Dünya Lüks gözaltında işkence iddiası

Lüks gözaltında işkence iddiası

05.11.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Suudi Arabistan’da geçen yıl “rüşvet ve yolsuzlukla mücadele” gerekçesiyle lüks bir otelde gözaltına alınan üst düzey isimlere işkence yapıldığı iddiası ortaya atıldı.

Lüks gözaltında işkence iddiası

Tüm dünyanın dikkatini çeken, geçen yıl Kasım ayında Suudi Arabistan’da “rüşvet ve yolsuzluklarla mücadele” iddiasıyla ülkedeki üst düzey isimlere düzenlenen operasyona ilişkin yeni iddialar ortaya atıldı. Euronews’un haberine göre, gözaltına alınanlara işkence yapıldığı öne sürülüyor. Yolsuzluk adı altında yapılan operasyonun, ülke elitlerine “zenginliklerinin ve özgürlüklerinin Veliaht Prens Muhammed bin Selman’a bağlı olduğunu hatırlatmak için” yapıldığı da kaydedildi.

Haberin Devamı

İsmini açıklamayan iki emekli ABD hükümet yetkilisi ve bir istihbarat görevlisi, yolsuzluk soruşturması kapsamında gözaltına alınan 11 prens, 4 bakan, onlarca eski bakan ve iş adamına psikolojik ve fiziksel işkence uygulandığı ifade etti. Başkent Riyad’daki Ritz Carlton otelinde gözaltında tutulan üst düzey kişilere “sarsma ve güç gösterme” operasyonu yapıldığını söyleyen emekli yetkili, “İnsanların servetlerinin ve refahlarının sadece ve sadece Veliaht Prense bağlı olduğunu hatırlatmak için yapıldı” ifadesinde bulundu.

İkinci bir otel

Operasyon sırasında Ritz Carlton otelinin yetersiz gelmesi nedeniyle “Marriott” otelinin de kapatılarak tutuklular için kullanıldığı belirtilirken, içeride tam olarak ne olduğu ve tutuklananların bazılarının akıbeti bilinmiyor. Ancak burada bir önceki Kral Abdullah’ın oğlunun baş yardımcısı Ali el Kahtani tutukluyken hayatını kaybetti. Yetkililer ölüm nedenine dair aileye herhangi bir açıklama yapmadı. Riyad işkence iddialarını da reddetti.

Haberin Devamı

Bununla birlikte geçen yıl “yolsuzluk soruşturmaları” kapsamında gözaltına alınan prenslerden Halid bin Talal’ın, henüz daha yeni serbest bırakıldığı iddia edildi. ABD’li Wall Street Journal gazetesi, güvenilir kaynaklara dayandırdığı haberinde, Suudi Arabistan’da “yolsuzluk soruşturmasını” eleştirdiği gerekçesiyle ocak ayında gözaltına alınan ve Kral Selman bin Abdülaziz’in yeğeni olan Prens Halid bin Talal önceki gün serbest bırakıldı. Gazete, Prens Halid’in serbest bırakılmasının, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesinin ardından Suudi Arabistan’a yöneltilen eleştiri ve baskıların hafifletilmesi çabası olduğunu kaydetti.

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz’in 4 Kasım 2017’de yayımladığı kararnameyle Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu kurulmuş, tutuklama, mal varlığına el koyma ve gerekli diğer işlemlerle yetkilendirilmiş, başına da Veliaht Prens Muhammed bin Selman getirilmişti. Komisyonun kurulmasının hemen ardından başlatılan “yolsuzluk soruşturmaları” çerçevesinde başta Kraliyet Muhafızları Bakanı Prens Mutab bin Abdullah ve milyarder iş adamı Prens Velid bin Talal olmak üzere çok sayıda prens, bakan ve iş adamı gözaltına alınmış, daha sonra çoğu serbest bırakılmıştı. Riyad, bu operasyonla birlikte hazineye 106 milyar dolar gelir sağlandığını duyurmuştu