Dünya Menendez’e ‘külçeyle’ rüşvet suçlaması

Menendez’e ‘külçeyle’ rüşvet suçlaması

23.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye karşıtı demeç ve kararlarıyla bilinen ABD’li Senatör Bob Menendez ile eşine, bazı iş insanlarından külçe altın ve nakit olarak yüzbinlerce dolar rüşvet aldığı gerekçesiyle iddianame hazırlandı. Bu, Menendez’e yöneltilen ikinci suçlama

Menendez’e ‘külçeyle’ rüşvet suçlaması

Türkiye’nin F-35 programından çıkarılması ve F-16 satışının gerçekleştirilmemesi yönündeki çabalarıyla bilinen Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Demokrat Senatör Bob Menendez ve eşi Nadine Arslanian, bir kez daha, iş insanlarından rüşvet almakla suçlandı. 

Haberin Devamı

Adalet Bakanlığı’nın açıklamasına göre savcılar, Menendez ve eşinin, New Jerseyli üç iş insanından altın külçeleri ve nakit para kabul ettiği suçlamasını yöneltiyor. İddianamede, Menendez’in 2018 ile 2022 arasında söz konusu 3 iş insanından iş bağlantılarına ve hukuki davalarına yardım etme karşılığı yüzbinlerce dolar rüşvet aldığı öne sürülüyor. Bunun yanında Menendez’in rüşvet karşılığı Mısırlı Amerikan iş insanı Wael Hana’nın Mısır hükümetince desteklenen “tekel” durumundaki şirkete ABD’de yardımcı olduğu da belirtiliyor. 

Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ve ABD Vergi Dairesi’nden (IRS) müfettişlerin, Demokrat Senatörü, bankacılık suçlarından davası süren emlak devi Fred Daibes ile yine hakkında davası bulunan Jose Uribe’den, Adalet Bakanlığı’ndaki bağlantılarını kullanmak karşılığında rüşvet almakla suçlayıp, soruşturduğu kaydediliyor. Menendez’e rüşveti verdiği iddia edilen Daibes’in, eski başkanı olduğu “Mariner’s Bank”tan 1,8 milyon dolar borç hakkındaki davanın hükmünün 2022’de üç kez ertelendiğine dikkat çekiliyor. 

Haberin Devamı

Görevinden ayrıldı 

Yine aynı iddianamede, Senatör Menendez’in, ABD hükümetiyle ilgili “hassas bilgileri” ve bazı kararları Mısır hükümetini desteklemek amacıyla paylaştığına da değinildi. Savcılar, senatörün parayı eşinin aracılığıyla aldığını kaydederken, Menendez, hakkındaki rüşvet soruşturması başladıktan sonra, evinde bulunan külçe altınların ailesine 2020’de verildiğini açıklamıştı. Aynı aramada eşine ait lüks bir Mercedes de kayıtlara girmişti.  

Suçlamalar, Adalet Bakanlığı’nın yıllar süren soruşturmasının ardından geldi. Ancak bu, onun 10 yıl içinde ikinci rüşvet iddianamesi. Menendez 2015’teki ilk iddianamede, rüşvet olarak iş insanlarına ait özel jetlerle uçmak, bedava lüks tatillere çıkmak ve seçim kampanyasına yasadışı yollardan 750 bin dolardan fazla bağış almakla suçlanmıştı. Ancak bu dava, jürinin suçlamalar karşısında karar çoğunluğu sağlayamaması üzerine kapanmıştı. Bu arada Menendez’in, soruşturma tamamlanana kadar Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanlığı görevinden geçici olarak ayrılma kararı verdiği bildirildi. 

Haberin Devamı

Türkiye karşıtlığının yanı sıra Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi’ne yakınlığıyla bilinen Bob Menendez, son olarak Türkiye’nin ABD’den talep ettiği F-16’ların satışını engelliyordu.