Dünya Moskova'daki konser salonu saldırısında son dakika... Kesik kulağın perde arkası! Ruslar dünyanın konuştuğu görüntüyü böyle savundu

Moskova'daki konser salonu saldırısında son dakika... Kesik kulağın perde arkası! Ruslar dünyanın konuştuğu görüntüyü böyle savundu

25.03.2024 - 10:23 | Son Güncellenme:

Konser salonunda 139 insanı katleden teröristler ilk kez mahkemeye çıkarıldı, gözleri bağlı halde adliyeye getirilen saldırganların vücutlarındaki yaralar dikkat çekiciydi. Yerel medya, saldırganlardan en az ikisinin Tacikçe konuştuğunu yazdı. Rus ayrıca ise dünyanın konuştuğu kesik kulağın nedenini yazdı.

Rusya'nın son 20 yılındaki en kanlı terör saldırısının yankıları devam ediyor, Amerikan Wall Street Journal gazetesi terör örgütü DEAŞ'ın Moskova'ya uzun süredir neden nefret beslediğini analiz etti.

3 KİŞİ TUTUKLANDI

Rusya’nın Moskova bölgesinde terör örgütü DEAŞ tarafından düzenlenen saldırıyla ilgili 3 kişi daha tutuklandı. Terör saldırısıyla bağlantılı tutuklu sayısı 7’ye yükseldi.

PUTİN'DEN AÇIKLAMA

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’da terör örgütü DEAŞ tarafından düzenlenen saldırı hakkında konuştu. Saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileyen Putin, yaralılara da gerekli desteklerin verileceğini belirtti. Putin, “Bu suçun İslam dünyasının yüzyıllardır mücadele ettiği radikal İslamcılar tarafından işlendiğini biliyoruz. Ancak ABD, çeşitli kanalları kullanarak uydularını ve diğer ülkeleri, istihbaratlarına göre Moskova terör saldırısında Kiev'den herhangi bir iz bulunmadığına ikna etmeye çalışıyor” dedi.

CAN KAYBI 139’A YÜKSELDİ

Rusya’da terör örgütü DEAŞ tarafından Moskova bölgesindeki Crocus Belediye Binası'nda yer alan konser salonuna düzenlenen saldırıda can kaybı arttı. Rusya Soruşturma Komitesi Başkanı Alexander Bastrykin, saldırıdan yaralı olarak kurtarılan 2 kişinin hastanede hayatını kaybettiğini belirterek, saldırıdaki can kaybının 139’a yükseldiğini açıkladı. Saldırı hakkında devam eden soruşturmaya değinen Bastrykin, "Soruşturmanın ilk sonuçları, saldırının dikkatlice planlandığını ve hazırlandığını gösteriyor" dedi.

Terör saldırısında ölen 139 kişiden 3’ü çocuk olmak üzere 75’inin kimliği belirlenirken, 40 kişinin vurularak, 2 kişinin hem vurularak hem bıçaklanma sonucu ve 45 kişinin ise yangın sonucu hayatını kaybettiği tespit edildi.

Haberin Devamı
MOSKOVA SALDIRISINDA 100'DEN FAZLA KİŞİYİ KURTARAN 15 YAŞINDAKİ İSLAM, KAHRAMAN OLDU



Konser salonunda yarı zamanlı çalışan Kırgızistanlı çocuk, vestiyer salonundan çıkarak kalabalığa "Sergi alanına koşun! Herkes sergi alanına gitsin" diye bağırdı.

KESİK KULAĞIN PERDE ARKASI

Rusya'nın başkenti Moskova'da Cuma akşamı bir konser salonuna düzenlenen ve en az 137 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyla ilgili olarak 4 sanık yargıç karşısına çıktı. Sanıklar "terörizmle" suçlandı. Tacikistan vatandaşı oldukları bildirilen sanıkların sorguları sırasında dövüldükleri görüldü. Sanıklardan birinin bilincinin neredeyse kapalı olduğu, bir diğerinin ise kulağının kesildiği bildiriliyor.


Sanıklar 22 Mayıs'taki duruşmaya kadar tutuklu kalacak. Mahkemeden yapılan açıklamada, iki sanığın suçlarını kabul ettiği ve ömür boyu hapis cezasına çarptırılabilecekleri belirtildi. Saldırıyı DEAŞ üstenmiş, Rusya Ukrayna'yı suçlamış, Kiev yönetimi ise suçlamaları reddetmişti.

Rus Tass haber ajansı, sanıkların isimlerini Dalerdzhon Mirzoyev, Saidakrami Murodali Raçabalizod, Muhammadsobir Fayzov ve Şamsidin Fariduni olarak açıkladı. Sanıkların adliyeye götürülürken ve mahkeme salonunda çekilen görüntüleri yayınlandı. Görüntülerde dört sanığın da vücutlarının çeşitli yerlerinde yaralar görülüyor.

KULAK KESMENİN ARKASINDAKİ ANLAM

Rus basınında çıkan haberlerde ise teröristlerin bazılarının kulaklarının kesilmesinin nedeni açıklandı. Moskovsky Komsomolets gazetesine konuşan bir askeri uzman bu durumun eski bir sorgu tekniği olduğunu belirtti ve şu ifadeleri kullandı:

"Bu yöntemle birlikte suçlular hızlıca konuşturulur. Bunu yapması elbette kolay değil, özel bir eğitim almanız gerekiyor. Böyle durumlarda teröristlere yönelik insan hakları daha önemsiz bir hal alıyor.

