Dünya Mafya babası ‘sırlarıyla’ öldü

Mafya babası ‘sırlarıyla’ öldü

26.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sicilya’daki yüz yıllık mafyanın “son babası” olarak anılan ve büyük suçlara karışanların kimliklerini daima gizleyen Denaro, yakalandıktan 9 ay sonra vefat etti!.

Mafya babası ‘sırlarıyla’ öldü

İtalya’nın Sicilya adasında 19. Yüzyıl’dan beri var olan “Cosa Nostra” mafyasının “Babaların babası” olarak anılan lideri Matteo Messina Denaro, 61 yaşında öldü.

Haberin Devamı

“Sır saklayıcı” denilen Denaro’nun, suçların çoğuna karışanların isimlerini açıklamadan öldüğüne inanılıyor.

Denaro 1993’ten itibaren kaçak yaşadıktan sonra geçtiğimiz ocak ayında Palermo’da kemoterapi görmekte olduğu klinikte yakalanıp tutuklanmıştı. Geçen ay hapishaneden hastaneye nakledilen “baba”nın, kendisine agresif tıbbi tedavi uygulanmamasını istediği öğrenildi.

Yıllardır devletin organize suç örgütlerinin üst kademelerine ulaşamamasının sembolü olan Denaro, çok sayıda cinayetten sorumlu olmakla suçlanıyordu. “Kurbanlarım bir mezarlığı doldurur” diye övünen Denora, 1992’de mafyanın peşindeki savcı Giovanni Falcone ile hâkim Paolo Borsellino’nun öldürülmesine de karışmıştı. 2002’de de 50 kişiyi şahsen öldürmek veya öldürülmesi emrini vermek suçlarından gıyabında ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı.

Haberin Devamı

Mafya babası ‘sırlarıyla’ öldü

İtalyan jandarması, Denaro’yu bu yılın başında yakaladı.

30 YIL BOYUNCA ELE GEÇİRİLEMEDİ

Cinayetlerin yanı sıra Cosa Nostra adına şantaj, kara para aklama ve uyuşturucu kaçakçılığı işlerini yöneten Denaro, 1993’ten itibaren aranmasına rağmen ancak bu yılın başında yakalanabilmişti. Mafya babası firariyken saklandığı yerlerden adamlarına emirler veriyordu. İtalya Başbakan Yardımcısı Matteo Salvini, Denaro’nun ölümü hakkında “Kimseden dua esirgememelisin ama üzgün olduğumu söyleyemem” dedi. Bir hükümet yetkilisi, cenazesinin önümüzdeki günlerde Sicilya’ya gönderilmesinin beklendiğini söyledi.