Dünya MR baktıklarında adeta beyni yoktu! Bir sandviçi tek başına yemesi 2 yılını alsa da başardı

MR baktıklarında adeta beyni yoktu! Bir sandviçi tek başına yemesi 2 yılını alsa da başardı

12.04.2023 - 08:07 | Son Güncellenme:

Doktorlar onu umutsuz bir tablo olarak görüyordu. Hayata gözlerini açsa dahi ne yürüyebileceği ne de tek başına kendi işlerini halledebileceği düşünülüyordu. Ancak beyninin yalnızca yüzde 2'siyle dünyaya gelen Noah tıp dünyasını ters köşe yaptı. Bir sandviçi tek başına yemesi bile iki yılını alan küçük çocuğun ardındaki bilimsel gerçeği Doç. Dr. Ramazan Sarı'ya sorduk.

MR baktıklarında adeta beyni yoktu Bir sandviçi tek başına yemesi 2 yılını alsa da başardı

Fazilet Şenol / Milliyet.com.tr - İngiltere'nin Cumbria bölgesinde 2012'nin ekim ayında bir anomaliye sahip olarak dünyaya geldi. 'Hidrosefali' adı verilen nadir durumla doğan Noah için doktorlar umutsuz konuşuyordu. Doktorlara göre çok uzun yaşayamayacak, asla konuşamayacak, yürüyemeyecek ve kendi başının çaresine bakamayacaktı. Ancak "Kesin ölecek" denilen bu çocuğun hikâyesi tıp dünyasını adeta şoke etti.

Haberin Devamı

MR baktıklarında adeta beyni yoktu Bir sandviçi tek başına yemesi 2 yılını alsa da başardı

Doktorların 'umutsuz tablo' olarak gördüğü Noah'a anne karnında koyulan teşhise rağmen ailesi hiçbir zaman umudunu kaybetmedi. Hayatlarını minik çocuklarına adayan ve ona mümkün olan en güzel hayatı yaşatmak için ellerinden geleni ardına koymayan ailesi çocuklarına ellerinden gelen her şeyi yaptı. Onun mevcut en iyi tıbbi bakımı almasını sağlamak için çok çalışan aile tıkandıkları her noktada yeni yollar aradılar. Hatta doktorlar beş kez Shelly'ye hamileliğini sonlandırması ve doğmamış çocuğunun cenazesini planlaması için ısrar etti. Öyle ki Shelly bebeğine küçük bir tabut bile almıştı ancak yine de umudunu yitirmiyordu.

'ADIM ATTIĞINI İZLERKEN GÖZLERİME İNANAMADIM'

Ailenin minik Noah'ın sağlığına kavuşmasına yönelik inancı ve umudu boşa değildi. Kendisi için oldukça karamsar bir tablo çizilmesine rağmen Noah, Mart 2012'de beyninin sadece yüzde 2'siylebirlikte 'spina bifida' ve 'hidrosefali' ile dünyaya geldi ve ameliyat oldu. Canlı doğması beklenmiyordu ama herkesi yanılttı. 3 yaşına geldiğinde beyninin yüzde 80'ini geri kazanmıştı. Noah, kararlılığı ve dayanıklılığıyla onu tanıyan herkesi hayrete düşürdü. Artık kısmen ayakta durabiliyor, konuşabiliyor ve okula gidebiliyordu. 50 yaşındaki anne Shelly Wall bütün bu olanları için şu ifadeleri kullandı:

Haberin Devamı

"11 yaşındaki oğlumu üç yıl sonra ilk kez ayakta adım attığını izlerken gözlerime inanamadım. Mucize oğlum, eli tekerlekli sandalyenin koluna koyduğunda, tıpkı yaşıtları gibi dünyayı gördüğünde ışıl ışıl parlıyordu. Hayatı boyunca aldığı korkunç tepkilere rağmen Noah'ın istediği her şeyi başarabileceğinden hiç şüphem olmadı."

MR baktıklarında adeta beyni yoktu Bir sandviçi tek başına yemesi 2 yılını alsa da başardı

TEK BAŞINA SANDVİÇ YEMESİ 2 YILINI ALDI

Bir bebeğin ayakta durmayı başarması birçok ebeveyn için kutlanacak basit bir eylem iken Noah'ın başarısı dikkate değerdi. Çünkü doktorlar Shelly ve Rob'a oğullarının asla yardımsız yürüyemeyeceğini, konuşamayacağını ve hatta yemek yemeyeceğini söylediler. Şimdi 11 yaşında olan Noah bütün bunları gerçekleştirebiliyor ve yaşıtlarının yaptığı birçok şeyi yapabiliyor.

