Dünya Münih’te sanık sandalyesine 5 kişi oturacak

Münih’te sanık sandalyesine 5 kişi oturacak

06.05.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Almanya’da 2000-2007’de 8’i Türk 10 kişiyi öldürmekle suçlanan aşırı sağcı “Nasyonal Sosyalist Yeraltı” (NSU) hücresinin davası bugün başlıyor.

Münih’te sanık sandalyesine 5 kişi oturacak

Alman kamuoyu, ülkenin en fazla ses getiren davalarından NSU yargılamasında, iç istihbaratın kuşkuya neden olan tutumu da sorgulanacak. Davanın iki yıl sürmesi ve 85 duruşma yapılması öngörülüyor.
Uwe Mundlos, Uwe Bönhardt ve Beate Zschaepe tarafından 1990’larda kurulan NSU’nun ilk kurbanının 9 Eylül 2000 tarihinde, Nürnberg’te çiçekçilik yapan Enver Şimşek olduğu iddia ediliyor. 2007’ye kadar ise Abdürrahim Özüdoğru, Süleyman Taşköprü, Habil Kılıç, Mehmet Turgut, İsmail Yaşar, Yunan Theodoros Boulgarides, Mehmet Kubaşık, Halit Yozgat ve Alman polis Michele Kieswetter öldürüldü. Mundlos ve Bönhardt, 4 Kasım 2011’de Eisenach kentinde bir karavan içinde intihar etti.
Olaydan 3 saat sonra da karavana 200 kilometre uzaklıktaki Zwickau kentinde hücrenin sağ kalan tek üyesi Beate Zchaepe, kaldıkları evi ateşe verip kaçtı. Zschaepe 4 gün sonra Jena’da polise teslim oldu. NSU davasında 2’si tutuklu 5 kişi sanık sandalyesinde oturacak.

Haberin Devamı

Münih’te sanık sandalyesine 5 kişi oturacak

NSU, sekiz Türk’ü öldürmekle suçlanıyor.

Beate Zschaepe: Davanın kadın baş sanığı Zschaepe, şimdilik 3 kişi olduğu düşünülen NSU’nun hayatta kalan tek üyesi. 2 Ocak 1975’te eski Doğu Almanya’nın Jena kentinde doğan ve babasını hiç tanımayan Zschaepe, çoğu zaman büyükannesinn yanındaydı. 1991’de 10. sınıftan sonra bir süre boyacı çırağı olarak çalıştı. 1996’ya kadar da bahçıvanlık eğitimi gördü. Zschaepe, Uwe Mundlos ve Uwe Böhnhard ile 1998’den itibaren saklanmaya başladı. Zschaepe, NSU üyesi olarak tüm eylemlerde suç ortağı olarak, Zwickau’daki evi ateşe verdiği gerekçesiyle adam öldürme ve kundaklamayla itham ediliyor.
Ralf Wohlleben: Aşırı sağcı Almanya’nın Milliyetçi Demokratik Partisi’nin (NPD) eski yöneticisi Ralf Wohlleben (37), Thüringen’de ırkçı gruplarda faaliyetlerde bulundu. Wohlleben’in 1998’den sonra da NSU’nun üç mensubuyla temasta olduğu belirtiliyor. Silah ile susturucu temin etmekle suçlanıyor.
Carsten S.: Tutuksuz yargılanan Carsten S.’nin (33), Wohlleben’in silahı temin etme talimatinı yerine getirdiği öne sürülüyor. Carsten S.’nin silahı, susturucuyu ve 50 mermiyi Mundlos ve Böhnhardt’a verdiği belirtiliyor. Carsten S. silahın ne için kullanılacağını bilmediğini kaydetti.
Andre E.: Tutuksuz yargılanan Andre E. (33), NSU’nun 2’si ölen biri hayatta olan üçlüsünün en güvendiği kişi. NSU’nun banka soygunlarına ve Köln’deki bombalı saldırıya yardım etmekten yargılanacak Andre E. ve eşi Susanne’ın, grubu ziyaret ettiği öne sürülüyor. Andre E.’nin cinayetlerde kullanılan araçları kiraladığı iddia ediliyor.
Holger G.: NSU’yu desteklemekten yargılanacak Holger G.’nin (33) ise hücre üyelerine araç ehliyeti ve pasaportu gibi çok sayıda kimlik belgesi verdiği öne sürülüyor. Holger G.’nin tanık koruma programında olduğu ifade edilmişti. n AA