Dünya Michigan valisini kaçırma planının liderine 16 yıl ceza

Michigan valisini kaçırma planının liderine 16 yıl ceza

28.12.2022 - 10:08 | Son Güncellenme:

Michigan Valisi Gretchen Whitmer’ın aşırı sağcı milis gruplarca kaçırılması planının lideri Adam Fox, bölge mahkemesinde 16 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Michigan valisini kaçırma planının liderine 16 yıl ceza

39 yaşındaki Fox Ağustos ayında Michigan eyaletinin Grand Rapids kentindeki federal mahkemede, jüri tarafından suçlu bulunmuştu. Fox, Demokrat Vali Whitmer’ı kaçırma ve kitle imha silahı kullanma planları yapmakla suçlanmıştı. Savcılar, planın “ikinci Amerikan Devrimi”nin fitilini ateşlemeyi amaçladığı görüşünü dile getirmişti.

Three Percenters adlı milis grubunun Fox gibi bir başka üyesi olan 47 yaşındaki Barry Croft da aynı davada aynı suçlamalardan suçlu bulunmuştu. Croft’un da cezasının yarın açıklanması bekleniyor.

Haberin Devamı

Savcılar Fox’u, Whitmer’ı tatil evinden silah zoruyla kaçırma ve valiyi düzmece vatan hainliği suçlamasıyla “mahkemeye” çıkartma ve idam cezasıyla yüzleştirme planının mimarı olarak tanımladı.

Detroit News gazetesinin haberine göre, ABD Bölge Mahkemesi Yargıcı Richard Jonker, savcıların talep ettiği ömür boyu hapis cezasını uygun bulmadığını ancak suçların “önemli ölçüde bir cezayı” gerektirdiğini belirtti.

Fox, kararın açıklanması sırasında söz almayı reddetti ve cezaya herhangi bir tepki de vermedi. Savcılar, yargıcın 192 ay hapis cezasının yanında 5 yıl da denetimli serbestlik getirdiği bilgisini verdi.

Fox’un avukatı, müvekkillinin rolünü savcıların abarttığını savunmuştu. Avukat, Fox ve Croft’un hiçbir zaman patlayıcı kullanmadığını ve grubun valiyi gerçekten kaçırmasının mümkün olmadığını da söyledi.

Savcılarsa, Whitmer’ın koronavirüs pandemisinin ilk günlerinde yürürlüğe koyduğu kamu sağlığı tedbirlerine muhalefetten kaynaklanan kaçırma planının, 2020 başkanlık seçimleri yaklaştığı sırada ülkeyi silahlı çatışmaya sürüklemeyi amaçladığını savundu.

Savcılar, kitle imha silahı olarak nitelendirdikleri bombanın, kaçırma girişimine güvenlik yetkililerinin müdahale etmesini önlemek amacıyla kullanılmasının planlandığını da belirtti.

Seçim yılında Joe Biden’ın kampanyasının da yöneticilerinden olan Whitmer, dönemin ABD Başkanı Donald Trump’la koronavirüs politikalarından dolayı kamuoyu önünde ihtilaf yaşıyordu.

Whitmer, Trump’ı, konuyla ilgili sert söylemlerini sürekli tekrar ederek siyasi aşırıcılığı teşvik etmekle suçlamıştı. Trump Michigan’daki bir kampanya mitinginde Whitmer’ı eleştirdiği sırada, kendisini izlemeye gelen kalabalık “onu hapse at” şeklinde tezahürat yapmıştı.

Fox ve Croft, valiyi kaçırma planıyla bağlantılı olarak 2020 yılı Ekim ayında tutuklanan 13 kişi arasındaydı.

Haberin Devamı

Kaynak: VOA Türkçe