Dünya Mısır’da ‘dış mihrak’ kuklaya soruşturma!

Mısır’da ‘dış mihrak’ kuklaya soruşturma!

03.01.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Mısır’da Örümcek Ahmet lakaplı komplo teorisyeni, Vodafone’u reklamında Müslüman Kardeşler’e terör saldırısı düzenlemeleri mesajı vermekle suçladı. Mısırlı yetkililerin de iddiayı ciddiye alıp reklamı soruşturması şaşkınlık yarattı

Mısır’da ‘dış mihrak’ kuklaya soruşturma

Telekomünikasyon devi Vodafone’un Mısır’da faaliyet gösteren kolu, internet üzerinden yayınladığı bir reklam nedeniyle şaşırtıcı bir suçlamayla karşı karşıya kaldı. Ürettiği komplo teorileriyle tanınan Mısırlı aktivist Örümcek Ahmet firmanın son reklamında, ‘Müslüman Kardeşler’in (İhvan) düzenleyeceği bir terör saldırısına dair mesajların gizli olduğunu’ iddia etti. İddia sosyal medyada alay konusu oldu. Ancak Mısırlı yetkililerin iddiayı ciddiye alıp dünyaca ünlü telekomünikasyon firması Vodafone’a karşı soruşturma başlatması şaşırttı.
Olay devrik lider Hüsnü Mübarek’in destekçisi olan ve ürettiği komplo teorileriyle tanınan akvitist ‘Örümcek Ahmet’in şikayeti üzerine patlak verdi. Örümcek Ahmet, reklamda kullanılan kuklaların, İhvan’ın yakında düzenleyeceği bir saldırıyla ilgili mesaj gönderdiğini iddia etti. İddiaya göre reklamda oynayan ‘Abla Fahita’ adlı kukla İhvan’ın Noel’den sonra bir alışveriş merkezinde düzenleyeceği saldırıya dair mesaj veriyor. Abla Fahita, kızı Karkura ile birlikte bir AVM’de iken telefonda ‘Mama Touta’ adlı bir arkadaşıyla konuşuyor. Arkadaşına, ölen eşinin SIM kartını aradığını anlatan Abla Fahita o sırada dört adet süsün sarktığı bir kaktüsün yanında oturuyor. Konuşma sırasında ayrıca AVM görevlilerinden arama köpeği bulmalarını istediğini söylüyor. Bu sırada arka planda çalışan radyoda ise hindi dolması tarifi veriliyor. Örümcek Ahmet’in iddiasına göre Mama Touta, İhvan’ın kod adı. Hindi dolması ise ‘terörist saldırının Hıristiyanlara karşı düzenleneceğini’ anlatıyor.

Dört süs Rabia işareti!
Aktivist, kaktüsten sarkan dört süsün dört parmakla yapılan darbe karşıtı Rabia işaretini simgelediğini düşünüyor. ‘AVM’, ‘arama köpeği’ ve ‘güvenlik görevlileri’ kelimelerinin saldırının düzenleneceği yeri anlattığını söyleyen aktivist köpeklerin otoparktaki bir arabanın içerisine saklanmış bombayı bulmakta başarısız olacağının ve saldırının bir AVM’de düzenleneceğinin anlaşıldığını iddia etti. Savcılık Örümcek Ahmet’in şikayeti üzerine Vodafone’un ülkedeki yetkililerini sorguladı. Vodafone Mısır’ın dış ilişkiler sorumlusu Halid Hicazi, “Bu absürd bir iddia. Reklam anlattığı dışında hiçbir anlam taşımıyor. Diğer tüm yorumlar ya hayal ürünü ya da bazı izleyicilerin şahsi fikridir” dedi.

Duruşma 28 Ocak’ta
Olay sosyal medyada dalga konusu olurken bu gibi olayların ülkedeki yabancı yatırımları kötü yönde etkileyeceğine dair yorumlar yapıldı. Twitter’da iddiayla ilgili yorumlardan biri, “Onları yenemiyorsanız aptallıklarına gülün” oldu. 2011 yılında da Mısırlı besteci Amr Mustafa, Vodafone’un “Güç ellerinizde” sloganını Mübarek karşıtı protestolar düzenlenmesine teşvik olarak yorumlamıştı. Öte yandan Mısır’ın devrik cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve İhvan yetkililerinin aralarında bulunduğu 130 kişi hakkında “Hapishaneden firar” iddiasıyla açılan davanın ilk duruşmasının, 28 Ocak’ta yapılacağı açıklandı.

Yazarlar