küllerin yuttuğu canları bulmaya çalışıyor.

Küllerin arasında ceset arıyorlar

Guatemala’daki Fuego Yanardağı’nda meydana gelen patlamalar nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 75’e yükseldi. Ulusal Adli Bilimler Enstitüsünden yapılan açıklamada, şimdiye kadar 75 kişinin cesedinin bulunduğu, 192 kişinin halen kayıp olduğu bildirildi.

Haberin Devamı

Felaket Yardım Kurumu Başkanı Sergio Cabanas “Şu anda insanların kaybolduğu kasabalardaki isimleri sayıyoruz. Ulaşılamayan 192 kişi var” dedi. Cabanas, yanardağın patlamasından önce tahliye alarmı verilmediğini, bölge halkının acil durum eğitimi almasına karşın patlamanın çok çabuk gerçekleşmesi nedeniyle bunları uygulama fırsatları olmadığını anlattı.

Yeni patlama korkuttu

Son kurbanın 42 yaşında bir kadın olduğu belirtildi. 700 santigrat dereceyi bulan kül bulutunun ortasında kalan kadının kol ve bacaklarının tamamen yandığı için kesildiği ancak kurtarılmadığı açıklandı.

Felaket sonucu yamaçlardaki köyler volkanik kül ve çamurun altında kaldı. Arama kurtarma görevlileri yanardağdan püsküren ve 15 kilometre çapında alana dağılan küllerin arasında demir çubuklarla ceset arıyor.

Haberin Devamı

1.7 milyon kişiyi etkileyen yanardağda dün yine patlamalar meydana gelmesi paniğe neden oldu. Yeni patlamalar yüzünden arama kurtarma çalışmaları aksarken, yerel halk da yanlarına bir kaç parça eşya alarak evlerini terk etmeye başladı. Uzmanların, yanardağda yakın gelecekte yeni faaliyet olmasını beklemediklerini söylemesi nedeniyle, son patlama görevlileri hazırlıksız yakaladı. Guatemala Ulusal Sismoloji Enstitüsü Başkanı Eddy Sanchez “önümüzdeki bir kaç gün içinde patlama olmayacak” tahmininde bulunmuştu.

Tahliye edilenlerin sayısının 10 bini aştığı belirtildi. Başkent Guatemala City’nin 40 kilometre güneybatısındaki Fuego Yanardağı’nda pazar günü patlamalar olmuş ve püsküren lavlar, El Rodeo köyündeki evleri yok etmişti. Patlamalar sırasında çok sayıda kişinin yanarak öldüğü tahmin ediliyor.

Meslektaşları uğurladı

Guatemala’da geçen pazar meydana gelen patlamada, bölge halkının yanı sıra Ulusal Felaket Yönetim Kurumu tarafından böygeye sevk edilen arama kurtarma görevlisi Juan Fernando Galindo da can verdi. Galindo dün meslektaşları tarafından son yolculuğuna uğurlandı.

Lavlar evleri tek tek yutuyor

Küllerin arasında ceset arıyorlar

Bir değer yanardağ patlaması ise Hawaii’de sürüyor. Hawaii’de Kilauea Yanardağı’nın faaliyete geçmesinden bu yanason bir ayda 9 bin 900 deprem meydana geldiği bildirildi. En büyüğü 6,9 şiddetindeki deprem 4 Mayıs’ta meydana gelmişti. Kilauea Yanardağı’ndan püsküren lavlar şu ana kadar 117 evi kül etti. Püsküren lavların toplamda 20 kilometrekarelik alana yayıldığı belirtilirken onbinlerce kişinin de bölgeden tahliye edildiği belirtiliyor.