Dünya Meksika'da kuş gözlemlerken kartele yakalandılar! Hükümet ölüm makinelerini arıyor

Meksika'da kuş gözlemlerken kartele yakalandılar! Hükümet ölüm makinelerini arıyor

02.04.2022 - 16:52 | Son Güncellenme:

Meksika genelinde kuş gözlemleyen iki Amerikalı, ücra bir toprak yolda silahlı uyuşturucu karteli üyeleri tarafından durdurulduklarını iddia ettikleri anı kayda aldı. Öte yandan Meksika hükümeti, kartellerin eline geçen ve El Chapo'nun oğlunun kurtarılması için düzenlenen saldırıda bile kullanılan, ölüm makinesi 0.50 kalibrelik keskin nişancı tüfeğinin peşine düştü.

Meksikada kuş gözlemlerken kartele yakalandılar Hükümet ölüm makinelerini arıyor

Aaron Payzant ve Logan Howard adlı YouTuberlar, tepkilerinin bu hafta TikTok videoları olarak paylaşılmasından sonra viral oldu. İkili, Indiana'daki evlerinden Meksika'nın güneydoğusuna kuş fotoğraflamak için yaptıkları uzun yolculuk esnasında yaşanan bu anı Out of the Trail (Rotanın Dışında) adındaki kanalında tarif etti.

Haberin Devamı

Araç kamerasına yansıyan görüntülerde ikilinin Meksika Körfezi'yle Guatemala sınırı arasındaki Tobasco'dan geçerken kaybolup hangi yöne gideceklerini şaşırdıkları anda arkalarından hızla bir kamyonetin geldiği görülüyor. Arabayı kullanan Payzant, "Aman Tanrım, silahları var, Tanrım!" derken Howard da ona "sür, sür, sür" diye ısrar etmeye başlıyor.

ELİNİ OMZUNA KOYDU, 'BİZİ ÖLDÜRMEYİN' DİYE YALVARDILAR

"Hayır, hayır, hayır" diye tepki veren Payzant arabayı kenara çekerken en az beş kişilik grup ellerinde silahlarıyla onlara yaklaşıyor. İkili "lütfen, lütfen, lütfen... İspanyolca bilmiyoruz" diye yalvarırken kimliği belirsiz adamlar yan pencereye yaklaşıp Amerikalıları hemen "gringo" (İspanyolcada yabancılar, özellikle de Amerikalılar için kullanılan argo sözcük -ed.n.) diye tanımlıyor.

Haberin Devamı

Meksikada kuş gözlemlerken kartele yakalandılar Hükümet ölüm makinelerini arıyor

Güven vermek amacıyla elini Payzant'ın omzuna koyan bir adam, "Sorun yok, sorun yok, sorun yok, tamam mı?" diyor. Payzant "Lütfen bizi öldürmeyin" diye cevap veriyor. Howard bayılacağını söylüyor ama kendisini Philip olarak tanıtan adamlardan biriyle el sıkışırlarken adam onu sakinleştiriyor. Phillip kaybolan ve Cancun'a doğru gittiklerini söyleyen Amerikalıların yollarını bulmasına yardım etmekle ilgileniyor gibi görünüyor.

'DEVAM EDERSENİZ ÖLDÜRÜRÜZ'

Payzant ve Howard daha sonra çekilen videoda adamların onlara o yolu kullanmalarına izin verilmediğini söylediğini ve onları tekrar otoyola yönlendirdiğini anlattı. Söz konusu ikinci videoda Payzant, "Yaban hayatı görmeye çalışıyorduk ve bir sürü sulak alanın ve benzeri şeylerin olduğu bir bölgede neler bulabileceğimize bakıyorduk" diye konuştu ve şunları söyledi:

Meksikada kuş gözlemlerken kartele yakalandılar Hükümet ölüm makinelerini arıyor

"Bana dümdüz gidip sağa dönmemi ve karşıma çıkan yoldan gitmem gerektiğini, bu yoldan düz gitmeye devam edersem hayatta kalamayacağımı söylediler. Bizi öldürürlermiş. Sanırım kendilerinden değil, daha ilerideki başka birilerinin bunu yapacağından bahsediyorlardı. Bu yoldan çıkmam ve bir daha buralara girmemem gerektiğini söyledi."

