Dünya Moskova-Erivan arası açılıyor: Rusya’dan Ermenistan’a ‘tatbikat’ notası

Moskova-Erivan arası açılıyor: Rusya’dan Ermenistan’a ‘tatbikat’ notası

09.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rusya, son günlerde “dost olmayan” adımlar attığı gerekçesiyle Ermenistan’a nota verdi. Moskova ile Erivan arasındaki mesafe giderek açılıyor.

Moskova-Erivan arası açılıyor: Rusya’dan Ermenistan’a ‘tatbikat’ notası

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan hafta sonu bir İtalyan gazetesine verdiği röportajda Rusya’nın, Azerbaycan’a karşı Ermenistan’ı korumada başarısız olduğunu ifade etmişti. Paşinyan, ayrıca Rusya’nın tüm itirazlarına rağmen Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM) Roma statüsünü onaylanmak üzere parlamentoya gönderdi. Ardından da Ermenistan Savunma Bakanlığı, ABD ile ortak bir askeri tatbikat gerçekleştirileceğini duyurdu.

Haberin Devamı

Konuyla ilgili son gelişme ise Ermenistan’ın Rusya ile savaş halindeki Ukrayna’ya insani yardım gönderme kararı oldu.

‘Dost olmayan adımlar’

Erivan’dan gelen bu adımlara Moskova’dan karşılık geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Ermeni “siyasi elitlerin” son dönemde, Rusya ile ikili ve Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) nezdindeki ilişkileri sorguladığı kaydedildi. Ermenistan’ın, Azerbaycan’la ilişkilerin normalleşmesine yönelik Rusya ile varılan üçlü anlaşmaların geçerliliğini de sorguladığına işaret edilen açıklamada, şöyle denildi:

“Bu bağlamda Ermenistan yönetimi, Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Roma Statüsü’nün onaylama sürecinin başlatılması, Ermenistan Başbakanı’nın eşi Anna Hakobyan’ın, Kiev’deki Nazi rejimine insani yardım ulaştırmak için Kiev’e gitmesi ve ABD’nin katılımıyla Ermenistan topraklarında askeri tatbikatların düzenlenmesiyle ilgili son günlerde bir dizi dost olmayan adım atmıştır.”

Haberin Devamı

Büyükelçi çağrıldı

Söz konusu nedenlerden dolayı Ermenistan’ın Moskova Büyükelçisi Vagharshak Harutyunyan’ın Rusya Dışişleri Bakanlığı’na çağırıldığı belirtilen açıklamada, “Kendisine sert bir sunum yapıldı ve protesto notası iletildi. Notada, Ermenistan Ulusal Meclisi Başkanı Alen Simonyan’ın 6 Eylül’de Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova’ya ve bir bütün olarak Rusya Dışişleri Bakanlığı’na yönelik hakarete varan açıklamalarının kabul edilemezliğine işaret edildi” denildi.