Anne Shelly, Noah hakkında, "Arabalara, oyunlara ve müzikallere eşlik etmeye takıntılı. Kötü şakalar yapmaktan hoşlanıyor ve anlamsızsa daha çok gülüyor. Her gün yeni bir yetenekle bizi şaşırtıyor. 'Çoraplarımı yukarı çekebilirim' veya 'Kendi tişörtümü kendim giyerim' diye gülüyor. Tek başına bir sandviç yemesi iki yılını aldı ancak bunu da yapabiliyor" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

'ZEKÂ DÜZEYİ NORMAL OLAN ÇOCUKLARDA DA GÖRÜLEBİLİR'

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ramazan Sarı, konuyla ilgili hidrosefalinin genellikle çocuklarda, bebeğin anne karnındayken beynin gelişimi sırasında görülen bir rahatsızlık olduğunu dile getirdi. "60-70 yaş üstü hastalarda da beynin yıpranmasıyla birlikte hidrosefali dediğimiz rahatsızlık olabiliyor" diyen Doç. Dr. Sarı, çocukluk çağında görülen hidrosefalinin beyin dokusunun yeteri kadar gelişmemesinden ve beyin su odalarının olması gerekenden daha geniş olmasından kaynaklandığını söyledi.

Beyin dokusunun az gelişmiş olması, omurilik açıkları, omurilik kapanma defektleri ve beyincik sarkması gibi rahatsızlıkların da hidrosefaliye eşlik edebileceğine değinen Doç. Dr. Sarı, "Bu çocukların içerisinde zekâsı normal olan çocuklarla birlikte büyük açıdan zekâ engelli çocuklar da olabilir. Ancak önceden çocuğun zekâ seviyesinin nasıl olacağını belirlemek güç. Bu sebeple biz doğacak olan bütün çocukların anne karnındayken tetkiklerinde ve doğumdan sonraki tetkiklerde hidrosefali saptanırsa takibe alırız" diye konuştu.

Haberin Devamı

MR baktıklarında adeta beyni yoktu Bir sandviçi tek başına yemesi 2 yılını alsa da başardı

'AMELİYAT OLMALARI GEREKİYOR'

Beyin boşluklarına dolan sıvıyı şant denilen bir ameliyatla karın boşluğuna akıttıklarnı söyleyen Doç. Dr. Ramazan Sarı bu ameliyatın en büyük getirisinin beyin suyunun beyin dokusuna baskı yapmasını engellemek ve böylece beyin dokusunun gelişmesi için de bir imkân sağlamak olduğunu aktardı. Ameliyatın gereklilikleri hakkında Doç. Dr. Sarı şu ifadeleri kullandı:

"Eğer beyin dokusunda potansiyel varsa çocuk normal tempoya sahip olup kendi yaş grubuyla eş bir zihinsel seviyeye gelebiliyor. Biz bu imkânı sağlamak için bu ameliyatı yapıyoruz. İkinci sebebi ise hidrosefali olan çocuklar bu ameliyatı olmadıkları zaman kafa çevreleri giderek büyüyor ve öyle bir noktaya geliyor ki bedenlerinin yarısını kafaları kaplayacak hale geliyor ve kafalarını kaldıramıyorlar. Zihinsel açıdan engelli olsalar bile bu çocukların zihinsel engelli eğitimi alması, aile tarafından beslenmesi, bakımının kolaylaşması için bile bu ameliyat gerekli. Erken dönemde saptanan hidrosefalilerde mutlaka beyin cerrahı görüşü alınması şart."

'HANGİ ÇOCUĞUN NASIL İLERLEME KAYDEDECEĞİ BİLİNMİYOR'

Doç. Dr. Ramazan Sarı, "Hangi çocuğun nasıl bir ilerleme kaydedeceğini bilmiyoruz, bu sebeple hepsine şant ameliyatını yapıyoruz. Beyin dokusunun ne kadar iş ürettiğini bilemiyoruz. Bazı çocuklarda iki santim beyin vardır ancak gayet normal zekaya sahiptir. Bazı çocukların MR görüntülerinde hiçbir problem yoktur ama zihinsel engellidir. Bizim için MR'daki beyin dokusunun azlığı tedaviye karar vermekte bir kriter değil. Biz öyle de olsa tedavi planlamak istiyoruz. Çünkü çocuğun potansiyelini bilemeyiz, iyi bir rehabilitasyonla hayata tutunup normal bir hale gelebilir çocuk" dedi.

Haberin Devamı

Doç. Dr. Sarı, hidrosefalinin alt dalları olduğunu ancak Noah'ın doğuştan gelen bir hidrosefaliye sahip olduğunun altını çizdi.