Dünya Müzik dünyasının dev 'bukalemun'u

Müzik dünyasının dev 'bukalemun'u

09.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

David Bowie... Notaların efendisi... Sesiyle, şarkılarıyla, tarzıyla unutulmayacak bir müzik efsanesi... Ölümünün 6. yılında müzik yayın hakları 250 milyon dolara satıldı. 50 yıllık kariyerinde olduğu gibi hâlâ dünyayı etkileyen Bowie, aslında bir bukalemundu, hep değişirdi

Müzik dünyasının dev bukalemunu

Pelin Aykın - Dünyanın en ikonik sanatçılarından biri olan ünlü İngiliz şarkıcı David Bowie'nin ölümünün 6. yılında, tüm müzik yayın haklarını "Warner Chappell Music" satın aldı. 10 Ocak 2016'da ani ölümüyle tüm dünyadaki hayranlarını yasa boğan Bowie'nin 50 yıllık kariyerinde çıkardığı 26 stüdyo albümüyle birlikte ölümünden sonra yayınlanan "Toy" albümünü de içeren müzik kataloğunun 250 milyon dolara satıldığı bildirildi. Bowie, tek bir hayat yaşamış olsa da albümlerinde ve sahnelerinde yer verdiği 6 farklı karakterle aslında birden fazla yaşama sahip oldu. Sürekli değişen stili, müziği, teatral sahnesi ve kostümleriyle "müzikal bir bukalemun" olarak anılan Bowie'nin 250 milyon milyon dolarlık kariyeri de özel hayatı gibi rengarenk, özgün ve ilham verici....

Haberin Devamı

Gözlerinin rengi

David Bowie, İngiltere'nin başkenti Londra'nın Brixton semtinde 8 Ocak 1947'de David Robert Jones adıyla dünyaya geldi. 13 yaşında saksafon çalmayı öğrendi. Caz hayranı Bowie'ye müzikal olarak en büyük ilham kaynağı, onu rock müzik ve beat edebiyatıyla tanıştıran üvey ağabeyi Terry oldu. Bowie'nin yarattığı "uzaylı" karakterlerinde onu dünya dışı bir varlık gibi gösteren iki farklı göz rengi de lise çağında karıştığı bir kavga sonucu oluştu. Bowie, 15 yaşındayken bir arkadaşı gözüne yumruk attı ve darbenin sonucunda gözbebeklerinden birinin kalıcı olarak genişlemesi, mavi gözlerinin iki farklı renkmiş gibi görünmesine neden oldu. 16 yaşında liseden mezun olmasının ardından ticari bir sanatçı olarak çalışmaya başlayan Bowie ilk grubu Kon-Rads'ı 1962'de kurdu. Katıldığı birkaç grup, ihtiyaç duyduğu ticari başarıyı getirmezken, sanatçı Monkees'ten Davy Jones ile karıştırılma korkusu nedeniyle soyadını değiştirdi. Soyadını, 19. yüzyılda ABD'li köle tüccarı olan ve aynı zamanda büyük bir kesim tarafından kahraman olarak anılan Jim Bowie'den ilham alarak Bowie yaptı.

Haberin Devamı

6 karakteri vardı

Jim Bowie'nin hem kötü hem de iyi olarak anılmasından etkilenen sanatçı, bu tezatlıkları oluşturduğu 6 karakterde de yansıttı. 1967'de kendi adını taşıyan ilk solo albümüyle başarılı bir çıkış elde edemeyen ve bir süre müzikten uzaklaşan Bowie, bu sırada ABD'li Angela Barnett ile tanıştı. Her yönden marjinal bir çift olan Bowie ile Barnett, 1970'de evlendi. 1980'de boşanmadan önce çiftin 1971'de "Zowie" lakabını taktıkları ve şu anda ünlü bir yönetmen olan oğulları Duncan Jones dünyaya geldi. 1969'da müziğe geri dönen sanatçı, "Space Oddity" single'ı ile büyük başarı yakaladı.

Hayatı boyunca uzaydan ilham alan ve uzay temalı şarkılar yapan Bowie'nin ünlü olmasını sağlayan single'ı, "Apollo 11" uzay aracının Ay'a yapılan ilk insanlı yolculuğu gerçekleştirmesinden birkaç gün önce yayımlandı. Şarkıda Bowie'nin en ünlü 6 karakterinden ilki olan ve uzaya gittikten sonra haber alınamayan astronot "Binbaşı Tom" yer aldı. İngiltere'de ilk beşe girerek Bowie'yi ünlü yapan parça, aynı zamanda tüm zamanların en sevilen şarkılarından oldu.

