Dünya Kuzey Kore’ye karşı şaşırtıcı birliktelik

Kuzey Kore’ye karşı şaşırtıcı birliktelik

09.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Füze denemelerine devam eden Kuzey Kore’ye karşı Çin ve Rusya’nın da desteğiyle geçen yaptırım kararının uluslararası arenada yarattığı olumlu etki sürüyor.

Kuzey Kore’ye karşı şaşırtıcı birliktelik

ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore’ye karşı sert olunması gerektiğini belirtti. Trump, Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “Yıllarca süren başarısızlığın ardından devletler, Kuzey Kore’nin oluşturduğu tehdide çözüm bulmak için sonunda bir araya geliyor. Sert ve kararlı olmalıyız!” ifadelerini kullandı.
Çin’in duruşu
ABD’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Nikki Haley de yaptırımların Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’u “final maçını” yeniden düşünmeye zorlayacağını dile getirirken “(Kim) Karar vermek zorunda. ABD’yi vurursa, kazanabileceği bir şey olur mu?” dedi. Haley, Kuzey Kore’nin ABD’ye “Ciddi bir ders vermeye hazırız” uyarısına ise “Tepki gösterecekler, tehdit edecekler ama korkup kaçacak değiliz” diyerek yanıt verdi.
Yeni yaptırımları
Kuzey Kore’ye “atılmış bir yumruk” olarak nitelendiren Haley, bu ülkenin saldırgan tutumunun ve verdiği tepkilerin yaptırımlardan endişe duyduğunu ortaya koyduğunu belirtti. Rusya ve Çin’İn tasarıya destek vermesine dikkat çeken
Haley, “Çin geri adım atmadı, Rusya geri çekilmedi. Kuzey Kore, ticaretinin yüzde 90’ını Çin ile gerçekleştiriyor. Bu yüzden yaptırımlara Çin’in destek vermesi çok önemliydi” dedi.
Çin yönetimi ise yaptırım
kararının arkasında duracağını gösteriyor. Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Kuzey Kore ile olan yakın ekonomik ilişkileri yüzünden, BM’nin bu ülkeye uygulanmasına karar verdiği son yaptırımlarla en büyük bedeli kendilerinin ödeyeceğini ancak kesinlikle kararlara uyum göstereceklerini söyledi. Wang “Nükleer silahların yayılmasını engelleyen uluslararası anlaşmanın, bölgesel barış ve istikrarı korunması için söz konusu kararın tümünü Çin, eksiksiz ve titizlikle uygulayacaktır.” dedi.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarına rağmen nükleer faaliyetlerine ve füze denemelerine devam eden Kuzey Kore’ye yönelik yeni yaptırımlara ilişkin karar tasarısı cumartesi günü oy birliğiyle kabul edilmişti. Kuzey Kore 2006’dan beri uygulanan BM yaptırımlarına rağmen nükleer faaliyetlerini ara vermeden sürdürüyor. Ülke, sonuncusu 28 Temmuz’da olmak üzere geçen ay iki kez kıtalar arası balistik füze denemesi yaptığını duyurmuştu.

Füze için pul bastırdı!

Kuzey Kore’ye karşı şaşırtıcı birliktelik


Kuzey Kore’nin resmi haber ajansı KCNA’nın yayınladığı fotoğraflarda “Hwasong-14” adlı kıtalararası balistik füze denemesi şerefine basılan pullar görülüyor.