Dünya Miriam Makeba kimdir? Google'dan 'Afrika Ana'ya özel doodle

Miriam Makeba kimdir? Google'dan 'Afrika Ana'ya özel doodle

03.03.2013 - 22:11 | Son Güncellenme:

Google, Miriam Makeba'nın 81. doğum gününe özel doodle yayınladı. Google özel logo ile andığı Miriam Makeba, 4 Mart 1932 tarihinde doğdu, Güney Afrika'lı şarkıcı, sivil haklar eylemcisidir 10 Kasım 2008, İtalya da hayatını kaybetmiştir.

Miriam Makeba kimdir Googledan Afrika Anaya özel doodle

"Afrika'nın sesi" olarak bilinen ve tanınan adıyla "Afrika Ana" Miriam Makeba, Güney Afrika Johannesburg'da bir kasabada doğdu. Genç yaşlarda çeşitli yerel törenler ve düğün gibi toplantılarda şarkılar söyleyerek tanınmaya başladı. 1956 yılında ilk şarkısını yazdı. Apartheid yönetimine muhalif bir belgesel filmde oynayan ve Mandela'ya destek veren sanatçı, devrimci düşünceleri nedeniyle 1960 yılında ülkesinde "tehlikeli" ilan edilerek pasaportunun iptal edilmesi ve vatandaşlıktan çıkarılmak durumunda kaldı. 9 ayrı ülkeden pasaport alan ve 10 ülkede fahri vatandaşlık payesi verilen Miriam Makeba, Güney Afrika'ya ancak 30 yıl sonra dönebildi.

Haberin Devamı

9 ayrı ülkeden pasaport alan ve 10 ülkede fahri vatandaşlık payesi verilen Miriam Makeba, Güney Afrika'ya ancak 30 yıl sonra dönebildi.
Afrika Ana Makeba, 1966'da An Evening with Harry Belafonte and Miriam Makeba adlı albümüyle Grammy ödülü alan ilk siyahi Afrikalı sanatçı oldu. 1968 yılında sivil haklar savunucu militanı Stokely Carmichael ile yaptığı evlilik yüzünden ABD'deki konser ve albüm çalışmaları iptal edilince Gine'ye giderek yerleşti ve müzik alanındaki çalışmalarını sürdürdü. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na iki kez Gine Hükümeti'nin temsilcisi olarak katıldı, Apartheid'ı eleştirdi.

30'un üstünde albümü olan Makeba, ırkçılık anlayışına karşı sürekli savaşım verdi. Miriam Makeba, İtalya'da mafya tarafından tehdit edilen gazeteci-yazar Roberto Saviano'ya destek için düzenlenen bir konserde şarkı söylemesinin ardından kalp krizi nedeniyle yaşamını yitirdi.

Haberin Devamı

Miriam Makeba-Pata Pata