Dünya Londra saldırısında detaylar netleşiyor

Londra saldırısında detaylar netleşiyor

25.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Londra’da gerçekleşen saldırı sonrası operasyonlar düzenlendiği ve halen 9 kişinin gözaltında olduğu bildiriliyor. Saldırganın ise sonradan Müslüman olduğu, komşularının onu “sakin biri” olarak bildiği de gelen bilgiler arasında

Londra saldırısında detaylar netleşiyor

İngiltere’nin başkenti Londra’da, siyasetin merkezi ve turistlerin yoğun olarak ziyaret ettiği Westminster bölgesinde yaşanan terör saldırısıyla ilgili yeni bilgiler gelmeye başladı.
İngiltere Terörle Mücadele Birimi Komiser Yardımcısı Mark Rowley, olay yerine sadece birkaç yüz metre uzaklıkta bulunan Scotland Yard merkez binası önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, süren operasyonlar kapsamında saldırganın evinin bulunduğu Batı Midlands ile Kuzey Batı bölgelerinde “iki önemli gözaltının yapıldığını” bildirdi. Rowley, daha önceden gözaltına alınan bir kadının kefaletle serbest bırakıldığını, hali hazırda 9 kişinin gözaltısının devam ettiğini belirtti.
Rowley, Birleşik Krallık genelinde adreslere yapılan baskınların sürdüğünü, 16 adrese yönelik operasyonlarda birçok döküman ve cihaza da, incelenmek üzere el konulduğunu aktardı. Terörle Mücadele Birimi Komiser Yardımcısı Mark Rowley olaya tanıklık eden yaklaşık 3 bin 500 kişinin de polisle iletişime geçtiğini ve olayla ilgili yüzlerce fotoğrafın kendilerine ulaştığını kaydetti.
Bununla birlikte polis, Londra’da yaşanan terör saldırısında ölenlerin sayısının 5’e yükseldiğini de duyurdu. Polisten yapılan açıklamada, saldırıda ağır yaralanan 75 yaşındaki bir erkeğin, kaldırıldığı hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadığı bildirildi.
Öte yandan saldırganın kimliği konusunda açıklanan yeni detaylar da dikkat çekti. İngiliz basını, Khalid Masood isimli saldırganın “sonradan Müslümanlığı seçmiş biri” olduğunu yazdı.
Gerçek ismi Ajao
Saldırganın komşularıyla görüşen ada basını, Masood’un komşuları tarafından, “bahçesiyle ilgilenen”, “otomobilini yıkayan”, “kibar ve sakin bir baba” olarak tanımlandığını aktardı. Polis kısa bir süre sonra da Masood’un gerçek adının Adrian Russell Ajao olduğunu duyurdu. Bir dönem annesinin soyadı olan “Elms”i de kullanan ve kayıtlara Adrian Elms olarak geçen Ajao’nun, bir noktada Müslümanlığı seçtiği ve Khalid Masood adını aldığı belirtiliyor. Ancak bu dönemle ilgili bilgi mevcut değil.
Evli olduğu belirtilen Ajao’nun 3 çocuk babası olduğu da iddialar arasında. Ancak bununla ilgili resmi açıklama henüz yapılmış değil. Ajao’nun son 6 yıldaki adres değişikliklerinin ardından geçen yıl Birmingham’a taşındığı belirtiliyor. Birmingham, İngiltere’de Londra’dan sonraki en büyük ve ülkede Müslümanların en yoğun bulunduğu kent.

Kahraman polisin son fotoğrafı

Londra saldırısında detaylar netleşiyor


Londra Westminster’da düzenlenen saldırıda bıçaklanan polis memuru Keith Palmer’ın ölmeden 45 dakika önce çekilen fotoğrafı ortaya çıktı. Fotoğrafı çeken ABD’li turist Staci Martin, polis Palmer ile birlikte kameraya poz verirken görülüyor. Bu fotoğrafın çekilmesinden 45 dakika sonra saldırgan Palmer’ı bıçaklayarak öldürmüştü.

Başbakan May’in panik anı!

Londra saldırısında detaylar netleşiyor


İngiliz “The Sun” gazetesinin, elde ettiği ve saldırı sırasında kaydedilen görüntülerde, Başbakan Theresa May’in korumalarının verdiği talimatlarla aracına bindiği anlar kameraya yansıdı. Saldırganın güvenlik güçlerince vurulduğu noktaya yakın mesafeden çekilen videoda, May’in panikle koşarak aracını aradığı, önce yanlış yöne gidip ardından korumalarının yardımıyla kendi aracını bulduğu görülüyor. Silahlı korumaları eşliğinde araca binen May, ardından Parlamento binasından hızla uzaklaşıyor. Görüntüler İngiltere’de bir tartışma da yarattı. Saldırının gerçekleştiği nokta ile May’in araca bindirildiği noktanın oldukça yakın olması ve arada engel bulunmaması, güvenlik açığı eleştirilerine neden oldu.