Dünya Gazze'deki savaşta son durum... Dünyada son dakika... 'ABD ordusu bizi bombalasın' Muhalefet liderinden akılalmaz teklif: Orta Doğu’da nükleer savaş sinyali

Gazze'deki savaşta son durum... Dünyada son dakika... 'ABD ordusu bizi bombalasın' Muhalefet liderinden akılalmaz teklif: Orta Doğu’da nükleer savaş sinyali

30.03.2024 - 09:47 | Son Güncellenme:

Orta Doğu'daki gerilim her geçen gün tırmanırken İran'ın sembolik muhalefet lideri ve aktivist Vahid Beheshti ABD'ye akılalmaz bir teklifte bulundu. İran'ı ahtapota benzeten ve vekil güçleriyle bölgeyi kontrol etmeye çalıştığını belirten Beheshti, İran'ın nükleer bir savaşa hazırlandığını öne sürdü.

İsrail-Hamas arasındaki savaşta 176. güne girildi. Bölgeden gelen bütün gelişmeleri canlı aktarıyoruz.

8 ÜLKEDEN EUROVISION TEPKİSİ

İsveç’in Malmö kentinde 11 Mayıs’ta finali yapılacak olan yarışmaya katılan 8 ülkenin temsilcisi ortak bildiri yayımladı. İrlanda, Norveç, Portekiz, San Marino, İsviçre, Danimarka, Litvanya ve Finlandiya temsilcilerinin imzalarının bulunduğu ortak bir bildiride, Gazze Şeridi’nde acil ve kalıcı ateşkes çağrısı yapılırken, işgal altındaki Filistin topraklarında, özellikle Gazze'deki mevcut durumdan duyulan endişe belirtildi. Bildiride, “Sessiz kalmaktan rahatsızlık duyuyoruz. Ezilenlerle dayanışma içinde olmak, acil ve kalıcı bir ateşkes ile tüm esirlerin güvenli bir şekilde geri dönmesi için içten dileğimizi iletmek bizim için önemlidir. Antisemitizm ve İslamofobi de dahil olmak üzere her türlü nefrete karşı birlik içinde duruyoruz” ifadeleri kullanıldı.

ABD VE İSRAİL REFAH SAVAŞINI GÖRÜŞECEK

CNN International'e konuşan ABD'li yetkililer Washington ve Tel Aviv arasında Refah'a yönelik olası bir saldırının görüşüleceğini bildirdi. Bu talep, Beyaz Saray'ın İsrail'e 2.000'den fazla bombadan oluşan 2,5 milyar dolarlık bir silah paketini imzalamasıyla geldi.

"ABD ORDUSU BİZİ BOMBALASIN"

İsrail-Hamas arasındaki savaşa 176 gün önce dahil olan İran, Hizbullah ve Husi vekil güçleriyle savaşa doğrudan değil de dolaylı olarak katıldı. Hizbullah İsrail için ülkenin kuzeyinden füze saldırıları düzenlerken Husiler ise Kızıldeniz'deki uluslararası ticareti aksatması ve bölgedeki gemileri rehin alıp saldırılar düzenlemesi Washington ile Tahran'ı tekrar karşı karşıya getirdi. Lübnan'dan Kızıldeniz'e ve Irak'a kadar çok sayıda saldırı düzenleyen İran'ın vekil gücü Husiler, geçtiğimiz hafta içinde iki kez ABD güçleriyle doğrudan çatışmaya girdi. Bu süreçte ABD'li senatörler dahil olmak üzere birçok yetkili İran'ın bombalanması ve doğrudan savaşa çekilmesi gerekildiğini savundu.

Son olarak İran muhalefetinin sembolik lideri ve aktivist Vahid Beheshti İran'ın ABD tarafından doğrudan bombalanması gerektiğini ifade etti.

AHTAPOTUN KELLESİNİ HEDEFLEYİN

Beheshti konuyla ilgili "İran rejimi zayıf, kağıttan bir kaplan bölgede 18 vekil güç oluşturdu ama benim ABD'ye mesajım, vekillerle savaşarak zamanınızı harcamayın, ahtapotun kellesini hedefleyin. İsrail sadece Hamas'la savaşmadığını, İran'la savaştığını biliyor. İran olmasaydı Hamas birkaç hafta bile hayatta kalamazdı" dedi ve ekledi:

"İran halkının yüzde 90'ı rejime karşı. Amerikalılar ve müttefikleri İran rejimini vurduğu anda İran halkı ayağa kalkacak ve işi bitirecektir.”

Beheshti ayrıca İran'ın ABD ve Avrupa ülkelerini istikrarsızlaştırmaya çalıştığını öne sürdü ve "Eğer onları ( İran hükümeti) şimdi yenemezsek, yakında nükleer silah kabiliyeti kazandıklarında çok geç olacak. Bunu kullanacaklar.” değerlendirmesinde bulundu

Haberin Devamı
İSRAİL'E DEVASA ASKERİ YARDIM

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarında en büyük desteği aldığı ABD’den yeni bir yardım daha geldi. Washington Post gazetesinin haberine göre, İsrail’in bölgenin güneyindeki Refah kentine düzenlemesi beklenen operasyona ilişkin endişelerini açıkça dile getiren ABD, Tel Aviv’e yapılacak milyarlarca dolar değerinde askeri mühimmat ve savaş uçağı transferine izin verdi.
Gazetenin ABD Savunma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı yetkililerine dayandırdığı haberinde, yeni silah paketinin bin 800 adet MK-84 bombası ve 500 adet MK-82 bombasının yanı sıra 2008 yılında Kongre tarafından daha büyük bir paketin parçası olarak onaylanan 25 adet F-35'i içerdiği belirtildi. Washington Post'a konuşan ve ismi açıklanmayan Beyaz Saray yetkilisi, “İsrail'in kendini savunma hakkını desteklemeye devam ettik” ifadelerini kullandı.

ABD, uzun süredir müttefiki olan İsrail'e yıllık 3,8 milyar dolar askeri yardım yaparken, İsrail geçtiğimiz Temmuz ayında 25 adetlik 3’üncü F-35 filosunu talep etmişti. Yeni gönderilecek filo teslim edildiğinde toplam filo büyüklüğü 75'e ulaşacak.