KORKUDAN TİR TİR TİTREDİ, ARABALARINI BIRAKTILAR

Payzant, "Bize bir nebze de olsa merhamet göstermelerinin nedeni neydi bilmiyorum ama müteşekkirim" diye ekledi. Howard ise yaşadığı korkuyu, "Bu, şimdiye kadar kuş gözlemciliği yaptığım en uç deneyim oldu. Hayatım gözlerimin önünden film şeridi gibi geçerken neredeyse titremeye başladım. Titreme yüzünden arabayı kullanamaz hale geldim" sözleriyle anlattı.
Gitmelerine izin verilmişti fakat ABD'ye dönüş yolundayken ikili, anın endişesine kapılarak arabalarını Meksika'nın güneyinin derinliklerinde bıraktı. Arabalarını ABD'ye geri getirmek üzere para toplamak için GoFundMe kampanyası başlatan çift, 2020'deki seyahatlerinde geride bıraktıktan iki yıl sonra bu sene arabalarına tekrar kavuştu.

Haberin Devamı

KARTELLERİN ELİNE GEÇEN 0.50 KALİBRELİK TÜFEK

.50 kalibrelik keskin nişancı tüfekleri, Meksika'nın en kanlı kartel savaşlarından birinin sıfır noktası olan Michoacan eyaletindeki delil odasında, diğerlerinden farklı bir yerde duruyor. Depolama tesisini yöneten Pedro Gutiérrez, "Bu, sahip olduğumuz en yüksek kalibre" dedi.

Meksikada kuş gözlemlerken kartele yakalandılar Hükümet ölüm makinelerini arıyor

Gutiérrez'e ABD Alkol, Tütün, Ateşli Silahlar ve Patlayıcı Maddeler Bürosu'nun (ATF) Meksika şubesi başkanı Tim Sloan eşlik ediyor çünkü bu silahların çoğu Amerikan silah dükkanlarından geliyor. Son birkaç yıl içinde Meksika'da bu ölüm makinelerinin sayısı ciddi şekilde arttı. Ancak silah kaçakçılığına karışan Amerikan vatandaşlarının çoğu, ABD'deki zayıf yasalar nedeniyle çok az ceza alarak kurtuluyor.

Haberin Devamı

EL CHAPO'NUN OĞLUNU BU TÜFEKLE KURTARDILAR

.50 kalibrelik tüfek, son yıllarda Meksika'nın en kanlı kartel çatışmalarının merkezinde yer aldı. 2019'da Sinaloa Karteli üyeleri, Joaquín “El Chapo” Guzmán'ın tutuklanan oğlunu kurtardığı operasyonda hükümet güçlerine saldırmak için .50 kalibrelik tüfeği kullandılar. 2020'de Jalisco Yeni Nesil Karteli (CJNG), Mexico City'deki en üst düzey güvenlik görevlisine yine bu tüfekle suikast girişimine bulundu.

Meksikada kuş gözlemlerken kartele yakalandılar Hükümet ölüm makinelerini arıyor

YÜZDE 50'YE YAKIN ARTIŞ

ATF, 2019'dan 2021'e kadar Meksika'da ele geçirilen silah miktarının yılda 16 binden 23 bine çıktığını bildirdi. Sloan, 2022'de bu rakamın 28 bine ulaşacağını söyledi. Sloan, "Bu silahların ülkeye girmesini ne pahasına olursa olsun engellemeliyiz" dedi. Artan işbirliği ile ATF, alıcıların birisini doğu sahilindeki bir eyalete, diğerini de ABD-Meksika sınırındaki bir eyalete kadar takip etti. Ancak ABD'deki silah değişinceye kadar, bu av daha birçok avdan sadece biri olacak.