Dünya Musk’ın başı ‘çip’le dertte!

Musk’ın başı ‘çip’le dertte!

08.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

İnsan beynine çip takmayı hedefleyen Elon Musk’ın Neuralink şirketine hayvan haklarını ihlalden soruşturma açıldı. Twitter merkezine yaptırdığı yatak odaları için de soruşturma başlatıldı.

Musk’ın başı ‘çip’le dertte

Geçtiğimiz günlerde Twitter’ı da satın alarak gündemden düşmemeyi başaran milyarder iş insanı Elon Musk’ın bir şirketine soruşturma açıldığı bildiriliyor. Musk’ın insan beynine çip takmayı hedefleyen tıbbi cihaz şirketi Neuralink’e, hayvan haklarını ihlal ettiği yönündeki şikayet üzerine soruşturma açıldığı haber veriliyor.

Haberin Devamı

İngiliz “Daily Mail” gazetesinin haberine göre, adını açıklamak istemeyen eski bir Neuralink çalışanının verdiği bilgilere ve laroratuvar notlarına bakılarak, hızlandırılmış beyin çipi testlerinin, özellikle hasta deney maymunlarının daha fazla acı çekmesine hatta beyin kanaması geçirmesine yol açtığı ortaya çıktı. Şirkete, Kaliforniya Üniversitesi’nde 2017’den 2020 yılına kadar yürütülen deneylerle Hayvan Haklarını Koruma Kanunu’na aykırı işlem gerçekleştirdiği ve deneylere katılan tüm hayvanların hayatını kaybettiği suçlamaları da yöneltiliyor. Soruşturmanın, birkaç ay önce ABD Tarım Bakanlığı Genel Müfettişi’nce, bir federal savcının talebi üzerine açıldığı vurgulanıyor.

Eziyet ettiler

Gazetenin ele geçirdiği Neuralink laboratuvar notları, deney hayvanlarının beyinlerine çip yerleştirilmesiyle açılan deliği kapatmak için kullanılan BioGlue adlı dolgu maddesinin, havyanların beynine zarar verdiğini de ortaya koyuyor. Eski şirket çalışanı, bu maddenin kullanılması için bir neden yok. Üstelik Federal İlaç Dairesi, bu maddenin beyin ameliyatlarında kullanılmasını onaylamadı ve insanlı deneylerde de kullanılamaz. İnsanlar için onaylanmamış bir şeyin, maymunlarda da kullanılamıyor olması gerek” ifadelerini kullandı. Söz konusu deneylerde, ölmek üzere olan ve acı çeken hayvanların günler boyu canlı tutulmaya çalışıldığı da öne sürülüyor.

Haberin Devamı

Rakam çok yüksek

Neuralink şirketi, beyne takmayı hedeflediği bir çip sayesinde felçli insanların tekrar yürümesini sağlamayı ve diğer sinirsel rahatsızlıklara çözüm bulmayı hedefliyor. Deneylerin, Musk’tan gelen ve işlerin hızlandırılmasına yönelik baskılar nedeniyle aceleye getirildiği de iddia ediliyor. Bu yüzden de daha fazla deney yapılarak, daha çok hayvanın ölümüne sebebiyet verildiği, bu sayının 1000’den fazla olabileceği öne sürülüyor. Neuralink’in tesislerinde hayvanlarla test yapma izni bulunuyor ve tüm tesisler tarım bakanlığı kontrollerinden geçer not almış.

Bir soruşturma da ‘yatak odası’ için

Twitter’ın yeni sahibi Elon Musk’ın, şirketin ana ofisine yatak odaları yaptırması üzerine de inceleme başlatıldı. San Francisco Belediyesi’nden yetkililer binada detaylı inceleme yapılacağını duyurdu. Belediye sözcülerinden Patrick Hannan, “Kısa dönemli kullanımlar da dahil konutlar için farklı kurallar var. Bu kurallar, binaların güvenli şekilde kullanılmasını sağlıyor. Kimse hukuktan üstün değil” dedi. Söz konusu inceleme, ülkenin önde gelen iş dünyası dergilerinden Forbes’un, Twitter’ın San Francisco’daki ana ofisinde yatak odaları inşa edildiğini aktarmasının ardından geldi. Haberde, Twitter çalışanlarının, binanın bazı bölümlerinin yatak odasına dönüştürüldüğünü gördüğü belirtilmişti. Twitter CEO’su Musk ise“yorgun çalışanlara yatacak yer sağladığını” belirterek, Demokrat San Francisco Belediye Başkanı London Breed’i şirkete saldırmakla suçladı.