Dünya Libya mahkemesinden beklenmedik karar!

Libya mahkemesinden beklenmedik karar!

12.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye ile Libya arasında geçtiğimiz yıl imzalanan hidrokarbon arama anlaşmasının Libya’daki Temyiz Mahkemesi’nce askıya alındığı öne sürüldü.

Libya mahkemesinden beklenmedik karar

Birleşik Arap Emirlikleri merkezli “Al-Arabiya”nın Libya yargısındaki bir kaynağa dayandırdığı habere göre, Trablus’taki mahkeme, Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin söz konusu karara itiraz etme hakkı olduğunu, kararın, davayla ilgili nihai karar verilene kadar geçerli olduğunu da belirtti.

Haberin Devamı

Libya yerel basınında çıkan haberlerde, anlaşmanın iptali için Temyiz Mahkemesi’ne 5 avukatın başvuru yaptığı, başvurularında, Abdülhamid Dibeybe başbakanlığındaki Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin uluslararası anlaşma yapma yetkisi olmadığının öne sürüldüğü vurgulandı. İptal başvurusunda, Türkiye ile “mutabakat zaptı” imzalandığı ancak anlaşmanın tam ve kapsamlı bir petrol anlaşması olduğu, Libya petrol yasasının çeşitli hükümlerinin ihlal edildiği, bunların başında da Türk şirketlerinin bu alandaki deneyim eksikliği olduğu iddiaları yer aldı. Yunanistan ile Mısır’ın yanı sıra Avrupa Birliği’nin (AB) de tepkisini çeken anlaşmayla, Türkiye firmalarına, Libya’nın ana karasında ve münhasır ekonomik bölgesinde hidrokarbon arama yetkisi verilmişti. Anlaşma, 2019 yılında iki ülke arasında Doğu Akdeniz’de deniz yetki alanlarını belirleyen “Akdeniz’de Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılması Anlaşması”nın devamı olarak nitelendiriliyor.