Haberin Devamı

Dünyayı Satan Adam

Bowie'nin 1970'de yayımlanan bir sonraki albümü, "The Man Who Sold the World" (Dünyayı Satan Adam) sanatçının yıldızını daha da parlattı. 1971'deki "Hunky Dory" albümünde "Changes" gibi hitlere yer veren Bowie, konsept albümü "The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars" ile 1972'de dünyayı glam-rock karakteri "Ziggy Stardust" ile tanıştırdı. Bowie'nin ikinci ve en ünlü karakteri olan Ziggy, dünyanın 5 sene içinde yok olacağının haberini vermek için dünyaya gönderilen cinsiyetsiz, uzaylı bir rock yıldızı olarak tanıtıldı. Kırmızı saçı ve renkli kostümleriyle sahneye çıkarak hem şarkı söyleyen hem de karakteri canlandıran Bowie, daha sonra kişilik sorunları yaşadığını fark edince 1973'te karakteri "emekliye" ayırdı. Bowie, 3. karakteri "Aladdin Sane"i ise Ziggy'i "öldürdüğünde" ABD turnesindeyken yarattı. Yüzündeki şimşek simgesi günümüzde bile Bowie'nin sembolü olarak görülürken, Aladdin Sane'de ve aynı adı taşıyan 1973 tarihli albümünde Amerikan kültürü, kentsel çürüme, uyuşturucu, seks ve şiddetin etkileri derinden hissedildi. Bowie'nin büründüğü, farklı kişilik ve giyim tarzlarına sahip olan diğer ünlü karakterleriyse Halloween Jack, Soul Man, Thin White Duke'tür.

Haberin Devamı

Zihinsel çöküş

Bowie'nin kardeşi Terry'de ailesindeki pek çok kişide olduğu gibi akıl hastalığı olması, sanatçının da hayatı boyunca akıl hastalığına yakalanma korkusuyla yaşamasına neden oldu. Bowie'nin büründüğü karakterler onu sanatsal başarının zirvesinden zihinsel çöküşün eşiğine getirdi. Bir süre sonra sahnelerinde kullandığı karakterler ve uyuşturucu bağımlılığı nedeniyle kişilik sorunu yaşayan Bowie, Terry'nin 1985'te intihar etmesiyle depresyona, hatta intihar teşebbüsüne bile sürüklendi, sahnelerden çekildi. 1990'da ikinci eşi Somali asıllı süper model Iman'a âşık olması, Bowie'yi intiharın pençesinden kurtardı. Bowie, Iman ile birlikteliğinde huzurlu bir hayata kavuştu. 1992'de evlenen çiftin, 2001'de Alexandria Zahra Jones adında bir kızı oldu. Çift, 2016'da Bowie'nin ölümüne kadar evli kaldı. Iman geçen ay "Ben hâlâ evliyim. Birisi David'den 'merhum eşim' olarak bahsetti ama o benim merhum eşim değil, eşim. Bir daha asla evlenmeyeceğim, David ile aşkımı hafızamda devam ettiriyorum" dedi.

Haberin Devamı

Türk basçı ve ‘Yaşasın’ şarkısı

David Bowie, 80’li yıllarda, Tina Turner, Freddie Mercury ve Iggy Pop gibi isimlerle de çalışan Türk bas gitarist Erdal Kızılçay ile çalıştı. Ayrıca, Bowie, Berlin’de yaşadığı dönemde duvarda yazan ve Türkçe olduğunu öğrendiği “Yaşasın” kelimesinin anlamından etkilenerek bir şarkı yaptı. Bowie’nin “Yassassin” adlı Türk müziği tınısına sahip reggae türündeki şarkısı tekli plak formatında 1979’da yayımladı.

Son albüm veda hediyesi

David Bowie, son albümü “Blackstar”ı 69. doğum günü olan 8 Ocak 2016’da yayımladı. Eleştirmenler, Bowie’nin ölümsüzlüğünü ilan eden bir tavır ve egoyla ürettiği diğer albümlerine kıyasla, Blackstar’ın “ölümlülüğün acı farkındalığıyla kararan bir ruh halini” yansıttığını söyledi. Nitekim, albüm lansmanında kırmızı halıda yürüyen Bowie’nin sadece birkaç gün sonra 10 Ocak’ta hayatını kaybetmesi herkesi şoke etti. 18 aydır gizlice pankreas kanseriyle mücadele ettiği ortaya çıkan Bowie’nin yapımcısı ve arkadaşı Tony Visconti, Blackstar’ın sanatçının “veda hediyesi” olduğunu söyledi. Albüm, 2017’de 4 dalda Grammy Ödülü kazandı.