Dünya Libya yeni bir savaşa sürükleniyor

Libya yeni bir savaşa sürükleniyor

09.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Libya’da Halife Hafter’in güçleri Trablus’a doğru ilerleyişini sürdürürken, çatışmaların şiddetlenmesi endişe yaratıyor. Ölü sayısı yükselmeye devam ederken, Birleşmiş Milletler ateşkes çağrısı yaptı

Libya yeni bir savaşa sürükleniyor

Son günlerde Libya’da yaşanan gelişmeler, dünyanın gözünün bir kez daha bu Kuzey Afrika ülkesine çevrilmesine neden olurken, çatışmaların nereye sürükleneceği merak konusu. 2011’de Libya lideri Muammer Kaddafi’nin düşüşünden beri istikrarın sağlanamadığı ve iki yapılı bir hale gelen ülkede yaşananlar endişe yaratıyor.

Haberin Devamı

Kaddafi’nin ordusundaki en önemli isimlerden biri olan General Halife Hafter’in güçleri, uluslararası toplum tarafından desteklenen hükümetin merkezi olan başkent Trablus’a ilermeye devam ederken, ölü sayısının arttığına ilişkin haberler geliyor. Libya’da Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) birlikleri, başkent Trablus’u ele geçirmek için perşembe günü saldırı başlatan General Hafter’e bağlı güçlere karşı operasyon düzenlerken, UMH güçlerinin Hafter’e bağlı Libya Ulusal Ordusu(LUO) tarafından daha önce ele geçirilen Trablus Uluslararası Havalimanı’nı geri aldığını açıklandı.

İnsani erişim çağrısı

Önceki gün UMH’ye bağlı birlikler, Hafter’in kontrolü altında bulunan başkentin yaklaşık 170 kilometre batısındaki Vatıyye Hava Üssü’ne hava saldırısı düzenlemişti. Hafter güçlerinin sözcüsü Ahmed el-Mismari ise, başkent Trablus’a düzenledikleri saldırılarda savaş uçağı kullandıklarını itiraf etmişti. Libya’nın başkenti Trablus çevresinde Halife Hafter’e bağlı güçler ile UMH birlikleri arasında şiddetli çatışmalar devam ediyor. Çatışmalarda en az 25 kişinin hayatını kaybettiği, 80’in üzerinde yaralı olduğu ifade ediliyor.

Haberin Devamı

Bu arada Birleşmiş Milletler (BM), şiddetli çatışmaların yaşandığı Libya’nın başkenti Trablus çevresinde sivillerin tahliyesi için geçici ateşkes çağrısında bulundu. Libya’daki BM İnsani Yardım Koordinatörü Maria Ribeiro, yaptığı açıklamada, başkent Trablus etrafında tırmanışa geçen şiddetin 2 bin 800’den fazla sivilin yerinden olmasına yol açtığını anımsattı. Ribeiro, sivillerin zarar gördüğü tüm bölgelere “engelsiz ve sürekli insani erişim” çağrısında bulundu.

Öte yandan Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Libya’nın başkenti Trablus’ta 2 bin 200 sivilin yerinden edildiğini, bazı çatışma bölgelerinde ise sivillerin kapana kısıldığını duyurdu. OCHA’nın Libya’daki duruma ilişkin yayımlandığı raporda, Trablus çevresinde devam eden çatışmalardan dolayı sivillerin hayatından endişe duyulduğu aktarıldı. Raporda, 4 Nisan’da alevlenen çatışmalardan dolayı bölgedeki sivillerin güvenlik durumunun “tahmin edilemez” bir hale geldiği ifade edildi. Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini de, Libya’da yükselen tansiyonun düşürülmesi ve müzakere masasına dönülmesi çağrısında bulundu.