DEAŞ gibi terör grupları açısından farklı bir durum daha var. Radikal gruplar için kulak kesmenin anlamı çok büyük. Onlar için hem utanç verici hem de aşağılayıcı bir durum. Birçoğu kulakları kesildiği zaman 'Şehit' olmayacaklarına inanıyorlar. Dolayısıyla sembolik anlamı da bu"

TASS: SALDIRI SIRASINDA BİNADA 5 BİNDEN FAZLA İNSAN VARDI

Rus resmi haber ajansı TASS, Cuma akşamı gerçekleşen terör saldırısı sırasında Crocus Belediye Salonu'nda 5 binden fazla insanın bulunduğunu duyurdu.

Haberini bir konser salonu çalışanına dayandıran TASS, binadan 5 binden fazla kişinin tahliye edildiğini, itfaiye ekibinin ise bodrum ve çatıdan 100 kadar insanı kurtardığını bildirdi.

Teröristlerin ayrım gözetmeksizin ateş açtığı konser salonunda saldırıyı büyük bir yangın izledi. Saldırganlar binayı ateşe verdi, bazı kurbanlar konser salonunu saran duman nedeniyle yaşamını yitirdi.

Haberin Devamı
WSJ: KATİL SÜRÜSÜNE GÖRE HERKES DÜŞMAN

Amerikan Wall Street Journal gazetesi, Rusya'nın başkenti Moskova yakınlarındaki bir konser salonunu kana bulayıp 137 insanı katleden terör örgütü DEAŞ'ın, bütün dünyaya karşı savaş yürüttüğünü yazdı. "ABD, Avrupa, Rusya ve Çin birbirleriyle çekişip savaşa hazırlanırken birçok ülkede terör örgütü olarak kabul edilen DEAŞ çoktan onlara karşı savaşına devam ediyor" diyen gazete, terör örgütü için kime saldırdığının bir önemi olmadığını, katil sürüsü için başlıca olayın ses getirmek olduğunu kaydetti.

Tüm kariyerlerini Orta Doğu ve Afganistan'da terör örgütü DEAŞ'ı takip ederek geçiren iki WSJ muhabiri, "Ukrayna ve Gazze'de süren savaşların perde arkasında ABD'nin başını çektiği demokratik Batı bloku ile otoriter Rusya, Çin ve İran arasındaki mücadele şiddetlendi. Ancak terör organizasyonu için bunların tümü düşman ve hepsi yok edilmeli" ifadesini kullandı.

DEAŞ'ın uzun süredir Rusya'ya karşı nefret güttüğünü hatırlatan Wall Street Journal muhabirleri, 2015’te Mısır’ın Sina Yarımadası üzerinde bir Rus uçağının bombayla patlatılmasını örnek gösterdi. Korkunç saldırıda çoğu Rus turist 224 kişi hayatını kaybederken, saldırıyı DEAŞ üstlendi. İki yıl önce DEAŞ teröristleri Rusya'nın Afganistan Büyükelçiliği'ne saldırdı, iki diplomat öldürüldü.

Kremlin'e duyulan nefretin geri planında Afganistan ve Çeçenistan savaşlarının olduğunu kaydeden WSJ, Ukrayna'da başlayan savaşla birlikte terör örgütünün Orta Asyalı göçmenlerden çok daha kolay militan topladığını yazdı. Muhabirlere göre, savaş için seferberlik ilan edilmesiyle Rusya'da işgücü sıkıntıs başgösterdi. Orta Asyalı göçmenlerin çoğu ise zayıf Rusça konuşabiliyor ve polis baskınına uğrayıp cepheye sürülmekten korkuyorlar.

WSJ'ye göre ayrıca, terör örgütünün Horason Vilayeti adlı kolu doğduğu topraklar Suriye ve Irak'ı terk edip saldırı sınırlarını genişletiyor.

TERÖRİSTLER İLK KEZ MAHKEMEYE ÇIKARILDI! DÜNYANIN KONUŞTUĞU FOTOĞRAFLAR

Rusya'nın son 20 yılındaki en kanlı saldırıyı gerçekleştiren teröristler, Pazar akşamı ilk kez mahkemeye çıkarıldı.

Başkent Moskova'daki Basmanny Mahkemesi'nde saatler öncesinde geniş güvenlik önlemleri alındı, yollar kapatıldı.

Crocus Belediye Binası'na girip ayrım gözetmeksizin ateş açan ve 137 kişiyi katleden Dalerdzhon Mirzoyev, Saidakrami Muradali Rachabalizod, Muhammadsobir Fayzov ve Shamsidin Feriduni sırayla mahkemeye getirildi. Muhammadsobir Fayzov adlı terörist sedyeyle hakim karşısına çıkarıldı.

Hakim karışsında suçlarını itiraf eden teröristler, 22 Mayıs tarihindeki ayındaki duruşmaya kadar hapishanede tutuklu olacak.

Rus medyası, teröristlerin adliyeye getirilirken çekilen ve mahkeme salonundaki görüntülerini yayınladı. Gözleri bağlı halde adliye binasına giren dört saldırganın da vücutlarının çeşitli yerlerindeki yaralar dikkat çekti.

Telegram hesapları ise, teröristlerden birine elektrik verildiğini gösteren bir fotoğraf yayınladı.

Mahkemede yaşananları haber yapan Mediazona isimli yayın organı, en az iki saldırganın Tacikçe konuştuğunu aktardı.